Radio Vitoria slutar med den äran

Som vi tidigare rapporterat är april sista månaden på mellanvåg för den spanska EiTB-gruppens radiostationer Radio Euskadi, Euskadi Irratia och Radio Vitoria. Nu meddelar Radio Vitoria att man kommer att falla med flaggan i topp på 1602 kHz.

Under de sista 1,5 timmarna, mellan 22:30 och midnatt den 30 april, utlovas ett specialprogram med tillbakablickar för ”nostalgiker och DX-are”. Inte nog med det! Ett special-QSL utlovas också för e-postrapporter till radio_vitoria@eitb.com.

Vi lyssnar och träffas

Glöm inte bort vårsäsongens sista lyssnarläger! Det arrangeras i Saxtorp den 25-26 maj. Samling, som vanligt, runt klockan 15.00 på lördagen för antennuppsättning. Lägret pågår till söndag lunch.

Helgen därpå, 1-2 juni, arrangerar vår riksorganisation, Sveriges DX-Förbund, årsmöte i Göteborg. Tidigt i svinottan på lördagsmorgonen rullar en bil från Malmö mot Göteborg. Hemfärd sent på kvällen samma dag. Det finns plats kvar!

Obligatorisk föranmälan till Dan inför lyssnarlägret. Per kan svara på frågor runt DX-Parlamentet. Mejladresser och telefonnummer finns under menyn Kontakta oss..

Adressnytt från piratvärlden

Det är ett tag sedan sist men nu har vi lyckats skrapa ihop en del nya adresser nämligen: HFDXER, Radio Karbiet, Radio Wattwum, Radio Oldbridge, Etherfreak, Polkaradio, Radio Lancia, Salo Radio och Flying Dutchman.

Klicka här och ta en titt på listan.

Stort tack till er som tipsat. Fortsätt med det!

Puntland intar kortvågen

Puntland på Afrikas horn är kanske mest känt för de piratattacker som sker mot fartyg i handelsflottan. Med hjälp från italienska tekniker startar det fattiga Puntland, som är en mycket självstyrande del av Somalia, nu kortvågssändningar från staden Garawe.

Rent formellt startar Radio Puntland först till sommaren, men tester har inletts. Ratta in 13800 kHz där den 25 kW starka Elcor-sändaren, byggd i Costa Rica, hörts. 6140 kHz har nämnts som alternativ frekvens. Den italienska regeringen bidrar med pengar för att Puntlandadministrationen ska ha råd med detta radioprojekt.

Spansk mellanvågssorti

Den stolta spanska mellanvågstraditionen är på väg att urgröpas rejält. Medieföretaget EiTB med stationerna Radio Euskadi, Euskadi Irratia och Radio Vitoria meddelar att man kommer att överge mellanvågen den sista april.

Ett tråkigt beslut, även om det öppnar för nya DX-möjligheter på frekvenserna 756, 819, 963, 1197, 1386, 1476 och 1602 kHz. Enligt ett meddelande på EiTB:s webb kommer sändarnas effekt att reduceras redan under denna månad.

Anledningen till nedläggningen är att FM-täckningen bedöms som fullgod. Samtidigt strömmas stationernas sändningar på webben.

Svag kaukasisk signal

Från Stepanakert i Nagorno-Karabach har en svag radiosignal från en 10 kW stark sändare börjat letat sig ut till omvärlden på 9677,6 kHz. Bästa chansen att kunna snappa upp Voice of Justice (Aedalaetin Saesi Radiosu) är mellan klockan 08:00 och 08:28 på onsdagar och lördagar samt 16:00 till 16:28 på tisdagar och fredagar.

Armenien och Azerbajdzjan har slagits hårt om Nagorno-Karabach som idag i princip fungerar som en självständig republik. Nagorno-Karabach är dock inte internationellt erkänt, utan hör till Azerbajdzjan.

Samma sändare verkar användas av Voice of Talyshistan (Tolishtoni Saedo Radio) som riktar timslånga program till minoritetsbefolkningen talysher. Lyssna på 9677,6 kHz från klockan 11:00, 14:00 och 17:00. Inga sändningar på söndagar och måndagar.

Två roliga italienare

De italienska mellanvågsstationerna kommer och går. Nu tycks det återigen vara dags att rikta antennen mot Medelhavet. Media Broadcasting Veneta sänder på 1233 kHz från Padua. Dessutom har Studio X i Momigno återkommit på 1584 kHz. Båda stationerna är rätt så effektsvaga på svåra frekvenser – riktiga DX-kap, alltså!

Strul med kommunikationen

Tyvärr går det inte att nå vår ordförande Dan Olsson via fast telefoni eller e-mail eftersom hans ”box” från Bredbandsbolaget gått sönder. Eländet beräknas i värsta fall vara en vecka framåt. Det går dock bra att slå en pling på mobilen 0733-11 59 98.

Lätt att fixa programdetaljer

Att i sin lyssnarrapport kunna ange musiktitlar, slogans, namn på programpresentatörer, reklaminslag och så vidare är nyckeln till QSL för oss DX-are. Vi har tidigare berättat om de båda mobilapparna Shazam och Soundhound som hjälper till att identifiera musik. För den som tycker det är krångligt, eller har en enklare mobil, finns det andra alternativ.

Om du DX-ar med SDR-mottagare, eller spelar in med hjälp av datorn, är webbtjänsten Midomi ett alternativ. Den lyssnar av och känner igen låtarna direkt från datorns ljuström. Det är alltså inte nödvändigt att hålla mobilen intill högtalare eller hörlur. Midomi har samma databas som Soundhound.

Ett fristående program, Tunatic, gör samma sak som Midomi. Dessvärre är det rätt kinkigt att ställa in med bland annat krav på portöppning i brandvägg samtidigt som skivdatabasen känns mindre omfattande än konkurrenternas. Prova själv!