Radio 4 lämnar mellanvågen

Efter den 15 april 2024 går det inte längre att höra Radio 4 på mellanvåg rapporterar BBC. Bolaget hänvisar sina lyssnare till FM, DAB och digitala kanaler. Till de sändare som kommer att stängas hör Lisnagarvey (702 kHz), Redruth (756 kHz) och Redmoss (1449 kHz).

Mellanvågen i Storbritannien har kraftigt avlövats under senare år. Även en lång rad kommersiella sändare samt flera av BBC:s lokala stationer har redan lämnat detta band.

Just nu finns inga nyheter om ödet för BBC:s starka långvågssändare i Droitwich på 198 kHz. Den ser ut att fortsätta sända ytterligare en tid. Entusiaster håller som bäst på att samla namnunderskrifter för att rädda stationen onair. Hittills har över 3 000 personer skrivit på petitionen.

Dags för piratjakt till påsk

Logga så många piratradiosändare som möjligt under påsken! Så mycket svårare än så är faktiskt inte reglerna för 2024 års Pirate Hunt.

Identifiera och logga stationerna mellan den 29 mars kl 00:00 UTC och den 1 april 23:59 UTC. De få reglerna säger att du ska lyssna på olicensierade stationer och de som går under många olika namn räknas bara en gång. I övrigt är det fritt fram att lyssna som du vill, med egen radio och antenn eller via KiwiSDR. Inspelning eller QSL behövs inte för sammanräkningen.

Pirate Hunt 2024 arrangeras av finska Sisä-Suomen Radioaktiiviset. Senast den 21 maj ska du redovisa dina hörigheter, på klubbens diskussionsforum, Facebooksida eller via mejl. Resultat presenteras i slutet av maj och alla deltagare som fullföljer kommer att få ett diplom.

Radio Igloo snart i hetluften

Västkustens DX-Klubb har lyssnarläger norr om Göteborg till helgen. Med hjälp av piratvänner runt om i Europa kommer Radio Igloo att uppmärksamma lägret med en specialsändning.

Programmet sänds parallellt på fyra, möjligen ännu fler, frekvenser och det från olika sändarorter. Datum och tid är lördagen den 2 mars 2024 kl 17:00 (16:00 UTC).

Frekvenser att hålla under uppsikt är 5010 (eller 5040), 5840, 6260 och 6300  kHz. Vid störningar kan frekvenserna justeras något. Repris blir det söndagen den 3 mars, men då endast på 6300 kHz.

Lyssnarrapporter, ljudklipp och, inte minst, tankar om programmet uppskattas. Mejla till Radio Igloo. Ett nytt e-QSL utlovas för korrekta rapporter.

En riktigt lokal röst stänger

Ytterligare en brittisk mellanvågsstation är på väg att stänga. Sunshine Radio i Ludlow har fått Ofcoms tillstånd att lämna tillbaka licensen och försvinner från 855 kHz så snart som den 19 januari 2024. Som kommersiell lokalstation har Sunshine Radio genom åren vårdat det lokala, till skillnad från nätverksstationerna.

Orsakerna till att man vill stänga AM-sändaren, för att fortsätta på FM och DAB, är flera. Åldrade sändare och störningar från andra stationer på mellanvåg förs fram. Dessutom är lyssnarskaran liten. Enligt stationen fick man knappt några reaktioner alls när man var offair på mellanvåg när stormen Afwen skadade antennen i november 2021.

Avsluta året med radionostalgi

Gott nytt år alla medlemmar och bloggläsare! I morgon, på årets sista dag, stängs långvågssändaren i Kalundborg på 243 kHz. Och man gör det inte, som så många andra stationer gjort genom åren, genom att bara slå av strömmen.

Danmarks Radio sänder under söndagseftermiddagen ett specialprogram mellan kl 14.00 och 17.00 UTC. Det kommer att bjudas på en del historiska nedslag från program som sänts över stationen. Därefter sänds drottning Margrethe II:s nyårstal innan sändarens paussignal tonar ut för sista gången.

Skotska radioröster försvinner

För dig med en antenn som är riktad mot Storbritannien har antalet stationer att lyssna på reducerats kraftigt under de senaste åren. Flera av de trevliga brittiska radiorösterna på mellanvågen har försvunnit i takt med att lyssnarna flytt till DAB och andra digitala plattformar.

Enligt Radio Today kommer Greatest Hits Radio att försvinna från många frekvenser innan årets slut. Det är framför allt i Skottland som stationer stängs.

Försvinner gör 990 kHz (Doncaster, fd Hallam Radio), 1035 kHz (Ayr, fd West Sound), 1107 kHz (Inverness, fd MFR), 1152 kHz (Newcastle, fd Metro Radio), 1152 kHz (Glasgow, fd Radio Clyde), 1161 kHz (Dundee, fd Radio Tay), 1305 kHz (Barnsley, fd Radio Hallam), 1548 kHz (Edinburgh, fd Radio Forth), 1548 kHz (Sheffield, fd Radio Hallam) och 1584 kHz (Perth, fd Radio Tay).

Mycket musik på kortvågen

Musikprogram att njuta av på kortvåg? Jodå, det finns faktiskt en hel del av den varan. Version 6 av Alan Roes hjälpsamma lista Music Programmes on Shortwave är närmare 40 sidor lång. En mycket god hjälp för att hitta rätt stationer och frekvenser.

Listan, som avser perioden A-23, finns att hämta här. Alan uppskattar att du hör av dig med egna tips och såklart även korrigeringar av hans lista.

Nytt program om Britt Wadner

Söndagen den 6 augusti sänder Radio Igloo ytterligare ett program om piratdrottningen Britt Wadner och Radio Syd. Det går via TRSW/WRMI på frekvensen 5950 kHz med start kl 00:00 UTC (kl 02:00 vår tid). Förhoppningsvis når signalen även till våra breddgrader.

Kommande program riktas till en internationell publik. Därför är det omgjort och utökat i förhållande till aprilsändningen, och kan vara intressant även för dig som lyssnade tidigare. En hel del sextiotalsmusik och ljudklipp från Radio Syd utlovas. Liksom e-QSL på korrekta rapporter som mejlas till stationen på denna adress.

Rumänska radion måste spara

De höga elpriserna har drabbat även Rumänien som har många sändare på mellanvåg. Från och med den 1 augusti halverar Radio Romania Actualități och flera regionala stationer natteffekten. Detta kan göra det lättare för andra signaler på dessa frekvenser att höras på våra breddgrader.

Budgetnedskärningar tvingar även utlandsradion, Radio Romania International, att stoppa två av fem kortvågssändare i malpåse. Kvar i etern är Ţigăneşti, Săftica och Galbeni Enligt information från stationen är detta tillfälligt. Programmen går nu ut på endast en frekvens istället för, som tidigare, två.

Minns Wonderful Radio London

Mellan den 29 juli och 14 augusti 2023 bjuds det på lite piratstämning på frekvensen 1206 kHz. Entusiaster kommer under dessa drygt fjorton dagar att minnas “Big L” Wonderful Radio London. Sändningarna kommer inte att, som då, ske från ett fartyg till sjöss, utan från en dubbeldäckad buss på landbacken.

Datumet 14 augusti markerar 56 år sedan införandet av lagen Maritime Offenses Act som effektivt satte stopp för sändningar från fartyg utanför Storbritanniens kust. En hel del DJ:s från den tiden medverkar i evenemanget som hålls i Spa Pavilion Felixstowe. Den 13 augusti hålls dessutom årliga Radio Days Pirate Radio Conference på stället.

Programmen på 1206 kHz ska vara i luften dygnet runt. Ofcom har visserligen bara gett tillstånd för en lågeffektad sändare, men frekvensen är hyfsat fri så signalen borde kunna nå Sverige.

Kanadensare försvinner snabbt

Kanadensiska Bell Media tar verkligen fram storsläggan. Sex stora och väl etablerade mellanvågsstationer, varav de flesta dominerar sina respektive frekvenser på vår sida av Atlanten, stängs. Sammanlagt 1 300 anställda får gå.

Processen är dessutom mycket snabb. CKST 1040, CKMX 1060, CFRN 1260, CJBK 1290, CFRW 1290 och CFTE 1410 spelar redan nu en slinga där man tackar lyssnare och annonsörer för den tid som varit. Sändarna kommer av allt att döma att stängas av redan under morgondagen.

Ytterligare tre stationer ska säljas – om licensmyndigheten CRTC ger sitt godkännande. Det gäller CKWW 580, CHAM 820 och CKOC 1150. Vem som vill köpa är ännu inte offentligt. Ska vi gissa på att de kan bli religiösa?

Enligt Bell Media har det förändrade etermedielandskapet gjort denna förändring oundviklig. Allt färre lyssnar på AM samtidigt som elen för att driva sändarna kostar allt mer. CKMX har en lågeffektad kortvågsrelä, CFVP på 6030, som också försvinner i och med detta yxhugg.

Hedra Ernst Alexanderson 2 juli

Söndagen den 2 juli 2023 firas Alexanderson-dagen på världsarvsradiostationen i Grimeton utanför Varberg. Utöver att sändaren SAQ från 1924 aktiveras arrangerar vänföreningen en lång rad aktiviteter under dagen. Hit hör bland annat en aktiv amatörstation (SK6SAQ) och guidade vandringar bland antenntornen.

Det blir två sändningstillfällen på 17,2 kHz under dagen, kl 09:00 och 12:00 UTC. Sändaren startas ungefär en halvtimme innan morsebudskapen sänds. Det kan komma att genomföras testas redan dagarna innan den 2 juli för den som håller utkik på frekvensen.

Nytt är att delar av evenemanget direktsänds via Youtube. Och QSL? Jamenvisst. Fram till den 30 juli går det att fylla i webbformuläret för lyssnarraporter.

Kalundborg tystnar vid nyår

Bara en tidsfråga innan långvågsbandet på våra radiomottagare är helt avlövat på radiosignaler. För några dagar sedan började BBC Radio 4 förbereda sina lyssnare på att Droitwichsändaren på 198 kHz kommer att stänga. Nu kommer nedslående nyheter från fler håll.

Idag avslöjar Ydun’s Medium Wave Info att Danmarks Radio den sista december i år lägger ner Kalundborg på 243 kHz. Även om själva sändaren är en ny och energieffektiv 50 kW Nautel andas anläggningen som sådan, med de vackra antenntornen, dansk radiohistoria sedan 1927.

BBC tvingar bort långvågspublik

BBC har tagit de första stegen mot en stängning av sändaren i Droitwich på 198 kHz. Det har varit på gång en länge tid, men har hindrats av att signalen också används av el-leverantörer för mätarstyrning. Nya mätare med uppdaterad kommunikationsteknik verkar nu vara på väg.

Förutom att upplysa kvarvarande långvågslyssnare om alternativa möjligheter att höra Radio 4 slutar BBC att sända exklusivt programinnehåll på långvågen. De som vill njuta av exempelvis sjöväder och program som Yesterday in Parliament och Test Match Special ska vänjas att lyssna via exempelvis FM och DAB.

Pressreleasen från BBC är inte helt tydlig med exakt när sändaren på 198 kHz (som drivs av företaget Arqiva) kommer att tystna. Mycket talar dock för att det sker i mars 2024.

Fira med Dechovka på torsdag

På torsdag, den 18 maj, är det hundra år sedan Tjeckoslovakien fick reguljära radiosändningar. Det kommer tjeckiska Radio Dechovka att fira med en 24-timmar lång jubileumssändning med start kl 10:00 UTC på frekvensen 1233 kHz.

Stationen utlovar ett jubileums-QSL för korrekta rapporter till dechovkashop@gmail.com. Ta denna fina chans att få sändaren i Zbraslav, som ligger sydost om Prag, verifierad. Mycket talar för att den snart kommer att avvecklas.

Europaparlamentet gör radio

Tyska Channel 292 sänder en hel del lyssningsvärda program, bland annat Sveriges DX-Förbunds specialprogram. Till de nya programmakarna hör Europaparlamentet som är Europeiska unionens lagstiftande organ.

Europarl Radio gör sin första sändning imorgon, lördagen den 6 maj kl 09:00 till 10:00 UTC på 6070 och 9670 kHz En flerspråkig timme från Bryssel och Strasbourg utlovas. Skulle du missa detta tillfälle kommer fler möjligheter: tisdagen den 9 maj kl 17:00-18:00 UTC samt lördagen den 13 maj kl 09:00-10:00 UTC. Samma frekvenser.

Mot lyssnarrapport på minst 15 minuter med information om mottagningskvaliteten (tillåtet att lyssna via fjärrmottagare) går det att få QSL. Om detta pilotprojekt blir uppskattat kan det få en fortsättning, så skicka gärna din rapport till QSL@europarl.europa.eu

Reparerad antenn hos Radio208

Köpenhamns musikstation Radio208 på 1440 kHz har återigen samma stuns i signalen som förr. Stig Hartvig Nielsen meddelar via mejllistan NORDX (prenumerera om du inte redan gör det!) att den trasiga balunen nu är reparerad.

Efter att i några veckor tid ha sänt med endast cirka 20 Watt för lokal täckning är stationen igång med 500 Watt och är därmed lätt hörbar i vår del av landet. För den som bor lite längre bort använder “The Rock of Copenhagen” även kortvågsfrekvensen 5970 kHz (där är sändareffekten 200 Watt).

Radio Caroline vill höras bättre

Radio Caroline på 648 kHz är alltid trevlig att lyssna på. Stationen för dessutom ”piratarvet” vidare genom att vårda sändarbåten Ross Revenge. En insamling pågår som bäst för att få råd att ta upp fartyget i torrdocka för inspektion och nödvändiga reparationer. Just nu har man fått in 25 000 pund, vilket är en bit från målet på 150 000 pund.

Mycket pekar mot att stationens signal kommer att förbättras. För närvarande sänder man med 4 kW, men Radio Caroline har till brittiska licensmyndigheten Ofcom ansökt om en höjning. Förhoppningen är att i närtid få öka till 16 kW och därefter till 27 kW, vilket är sändarens maxeffekt. Kul att man satsar nu när så många andra stationer stänger av sina mellanvågssändare.

Minns Radio Syd med oss

Tisdagen den 25 april 2023 hyllar vi piratradiodrottningen Britt Wadner vars Radio Syd sände från fartygen Cheeta 1 och Cheeta 2 i Öresund under 1960-talets första hälft. Lyssna på det minnesprogram som Radio Igloo ställt samman i samarbete med Malmö Kortvågsklubb.

Sändningen startar kl 17:00 UTC (19:00 svensk sommartid) och frekvensen är 5940 kHz. Radio Igloo utlovar eQSL för korrekta lyssnarrapporter via mejl, gärna med mp3-klipp. Iglooteamet uppskattar självklart också kommentarer och eventuella egna minnen från Radio Syd.