Klubbnostalgi

Malmö Kortvågsklubb, MKVK, grundades redan år 1948 och är faktiskt den äldsta nu existerande DX-klubben i Sverige. På den tiden var det näst intill ett folknöje att lyssna på radiostationer utanför landets gränser.

Föreningen hade under en period tusentalet medlemmar. Idag är vi färre, närmare 60 aktiva, vilket troligen gör oss till landets största lokala förening av sitt slag. Vi är hur som helst stolta över att hålla traditionen obruten. Aktiviteterna har under alla dessa år faktiskt aldrig legat helt nere.

I vårt arkiv har det under de gångna drygt sjuttio åren samlats en hel del spännande tidsdokument. Radiostationer och medlemmar har kommit och gått…

För dig som blivit radionostalgisk – eller kanske varit med i föreningen någon gång under årens lopp och vill gräva djupare i vår historia – ställde vi år 2011 samman en 70-sidig historieskrivning.

År 1958 fyllde klubben tio år och det firades bland med en minneskavalkad över vad som tilldragit sig under de första åren. Kavalkaden bjuder på en hel del bra foton av de tongivande medlemmarna vid den tiden. Klicka här får du se!

Du kan också hämta hem den andra utgåvan av Malmö-DXaren från 1949. Tråkigt, men sant, har vi tyvärr inte längre kvar premiärnumret av vår dåvarande klubbtidning. Tveka inte över att kontakta oss om du har den, eller vet någon som kan ha tidningen kvar i sin samling.

Och här hittar du ett exemplar av Malmö-DXaren från sommaren 1952. Smakade det mer kan du fortsätta genom att snabbspola fram till år 1962. Om du klickar här kan du njuta av första numret av DX-aren som utkom i november 1964.

Ja, namnen på klubbens tidning har verkligen skiftat. Klicka här för att njuta av det första numret av MKVK-Smockan från år 1982. Denna tidning föddes ur DX-Smockan som kom med sitt första nummer i november 1980.

När vi kommer fram till år 1985 är det dags att byta namn på tidningen igen. Här kan du kolla in det första numret av On Air, ett namn som vi fortfarande använder.

Den 5-6 november 1988 firades klubbens 40-årsdag ombord på M/S Trelleborg. Titta gärna på videon från den trevliga utflykten/festen genom att klicka här.

År 1993 började klubben fira sina födeldedagar på Pub Vagabond i Malmö. Klicka här om du vill ta del av den första av en lång rad trevliga tillställningar.

Och så avverkar vi i rasande takt en hel massa år fram till 60-årskalaset. Youtube-klippet med Kjell Ekholms tal brister en del i bildkvalitet, även om ljudet är okej. Med tanke på att det är mobilfilmat år 2008, alltså långt före smarphonens entré på marknaden, är det väl ganska bra ändå.

Under ett antal år tjänstgjorde Teglaröd som klubbens lyssnarställe. Här kan du njuta av en samling bilder från den gamla goda tiden.

Efter Teglaröd höll klubben till i Lövestad. Då det inte finns så mycket skog i dessa trakter fick det bli markantenner, vilket fungerade riktigt bra. Kolla här får du se hur trevligt vi hade.

När klubben blev av med lokalen på Västra Ryttmästaregatan blev det så småningom tradition att hålla klubb- och redaktionsmöten hemma hos Jan Thörnblom på Kiviksgatan. Om du klickar på denna länk kan du njuta av några bilder från sådana tillställningar i början på 1990-talet.

Tidsresan med Malmö Kortvågsklubb börjar nu närma sig nutid… Under menyn Foton hittar du bilder på en del av de nunor som nu är aktiva inom föreningen och som deltar vid lyssnarlägren i Saxtorp.

Hoppas att du haft trevlig läsning och tittning! Vi lovar att fortsätta publicera äldre material ur arkivet när vi hittar något kul.