Lätt att fixa programdetaljer

Att i sin lyssnarrapport kunna ange musiktitlar, slogans, namn på programpresentatörer, reklaminslag och så vidare är nyckeln till QSL för oss DX-are. Vi har tidigare berättat om de båda mobilapparna Shazam och Soundhound som hjälper till att identifiera musik. För den som tycker det är krångligt, eller har en enklare mobil, finns det andra alternativ.

Om du DX-ar med SDR-mottagare, eller spelar in med hjälp av datorn, är webbtjänsten Midomi ett alternativ. Den lyssnar av och känner igen låtarna direkt från datorns ljuström. Det är alltså inte nödvändigt att hålla mobilen intill högtalare eller hörlur. Midomi har samma databas som Soundhound.

Ett fristående program, Tunatic, gör samma sak som Midomi. Dessvärre är det rätt kinkigt att ställa in med bland annat krav på portöppning i brandvägg samtidigt som skivdatabasen känns mindre omfattande än konkurrenternas. Prova själv!