Veteranljuddag den 3 sept

Dags snart igen för ett av sommarens/höstens trivsammaste radioevenemang! Lördagen den 3 september arrangerar Hörby Radioförening i samarbete med Experimenterande Svenska Radioamatörer den traditionsenliga Veteranljuddagen. Platsen är HRF:s lokal och i parken vid Kulturhuset i Östra Sallerup.

Det digra programmet sträcker sig från kl 10 till kl 15. Auktion, museivisning, bakluckeloppis, fika, korvgrillning, föredrag och mer är planerat. Hörby Mellanvåg kommer att vara onair på 1179 kHz.

SAQ firar den 5 juli

Söndagen den 5 juli firas Alexandersondagen. Självklart tar Vänföreningen Alexander tillfället i akt att aktivera anrika SAQ i Grimeton på 17,2 kHz. Två sändningar utlovas, kl 09:00 UTC och 12:00 UTC.

Sändaren startas en halvtimme innan respektive timslag. Youtube bjuder på några filmer från tidigare evenemang.

Nytt sedan ett tag tillbaka är att lyssnarrapporter per mejl undanbedes. Vill du ha QSL är det rapportformuläret på föreningens webb som gäller.

Under dagen är även amatörstationen SK6SAQ i etern på 7035 kHz och 14035 (båda CW) samt 3755 kHz (SSB).

Planera hösten med On Air

Glöm inte MKVK:s höstupptakt! Lördagen den 24 augusti styr vi kosan mot Danmarks Tekniske Museum i Helsingør.

Målet är att samåka i bil och ta vägen över bron. Avfärd från Malmö runt klockan 10:00 för att hinna med museitur och lunch innan vi rullar hemåt med hemkomst på eftermiddagen. Anmälan till Per eller Dan senast den 20 augusti.

I senaste numret av föreningens nyhetsbrev On Air hittar du även datum för säsongens Saxtorpsträffar. För in dem i din kalender!

Nysatsning på kortvåg

I Monticello, Maine, USA, reser sig en ny mast(odont) mot skyn. Det är WBCQ som har byggt en ny 500 kW kortvågsstation med Ampegons vridbara antenn. Sändaren kommer från Continental Electronics och det var allt längesedan som en sådan jätte nyinstallerades.

Bakom projektet står Allan och Angela Weiner. Allan har en lika brokig som spännande radiokarriär bakom sig, med ”free speech” som motto. Ekonomisk backning kommer från samfundet Worlds Last Chance. Snart dags att lyssna in på 9330 kHz. Och ja, enligt Worlds Last Chance är jorden platt.

Antennmaster bortskänkes

Någon medlem som behöver antennmaterial för vårens och sommarens projekt? Sverre Fedrum skänker bort två antennmaster, 12 meter höga. Den ena är gjord av aluminium och den andra av fiber. Vidare finns en stödfot till antennmast. Nya staglinor.

Intresserad av att hämta? Kontakta Sverre på 0730-66 15 45.

Lägg klippet i molnet

Mejlar du lyssnarrapporter med bifogade audioklipp? Det kan vara dags att hitta en alternativ lösning. Eller i alla fall undvika att komprimera mp3-klippet till rar- eller zip-format.

Radio Free Asia har just skickat ut ett mejl där man meddelar att filer som slutar på chm, exe, iso, rar och zip automatiskt filtreras bort. Hela meddelandet slängs. Orsaken är att elak kod lätt kan bäddas in i denna typ av filer.

Denna radiostation är inte ensam om filtrering av mejl med bilagor. Det finns mottagare som tar bort betydligt fler filtyper i sin rädsla för att verksamhetens IT-system ska virussmittas.

Molntjänster är ett smart alternativ till bifogade filer. Ladda upp ditt klipp på exempelvis Dropbox eller Youtube och gör en klickbar länk till det i din rapport. Då minskar risken för att bilaga och/eller hela ditt mejl ska försvinna på vägen. PC för Alla bjuder på en bra översikt över de vanligaste molntjänsterna.

Tidssignaler sparas bort

De amerikanska tidssignalstationerna WWV (Colorado) och WWVH (Hawaii) kommer av allt att döma försvinna ur etern. SWLing Post har läst presidentens budgetförslag för år 2019 och i det får NIST, som driver dessa tjänster, ett kraftigt minskat anslag.

Staten beräknas spara cirka 50 miljoner kronor på stängningen. Det är inte klart exakt när de klassiska pipen och tidsannonseringarna försvinner från 2,5, 5, 10, 15 och 20 MHz.

WWV och WWVH skiljs enklast från varandra genom Hawaiistationens kvinnliga röst. Båda stationerna fungerar fint som kondsindikatorer och för kalibrering för oss DX-are. De har dessutom svarat fint på lyssnarrapporter genom åren.

Anläggningen i Fort Collins, Colorado, avlövas inte helt. WWVB, vars signal på 60 kHz synkroniserar klockor över hela Nordamerika, får vara kvar.

Fritt fram för station utan studio

Idag har amerikanska FCC, Federal Communications Commission, röstat bort en regel som funnits i nästan 80 år. I ”the main studio rule” har det ställts krav på AM-, FM- och TV-stationer att ha huvudstudio i eller i närheten av sitt täckningsområde.

Regeln har syftat till att säkra lyssnarkontakterna och stationernas lokala prägel. I dagens medielandskap menar FCC att denna bestämmelse, som är dyr för stationerna, tjänat ut. Framöver ska det räcka med ett kostnadsfritt telefonnummer som lyssnare och tittare kan höra av sig på.

För oss DX-are är denna utveckling antagligen på ont. Stationer utan personal tenderar att bli automatiserat tråkiga och även svårare att få svar från. FCC hoppas dock att slopat studiokrav förbilligar för medieföretagen samtidigt som hindren för att etablera stationer i inte fullt så tätbefolkade områden minskar. Återstår att se vem som får mest rätt.

Höstutflykt till Kalundborg

Onsdagen den 6 september öppnas en unik möjlighet att se långvågsstationen i danska Kalundborg. Vår vänförening Västkustens DX-Klubb har kommit överens med Jens Christian Seeberg, eldsjälen bakom anläggningen, om en guidad visning och självklart bjöd de in även oss!

Stationsbesöket börjar klockan 14:00. Avresa från Malmö runt klockan 11:00 för att vi ska hinna ett kort matstopp på vägen. Viss möjlighet till samåkning finns. Hör av dig till Per.

LM Radio satsar på mellanvåg

I tider av radiostationer som stänger sina mellanvågssändare är det rent uppfriskande med en som satsar. Om inte alltför länge blir det möjligt att höra LM Radio på 702 kHz från en nyrest 126 meter hög mast i sydafrikanska Springs nära Johannesburg.

Radiomannen Gavin Buckle bjuder på sin Facebooksida och även på Twitter på näst intill dagliga uppdateringar kring hur arbetet med installation av antenn och 50 kW-sändare fortskrider. Härliga bilder bjuder han också på!

Dags för omvända världen

Passa på att lyssna lite mot Asien! Antennen till klubbens KiwiSDR är vanligtvis riktad västerut, men det är just nu problem med koaxen bort till FLG100LN-pucken. I väntan på att ny en kabel ska dras ut har fjärrmottagaren alltså (tillfälligt?) bytt antennriktning.

Saknar du inloggningsuppgifter till klubbens fjärrmottagare? Kontakta i så fall Per Eriksson för detaljer.

Amerikansk mellanvåg förändras

Tillståndsmyndigheten FCC överväger olika sätt att lyfta lyssningen på amerikanska mellanvågsstationer. Detta har av svaren på förslaget att döma skapat oro.

Problemet på mellanvåg är att lyssnarna sviker, delvis på grund av att mottagningen försämras av bakgrundsbrus och interferens mellan stationerna. Till de förslag som förs fram hör allt från en generell effekthöjning till digitalisering. Möjlighet för mellanvågsstationerna att öppna reläsändare på FM är en annan idé.

Det som oroar framför allt de stora stationerna (och som såklart också påverkar oss DX-are) är tankarna på en generell dämpning av rymdvågen. Detta kommer att betyda stora förändringar av hur framför allt de större stationerna når ut nattetid. Istället för starka sändare på clear channels skulle den geografiska täckningen kunna ordnas genom exempelvis ett nätverk av mer lågeffektade stationer.

FM-nätet släcks inte

Många, för att inte säga de flesta, remissinstanser som svarade på regeringens digitalradioutredning var negativa till en avveckling av FM-nätet. Utredaren Nina Wormbs föreslog att digital marksänd radio skulle ersätta dagens FM-sändningar efter år 2022.

Nu lägger regeringen digitaliseringsplanerna på hyllan. Mot bakgrund av svaren från remissinstanserna är regeringens slutsats att för närvarande inte gå vidare med en övergång till DAB+. Det skriver kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke idag i Svenskan och motiverar sig med att en sådan övergång är förenad med alltför stora oklarheter.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö menar i en kommentar att det är olyckligt för den svenska radiopubliken att en utbyggnad av ett digitalt marknät skjuts på framtiden. Hon pekar på dagens trängsel på bandet samt att ett digitalt marknät är både billigare i drift och mer miljövänligt.

– Dagens besked innebär att vi sitter kvar med en gammal teknologi och i förlängningen finns risken att Sverige. som anses som ett av de ledande radioländerna i Europa. på sikt förlorar den positionen då publiken väljer bort ett analogt alternativ i en i övrigt digital värld, säger hon.

FM-nätet släcks senast 2022

Regeringens digitalradioutredare Nina Wormbs föreslår att FM-sändningarna ska försvinna år 2022. Enligt föreslagen tidplan ska Sveriges Radio och de kommersiella stationerna lansera marksänd digital radio med start vid årsskiftet 2016-2017.

Digitalradion ska byggas ut för att täcka hela landet och dessutom nå högt ställda beredskapskrav. Tidplanen kan dessutom skyndas på. Om vissa villkor är utfyllda skulle radiobranschen kunna lämna FM redan år 2020.

– Inom radiobranschen är vi överens om att även radions marknät behöver digitaliseras, säger Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio, i en kommentar.

Digitalradioutredningen (pdf) har genomförts tillsammans med Myndigheten för radio och tv och i nära dialog med branschens aktörer. Hit hör Sveriges Radio, Post- och telestyrelsen, kommersiella radioföretag och företrädare för närradion.

Utredningsresultatet har på det hela taget mottagits positivt. Stephan Guiance, vd för Teracom, poängterar vikten av en fastställd tidpunkt när FM-sändningarna ska upphöra:

– Sker utbytestakten naturligt uppstår dessutom inget skrotberg av obrukbara radioapparater.

Varför har en övergång till digital radio diskuterats så länge? Den möjliggör ett större utbud av program och tjänster. Andra fördelar är lägre energiförbrukning samt lägre distributionskostnader. Nackdelen är att befintliga mottagare inte länge kan användas.

SDR-radio även i mobilen

Nu behöver du inte längre ha en traditionell dator för styrning av SDR-mottagaren. Appar börjar att dyka upp också för handhållna terminaler som Iphone/Ipad och Androidbaserade prylar. Kika på exempelvis iSDR om du har Apple och SDR Touch i Androidtelefonens Playbutik.

Sedan några veckor tillbaka går det även lättare att för den som är på språng ansluta till den populära holländska SDR-mottagaren vid University of Twente. Denna kostnadsfria bredbandmottagare har anpassats till små skärmar. Här behövs ingen särskild app, utan du lyssnar på världen via smartphonens inbyggda webbklient på denna adress.

Bilder från insidan

Interiörer från radiostationer världen över… Sändare… Både nya och gamla. Antennbilder… Fotograferade från marken och av klättrande tekniker. Misstänkte att en sajt med det innehållet skulle göra dig glad! Observera att det krävs Facebook-konto för att komma åt materialet!

Mytomspunnen sändare avstängd

En sannolik störkälla har försvunnit ur etern i och med att HAARP (High Frequency Active Auroral Research Project) avslutats. Den enorma antennfarmen i Gakona, Alaska, har sedan 1977 sänt ut signaler i syfte att utforska jonosfären.

Anläggningen består av 180 antenner och dubbelt så många radiosändare med en sammanlagd effekt på 3,6 megawatt. Mytomspunna HAARP har anklagats för allt från att störa traditionell radiotrafik till att påverka väder.

Stängningen skedde redan i maj och anläggningen ska nu monteras ned. Projektet avslutas på grund av minskade anslag.

Lätt att fixa programdetaljer

Att i sin lyssnarrapport kunna ange musiktitlar, slogans, namn på programpresentatörer, reklaminslag och så vidare är nyckeln till QSL för oss DX-are. Vi har tidigare berättat om de båda mobilapparna Shazam och Soundhound som hjälper till att identifiera musik. För den som tycker det är krångligt, eller har en enklare mobil, finns det andra alternativ.

Om du DX-ar med SDR-mottagare, eller spelar in med hjälp av datorn, är webbtjänsten Midomi ett alternativ. Den lyssnar av och känner igen låtarna direkt från datorns ljuström. Det är alltså inte nödvändigt att hålla mobilen intill högtalare eller hörlur. Midomi har samma databas som Soundhound.

Ett fristående program, Tunatic, gör samma sak som Midomi. Dessvärre är det rätt kinkigt att ställa in med bland annat krav på portöppning i brandvägg samtidigt som skivdatabasen känns mindre omfattande än konkurrenternas. Prova själv!

Gömda meddelanden i helgen

Det är faktiskt fullt möjligt att bädda in ohörbara text- och bildmeddelanden i alldeles vanliga kortvågssändningar. The Mighty KBC experimenterade med detta i fjol och nu i helgen gör Voice of America detsamma i sändningar från Edward R. Murrow Transmitting Station i North Carolina.

VOA Radiogram kan höras lördag klockan 17:00-17:30 på 17860 kHz samt vid tre tillfällen under söndagsdygnet. Klockan 03:30-04:00 på 5745 kHz, 14:00-14:30 på 6095 kHz och 20:30-21:00 på 15670 kHz.

WRMI, Radio Miami International, hänger också på detta kuliga experiment. Frekvensen är 9955 kHz och meddelandena går ut runt heltimmen från kl 05:00 lördag morgon till 05:00 söndag morgon.

För avkodning av meddelandena krävs radio (SDR-mottagare inte nödvändig) samt dator och programmet Fldigi. Här finns en utförlig beskrivning av hur grejorna kopplas ihop.

Och javisst, även KBC lockar med gömda meddelanden i sina sändningar nu i helgen. Kolla in klockan 02:30 på 7375 kHz från sändaranläggningen i Nauen.

På mottagarfronten mycket kul

Den som är sugen på en ny kortvågsmottagare har faktiskt fler valmöjligheter än på länge. Teknikutvecklingen rullar vidare inom SDR-området, alltså sådana mottagare som kopplas till datorn.

Samtidigt som Nico Palermo mer eller mindre lagt ner vidareutvecklingen av programvaran till bästsäljaren Perseus sticker andra upp. Sandro Sfregolas Studio 1 är väl värd en titt, även om prislappen (1 200 kronor inklusive frakt) känns lika saftig som dongeln mot piratkopiering är otidsenlig.

Än mer spännande är Simon Browns andra generation av SDR-Radio som nu fritt kan prövas. Programmet har inte ens kommit till betateststadiet, utan finns som en ”technology preview”, men fungerar fantastiskt bra. Kan köras på en lång rad SDR-mottagare inklusive Perseus och Afedri SDR-Net.

Alexander Trushkin, som konstruerat och bygger Afedri, är värd ett särskilt tack. Tveksamt om någon annan SDR-mottagare ger så mycket lyssnarglädje för pengarna (cirka 2 300 kronor inklusive frakt, tull och moms) som just Afedri.