Läger & Kiwi

Det krävs en bra antenn för att kunna höra de lite mer fjärran radiostationerna på mellanvågs- och kortvågsbanden. En klassisk longwireantenn får ju inte direkt plats i en vanlig villaträdgård. För att inte tala om de antennproblem som boende i lägenhet ställs inför…

MKVK anordnar därför regelbundna lyssnarläger. Normalt träffas vi ett par tre gånger per säsong för att lyssna tillsammans. Höstens datum är 14-15 oktober och 25-26 november.

Platsen för våra läger är hos KFUM/KFUK i Saxtorp. Förutom gott om plats för antenner, vi brukar sätta upp både longwires och loopantenner, är detta ett skapligt ”radioläge” med mindre lokala elektriska störningar än i exempelvis ett flerfamiljshus.

Vi inleder lägren med att tillsammans sätta upp antennerna som alla använder via antennfördelare. Starttid brukar vara runt klockan 15:00 på lördagseftermiddagen. När antennjobbet är klart beger vi oss ut på etervågorna med lyssning fram till söndag förmiddag.

Tag med dig radio, antennsladdar med BNC-kontakt, grendosa för el och annan utrustning som du behöver för ditt lyssnande. Antennmaterial, fördelare, wifi med mera står klubben för.

Det är också klokt att ta med något att äta och dricka eftersom det är ganska långt till närmaste affär, den ligger i Häljarp. Kylskåp, mikro, porslin och bestick finns på plats.

Om du inte tror att du orkar att sitta uppe och ”ratta radio” hela natten? Då behövs en sovsäck med liggunderlag och/eller en campingsäng.

Anmälan till lyssnarlägren görs till Dan Olsson. Du hittar kontaktuppgifter till honom och övriga styrelsen under menyn Kontakt. Deltagaravgiften är för närvarande 100 kronor per natt.

Du som ännu inte är medlem i MKVK är varmt välkommen att hälsa på.

För dig som saknar plats för antenn och tycker det är lite väl långt mellan lyssnarlägren har vi också en lösning! Klubbens fjärrmottagare, en KiwiSDR, är i drift sedan oktober 2016. Den står i Hököpinge kyrkby i Vellinge kommun, strax utanför Malmö.

Mottagaren är online dygnet runt, året runt. Just nu med en 8 x 30 meters Super KAZ från Wellbrook riktad mot Nordamerika. Mejla oss för information om hur du ansluter till den.