Sista påminnelse om medlemsavgift

Vi har i veckan skickat ut mejlpåminnelser till de medlemmar som ännu inte betalt avgift för 2024. Det kostar 75 kronor att vara med i Malmö Kortvågsklubb. Känner du på dig att du vill vara med, men glömt? Sätt in avgiften på plusgirokonto 245274-6. Det är snart dags att uppdatera medlemsförteckningen!

Vi önskar god jul med tillbakablick

God jul och gott nytt år tillönskas alla medlemmar i Skåne och annorstädes! Vi hoppas att helgerna innebär till lite mer tid för radiolyssning och att vår fjärrmottagare på Hallandsås kommer till nytta och glädje.

Och så tillbakablicken… Här på mkvk.se har det sedan starten den 1 februari 2012 publicerats mer än tusen inlägg. Vi har annonserat många Saxtorpsläger och årsmöten. Vi har sagt hejdå till rader av mellanvågsstationer. Massor av andra, mer positiva, radionyheter har också skrivits och lästs.

MKVK har funnits på nätet längre än från 2012. Innan vi startade denna WordPress-sajt fanns där en hemmasnickrad och mycket svåruppdaterad webbplats.

Idag uppdateras vår webb inte riktigt lika flitigt som förr. Detta främst eftersom de mest aktiva medlemmarna delar nyheter, tips och veriesigners i en Whatsapp-grupp. Mejla oss om du vill vara med i den.

Dags att betala medlemsavgift

Vi varken höjer priset eller minskar innehållet i vad du får som medlem i Malmö Kortvågsklubb. Avgiften för 2024 är oförändrad, 75 kronor. Vi utlovar tillgång till KiwiSDR och WhatsApp-grupp för snabba nyheter, lyssnarläger i Saxtorp samt en och annan utflykt.

Visst vill du vara med även nästa år? Sätt in avgiften plusgirokonto 245274-6.

Här ska det lyssnas!

Då är Malmö Kortvågsklubbs första lyssnarläger i Saxtorp för året igång! Med Dan, Michael, Lisette, Hans och Per runt bordet.

Kondsen har i veckan som gått inte varit så pjåkiga, så vi hoppas såklart på en fin natts lyssning. I och med att brittiska Absolute Radio, som avslutade sina program på mellanvågen den 20 januari, nu faktiskt också har stängt av sina sändare blir ett antal frekvenser mer fria för transatlantiska signaler än förr.

En tråkig stängning för mellanvågen som sådan, men den innebär också nya möjligheter för oss distanslyssnare. Absolute Radio fanns tidigare på 1197, 1215, 1233, 1242 och 1260 kHz.

Även en del kommersiella brittiska lokalstationer har nyligen lämnat mellanvågsbandet. Hit hör Greatest Hits Radio på 1170, 1278 och 1530 kHz.

Absolute Radio säger goodbye

Det är ingen hejd på stationsnedläggningarna just nu. Idag meddelar brittiska Absolute Radio att man helt kommer att lämna mellanvågen nu under januari månad.

Stationen har tidigare sänkt effekten hos en del av sina sändare för att spara pengar, men den 20 januari är det helt slut för den som då och då njutit av denna station. Så här låter förhandsmeddelandet om strängningen, avlyssnat i Skåne.

Absolute Radio har ett stort antal relativt effektstarka sändare på 1215 kHz. Utöver det har man mindre sändare på 1197, 1233, 1242 and 1260 kHz. Vi låter helt enkelt bättre via DAB och online, skriver man. En annan förklaring är att endast två procent av publiken lyssnar via mellanvåg.

Dags att betala

Visst vill du vara med oss ytterligare ett radioår? Glöm då inte att betala medlemsavgiften för 2023. Sätt in 75 kronor på Malmö Kortvågsklubbs plusgirokonto 245274-6 så är saken klar. Glöm inte att ange avsändaruppgifter.

Nästa föreningsaktivitet är lyssnarlägret i Saxtorp helgen den 28-29 januari 2023. Styrelsen passar på att önska en riktigt god jul!

Luxemburg överger långvågen

Skenande elpriser i kombination med förändrade lyssnarvanor får M6 Group (Radio Television Luxembourg) att inom kort överge långvågens 234 kHz. Redan tidigare har man sänkt effekten hos denna kraftfulla sändare i Beidweiler, och vid årsskiftet stängs stationen helt.

Just nu sänds regelbundet en slinga som meddelar nedläggningen och hänvisar till FM, DAB och onlinelyssning. Kanske hög tid att slänga iväg en rapport? RTL:s kontaktcenter nås via mejl.

Så får du snabba tips

Lyssningssäsongen har startat och behovet av snabb information om vad som hörs just nu ökar. Precis det är vad vi använder gratistjänsten WhatsApp till (som funkar i både mobilen och på PC).

Föreningens WhatsApp-grupp startade för ett och ett halvt år sedan och har just nu 21 aktiva deltagare som på olika sätt hjälper varandra. Mejla oss ditt mobilnummer om du vill vara med i denna gemenskap!

Det finns hopp för WRTH

World Radio TV Handbook, WRTH, har av mångårig tradition sedan 1947 varit ett av DX-arnas mest troliga bokköp. Så bekvämt att ha all information om radio- och TV-stationer världen över samlad i en och samma bok…

Fast under senare år har WRTH mött ökad konkurrens från onlinetjänster, där olika sajter bjudit på mer uppdaterad information. Bokens existens har kort och gott varit hotad. Flera gånger, så också i år, har utgivaren hotat med att avsluta utgivningen.

Så verkar det nu ändå inte bli. På sin webbplats meddelar förlaget, nu med nya tyska ägare i form av Radio Data Center GmbH (RDC) som också driver bland annat FMList, att WRTH 2022 kommer att leva vidare. Det blir utgivning i december månad, både på papper och i en elektronisk version. Den som vill ha mer information kan anmäla sig till ett nyhetsbrev.

Sparar bort analoga sändningar

BBC kommer att framöver prioritera digitala plattformar. Även om alla detaljer i det stora sparpaket som annonserades under gårdagen inte är klara är budskapet från det brittiska radiobolagets högste chef Tim Davie tydligt. Förutom digitaliseringen slimmas bolaget genom att tusentalet anställda får gå.

Sändningarna på lång- och mellanvåg kommer att fasas ut. De sändare som spridit Radio 5 Live (hörs exempelvis på på 693 och 909 kHz) läggs ner senast i december år 2027. Radio 4 Extra försvinner också från etern. Även World Service-program kommer att flyttas över till digitala kanaler.

En lång rad av BBC:s lokala stationer har som bekant redan övergett mellanvågen. För att ytterligare spara pengar kommer dessa stationer framöver att behöva samarbeta mer och sända samma program på vissa tider.

Här är årets styrelse

Gårdagens årsmöte gav fjolårets styrelse för Malmö Kortvågsklubb ansvarsfrihet. Under 2022 kommer styrelsen att bestå av Dan Olsson, Hans Kronkvist och Lisette Åkesson. Hur styrelseposterna fördelas bestäms på ett konstituerande möte (som ännu inte hållits). Jan Thörnblom fick förnyat förtroende som revisor med Per Eriksson som ersättare (suppleant).

Utöver allmänt fikaprat hemma hos Dan Olsson diskuterades bland annat föreningens KiwiSDR. Vi tror tyvärr inte att elstörningarna i Osbyholm kommer att avta, så alternativ placering undersöks så smått.

Nästa föreningsaktivitet är lyssnarlägret i Saxtorp 19-20 mars 2022.

Med hopp om radioaktiva helger

Malmö Kortvågsklubbs styrelse tillönskar alla medlemmar några fina och avslappnande dagar under de kommande helgerna. Hoppas att du hinner slå på radion mellan lutfisk och nyårsbubbel. Även om radiovädret hittills denna säsong varit oförutsägbart och i sanning rätt blekt kan ju kondsen slå till!

För dig som vill hänga med även under 2022, men inte hunnit betala… Medlemsavgiften är blygsamma 75 kronor, oförändrad sedan i fjol. Sätt in slanten på klubbens plusgirokonto 245274-6.

Kontroversiell radiopastor har tystnat

Du har säkert hört Robert G. Stair predika med sin särpräglade röst på kortvåg. Hans Overcomer Ministry har under åren sänt religiösa program från praktiskt taget alla internationella stationer som säljer sändningstid. Brother Stair har nu tystnat.

År 2017 greps den just bortgångne evangelisten, anklagad för bland annat sexbrott. För detta väntade han på rättegång. Svårigheter att locka sponsorer kombinerat med att många drog öronen åt sig efter anklagelserna fick sändningstimmarna att minska, men långt från att upphöra. Oklart vad som händer med Overcomer Ministrys radiosändningar efter grundarens död.

Häng med ett år till!

Dags att önska gott nytt år och lägga ett dystert 2020 till handlingarna… År 2021 kan bara bli bättre. Häng med oss genom 2021 genom att betala in medlemsavgiften, 75 kronor, till Malmö Kortvågsklubbs plusgirokonto 245274-6. Lyssnarträffar, kanske någon utflykt och tillgång till KiwiSDR hör till förmånerna.

Inget firande på Vagabond

Region Skåne har skärpt Covid-19-rekommendationerna för “icke nödvändiga” aktiviteter och resor. Av den anledningen väljer vi att ställa in MKVK:s traditionella födelsedagsfirande som var planerat till kvällen den 7 november på Pub Vagabond.

Ingen sådan sammankomst i år alltså! Var och en får istället utbringa en skål hemma, med valfri dryck, och på så sätt hedra landets äldsta och piggaste DX-klubb. Vi får rikta in oss på 73-årskalas nästa år.

Radioklubbar på webben

Västkustens DX-Klubb i Göteborg hör till Malmö Kortvågsklubbs mest trogna samarbetspartners. Vi har under senare år arrangerat lyssnarträffar, studiebesök och Parkaresor tillsammans. Vill du hålla koll på vad medlemmarna i VDXK pysslar med? Kika in på föreningens nyöppnade Facebooksida!

Flera DX-klubbar landet över har egna webbplatser, men Västkustens DX-Klubb är sannolikt först med att dra nytta av Facebook. Är du nyfiken på fler föreningar? Norrköpings Distanslyssnare är en aktiv förening med en levande webbplats. Bland de övriga med webbnärvaro, om än inte med så aktivt uppdaterade sajter, hör exempelvis Aros DX Club, Delsbo Radioklubb och Mälardalens Radiosällskap.

Glad midsommar!

Midsommar närmar sig samtidigt som vi vet att DX-aktiviteten avtar under årets ljusa månader. Därmed inte sagt att det inte finns spännande signaler från när och fjärran att lyssna på. Vår KiwiSDR-mottagare är online hela sommaren, den stängs tillfälligt bara om det åskar.

Vi passar på att önska en riktigt trevlig helg. Och en solig sommar på det. Malmö Kortvågsklubb tar upp aktiviteterna till hösten. Räkna med lyssnarläger samt någon utflykt, precis som vanligt.

Även om aktiviteten här på vår webb nu kommer att sjunka påminner vi om vår Piratlista. Den är mycket användbar och uppdateras kontinuerligt!. Hämta den senaste utgåvan här.

Virustider drabbar radio

Coronakrisen får konsekvenser för medierna. Reklamintäkterna faller och alla inställda evenemang slår hårt mot de stationer som sänder sport.

Många radiostationer skickar hem anställda och en hel del produktioner sker nu hemifrån, i USA inte minst. Så här produceras nu pratprogrammet Kim Komando Show. Samtidigt noterar exempelvis BBC att det finns ökat intresse för bolagets tjänster i dessa kristider och rustar sig för det.

Indiska regeringen stoppar utlandssändningarna från All India Radio. Alla DRM-sändningar har ställts in tillfälligt. På de nationella frekvenserna körs Vividh Bharati och nyheter från AIR Delhi.

Även samhällsfunktioner som till exempel postgång påverkas. Postnord meddelar att flygtrafiken till en lång rad länder har ställts in. Det leder till brist i transportkapacitet och därmed stopp för post och paket till stora delar av världen.

Tristare radio att vänta

Tuffa tider väntar för många anställda inom den amerikanska radiobranschen. Landets största ägare av radiostationer, iHeart, har annonserat ännu ett sparpaket. Än så länge är det oklart hur många som kommer att få byta eller lämna sina jobb på stationer över hela kontinenten, men det blir många.

Första steget är att personliga bloggar och presentationer av medarbetare har försvunnit från de webbplatser som kedjans stationer driver. Här redovisar Syracuse.com förändringarna bara i Rochester och Syracuse. Tråkigare och mer automatiserad radio kommer att bli resultatet.