Adressnytt från piratvärlden

Då har vi åter kompletterat vår lista med det senaste i adressväg samt som vanligt, ett antal stationer, som vi inte vet någon adress till. De förstnämnda är följande: Radio Carrierwave, Radio Driland, Elvis & Pony Show, Grote Versierder, Radio Mi Amigo, Old Time Radio UK, Swifts Radio och World Music Radio WMR.

Piratspecial i behändigt PDF-format når du genom att klicka här.

Lycka till med rapportskrivandet!

RTE lämnar långvågen

Den 27 oktober stänger RTE Radio 1 av sin långvågssändare på 252 kHz. Lyssnarna hänvisas till FM och DAB där den tjänsten erbjuds. RTE förklarar detta dystra besked med att långvåg ger ”dålig valuta för pengarna” eftersom ungefär bara 2 procent av publiken lyssnar på denna frekvens.

Det faktum att TRAM-sändaren i Summerhill, som är på 300 kW, drar mycket el är ett annat skäl. Stationen byggdes ursprungligen åt musikradiostationen Atlantic 252 som hade en kort, men intensiv, glanstid fram till år 2001.

Höstens första lyssnarläger

Höstens allra första lyssnarläger i Saxtorp närmar sig. Pricka in den 4-5 oktober i din kalender. Eller, ännu bättre, kontakta Dan och anmäl dig! Du hittar mejladress och telefonnummer under Kontakt.

Kan du inte denna gång så har du ytterligare tre chanser att träffa oss innan året år slut. Vi lyssnar i Saxtorp även 25-26 oktober, 29-30 november och 27-28 december.

Noblejas läggs troligen ner

Det har varit många ”nedläggningsnotiser” i MKVK:s webbflöde under senare tid. Tyvärr ser den trenden ut att fortsätta. En av de större kortvågsanläggningarna i Europa kommer av allt att döma att försvinna ur etern.

Det handlar om Radio Exterior de Españas sammanlagt tio sändare i Noblejas. Än så länge är nedläggningen inte officiellt bekräftad. Fast frekvensansökningar från Spanien ger vid handen att du har en knapp månad på dig att lyssna dig mätt. Efter den 15 oktober kan Noblejas vara ett minne blott, även om REE fortsätter att sända via andra kanaler.

Gamla antenner tvingar fram sorti

Holländska NPO Radio 5 kommer att sända ytterligare ett år på mellanvåg. Den 15 september 2015 blir det tomt på 747 och 1251 kHz. Anledningen är förändrat lyssnarbeteende där kabel, webb och FM stiger fram.

Åldrande antennmaster i Zeewolde och Emmaberg hör också till problembilden. De måste renoveras för dyra pengar för att vara fortsatt säkra, vilket gör att intresset från privata medieföretag för att ta över de båda frekvenserna bedöms som litet. Även Groot Nieuws Radio på 1008 kHz väntas försvinna, eftersom även denna kanal sänder från Zeewolde.

Pirater i trubbel

September har inte börjat särskilt bra för flera av de flitigaste mellanvågspiraterna i Nederländerna. SWCHolland meddelar att Agentschap Telecom har hälsat på hos fyra stationer: Calipso, Denapel, Zanussi och Bluebird. Fortfarande oklart vad de ovälkomna besöken fört med sig i form av böter och beslagtagen utrustning.

Piratuppdatering

Något lite nytt har vi lyckats ragga upp till vår adresslista sedan sist nämligen följande: Radio Likedeeler, Radio New Wave (RNW), Radio Quadzilla, Radio Renaldo och Radio Schaduwjager.

Hela listan hittar du här.