Veteranljuddag den 7 september

Årets Veteranljuddag arrangeras den 7 september mellan kl 10 och 15 vid Kulturhuset i Östra Sallerup, Hörby. Under dagen arrangeras bytesmarknad, försäljning av radiorör, uppvisning av klenoder, anbudsauktion, föredrag, bakluckeloppis med mera. Komplett program finns här.

Hörby Radioförenings utställning, med bland annat material från den nedlagda radiostationen i Hörby, är alltid spännande att se. Nytt för i år en amatörradiohörna med en fungerande amatörradiostation. Självklart är Hörby Mellanvåg i etern på den klassiska frekvensen 1179 kHz. Sändningstillståndet gäller med början en vecka före Veteranljuddagen.

En riktigt lokal röst stänger

Ytterligare en brittisk mellanvågsstation är på väg att stänga. Sunshine Radio i Ludlow har fått Ofcoms tillstånd att lämna tillbaka licensen och försvinner från 855 kHz så snart som den 19 januari 2024. Som kommersiell lokalstation har Sunshine Radio genom åren vårdat det lokala, till skillnad från nätverksstationerna.

Orsakerna till att man vill stänga AM-sändaren, för att fortsätta på FM och DAB, är flera. Åldrade sändare och störningar från andra stationer på mellanvåg förs fram. Dessutom är lyssnarskaran liten. Enligt stationen fick man knappt några reaktioner alls när man var offair på mellanvåg när stormen Afwen skadade antennen i november 2021.

Avsluta året med radionostalgi

Gott nytt år alla medlemmar och bloggläsare! I morgon, på årets sista dag, stängs långvågssändaren i Kalundborg på 243 kHz. Och man gör det inte, som så många andra stationer gjort genom åren, genom att bara slå av strömmen.

Danmarks Radio sänder under söndagseftermiddagen ett specialprogram mellan kl 14.00 och 17.00 UTC. Det kommer att bjudas på en del historiska nedslag från program som sänts över stationen. Därefter sänds drottning Margrethe II:s nyårstal innan sändarens paussignal tonar ut för sista gången.

Klassisk DX-radio söker nytt hem

Lennart Carlsson, som under 1960/70-talen drev skivaffären Rolli’s tillsammans med Hans-Ingvar Hansson, har skänkt klubben sin Drake SPR-4. Han berättar att den på inrådan av Hasse köptes begagnad av Kjell Ekholm på Bejoken.

Draken blev sedan stående oanvänd på en byrå under alla år. Nu söker vi ett nytt hem hos någon medlem för apparaten! Den har serienummer 4336, fungerar och är välutrustad med kristaller. Kosmetiskt välbehållen med undantag av ett större antal små färgfläckar på ovansidan. En hel del av er har säkert haft, eller i alla fall provlyssnat, på en SPR-4. Om inte, här är manualen.

Lämna ett bud till Per om du är intresserad. Tack vare Lennarts vänlighet hamnar hela pengen i klubbkassan!

Vi turar till Kalundborg 16 december

Dags att anmäla dig till besöket på Danmarks Radios långvågsstation i Kalundborg lördagen den 16 december 2023! Vi tackar Dansk DX Lytter Klub och Jens Christian Seeberg, som arbetat som sändaringenjör, för denna fina möjlighet att se stationen innan den stängs vid årsskiftet. Som bonus kommer vi dessutom att träffa danska DX-vänner.

Självkostnad för besöket är 20 DKK inklusive kaffe och kakor. Vi hoppas kunna samåka för att minska bil- och brokostnaderna. Hör av dig till Dan senast lördag den 9 december 2023 så försöker vi pussla ihop det resetekniska.

Skotska radioröster försvinner

För dig med en antenn som är riktad mot Storbritannien har antalet stationer att lyssna på reducerats kraftigt under de senaste åren. Flera av de trevliga brittiska radiorösterna på mellanvågen har försvunnit i takt med att lyssnarna flytt till DAB och andra digitala plattformar.

Enligt Radio Today kommer Greatest Hits Radio att försvinna från många frekvenser innan årets slut. Det är framför allt i Skottland som stationer stängs.

Försvinner gör 990 kHz (Doncaster, fd Hallam Radio), 1035 kHz (Ayr, fd West Sound), 1107 kHz (Inverness, fd MFR), 1152 kHz (Newcastle, fd Metro Radio), 1152 kHz (Glasgow, fd Radio Clyde), 1161 kHz (Dundee, fd Radio Tay), 1305 kHz (Barnsley, fd Radio Hallam), 1548 kHz (Edinburgh, fd Radio Forth), 1548 kHz (Sheffield, fd Radio Hallam) och 1584 kHz (Perth, fd Radio Tay).

Chans att se Kalundborg

Den sista december stänger Danmarks Radio sin långvågssändare i Kalundborg. Lördagen den 16 december 2023 ges möjlighet att se Kalundborg Radiofonistation och höra mer om stationen och dess rika historia medan den fortfarande är i etern.

Det är Dansk DX Lytter Klub som bjuder in Malmö Kortvågsklubbs medlemmar till denna rundvisning som startar kl 13:00. Guide är Jens Christian Seeberg som arbetat som sändaringenjör. Flera av er har redan sett stationen under hans värdskap och vet hur trevligt det är. Som bonus denna gång kommer vi att kunna träffa danska DX-vänner.

Självkostnad för besöket är 20 DKK inklusive kaffe och kakor. Vi hoppas kunna samåka för att minska bil- och brokostnaderna.

Veteranljuddag 2 september

Hörby Radioförening och ESR (Experimenterande Svenska Radioamatörer) arrangerar årets Veteranljuddag mellan kl 10 och 15 lördagen den 2 september 2023. Den som besökt tidigare Veteranljuddagar vet hur trevligt det är vid Kulturhuset i Östra Sallerup, Hörby.

Som vanligt kommer det att bjudas på föredrag (programmet för dagen hittar du här), bakluckeloppis, bytesstund samt auktion av radiogrejor. Det går att fika och köpa grillkorv på plats. Hörby Radioförenings fina museum kommer såklart att vara öppet samtidigt som Hörby Mellanvåg är i etern på 1179 kHz. Sändningarna startar redan den 27 augusti och pågår fram till och med den 9 september.

Gratis inträde och inga parkeringsavgifter. Förhandsanmälan behövs inte.

Europa mest rapportglatt

Radio Igloos program om piratdrottningen Britt Wadner och Radio Syd via TRSW/WRMI den 6 augusti 2023 hördes skapligt i Sverige på frekvensen 5950 kHz. Sändningen, som skedde i samarbete med Malmö Kortvågsklubb, gick mitt i natten (kl 02:00 vår tid).

Denna obekväma tidpunkt till trots har det flutit in en hel del rapporter. Sändningen i mars gav 44 lyssnarrapporter och den här gången hörde 15 DX-are av sig. Av dem skickade sex stycken sin allra första rapport till Radio Igloo.

Merparten av rapporterna kom från Europa, vilket förvånar litegrann eftersom sändningen inte i första hand var riktad mot vår världsdel. Radio Igloo meddelar att alla fått QSL och att några rapportörers personligt utformade mejl gladde särskilt.

Nytt program om Britt Wadner

Söndagen den 6 augusti sänder Radio Igloo ytterligare ett program om piratdrottningen Britt Wadner och Radio Syd. Det går via TRSW/WRMI på frekvensen 5950 kHz med start kl 00:00 UTC (kl 02:00 vår tid). Förhoppningsvis når signalen även till våra breddgrader.

Kommande program riktas till en internationell publik. Därför är det omgjort och utökat i förhållande till aprilsändningen, och kan vara intressant även för dig som lyssnade tidigare. En hel del sextiotalsmusik och ljudklipp från Radio Syd utlovas. Liksom e-QSL på korrekta rapporter som mejlas till stationen på denna adress.

Minns Wonderful Radio London

Mellan den 29 juli och 14 augusti 2023 bjuds det på lite piratstämning på frekvensen 1206 kHz. Entusiaster kommer under dessa drygt fjorton dagar att minnas “Big L” Wonderful Radio London. Sändningarna kommer inte att, som då, ske från ett fartyg till sjöss, utan från en dubbeldäckad buss på landbacken.

Datumet 14 augusti markerar 56 år sedan införandet av lagen Maritime Offenses Act som effektivt satte stopp för sändningar från fartyg utanför Storbritanniens kust. En hel del DJ:s från den tiden medverkar i evenemanget som hålls i Spa Pavilion Felixstowe. Den 13 augusti hålls dessutom årliga Radio Days Pirate Radio Conference på stället.

Programmen på 1206 kHz ska vara i luften dygnet runt. Ofcom har visserligen bara gett tillstånd för en lågeffektad sändare, men frekvensen är hyfsat fri så signalen borde kunna nå Sverige.

Kanadensare försvinner snabbt

Kanadensiska Bell Media tar verkligen fram storsläggan. Sex stora och väl etablerade mellanvågsstationer, varav de flesta dominerar sina respektive frekvenser på vår sida av Atlanten, stängs. Sammanlagt 1 300 anställda får gå.

Processen är dessutom mycket snabb. CKST 1040, CKMX 1060, CFRN 1260, CJBK 1290, CFRW 1290 och CFTE 1410 spelar redan nu en slinga där man tackar lyssnare och annonsörer för den tid som varit. Sändarna kommer av allt att döma att stängas av redan under morgondagen.

Ytterligare tre stationer ska säljas – om licensmyndigheten CRTC ger sitt godkännande. Det gäller CKWW 580, CHAM 820 och CKOC 1150. Vem som vill köpa är ännu inte offentligt. Ska vi gissa på att de kan bli religiösa?

Enligt Bell Media har det förändrade etermedielandskapet gjort denna förändring oundviklig. Allt färre lyssnar på AM samtidigt som elen för att driva sändarna kostar allt mer. CKMX har en lågeffektad kortvågsrelä, CFVP på 6030, som också försvinner i och med detta yxhugg.

Hedra Ernst Alexanderson 2 juli

Söndagen den 2 juli 2023 firas Alexanderson-dagen på världsarvsradiostationen i Grimeton utanför Varberg. Utöver att sändaren SAQ från 1924 aktiveras arrangerar vänföreningen en lång rad aktiviteter under dagen. Hit hör bland annat en aktiv amatörstation (SK6SAQ) och guidade vandringar bland antenntornen.

Det blir två sändningstillfällen på 17,2 kHz under dagen, kl 09:00 och 12:00 UTC. Sändaren startas ungefär en halvtimme innan morsebudskapen sänds. Det kan komma att genomföras testas redan dagarna innan den 2 juli för den som håller utkik på frekvensen.

Nytt är att delar av evenemanget direktsänds via Youtube. Och QSL? Jamenvisst. Fram till den 30 juli går det att fylla i webbformuläret för lyssnarraporter.

Kalundborg tystnar vid nyår

Bara en tidsfråga innan långvågsbandet på våra radiomottagare är helt avlövat på radiosignaler. För några dagar sedan började BBC Radio 4 förbereda sina lyssnare på att Droitwichsändaren på 198 kHz kommer att stänga. Nu kommer nedslående nyheter från fler håll.

Idag avslöjar Ydun’s Medium Wave Info att Danmarks Radio den sista december i år lägger ner Kalundborg på 243 kHz. Även om själva sändaren är en ny och energieffektiv 50 kW Nautel andas anläggningen som sådan, med de vackra antenntornen, dansk radiohistoria sedan 1927.

BBC tvingar bort långvågspublik

BBC har tagit de första stegen mot en stängning av sändaren i Droitwich på 198 kHz. Det har varit på gång en länge tid, men har hindrats av att signalen också används av el-leverantörer för mätarstyrning. Nya mätare med uppdaterad kommunikationsteknik verkar nu vara på väg.

Förutom att upplysa kvarvarande långvågslyssnare om alternativa möjligheter att höra Radio 4 slutar BBC att sända exklusivt programinnehåll på långvågen. De som vill njuta av exempelvis sjöväder och program som Yesterday in Parliament och Test Match Special ska vänjas att lyssna via exempelvis FM och DAB.

Pressreleasen från BBC är inte helt tydlig med exakt när sändaren på 198 kHz (som drivs av företaget Arqiva) kommer att tystna. Mycket talar dock för att det sker i mars 2024.

Sann radioentusiast ur tiden

En mycket DX-vänlig amerikansk radioman har tyvärr gått ur tiden vid 73 års ålder. Bob Bittners djupa basröst och fina musikmix på WLAM (1470 kHz) har ofta förgyllt vid letandet efter NA-signaler här i södra Sverige. Och tack Bob för riktiga QSL-kort!

WLAM ingår tillsammas med exempelvis WJIB 740 i Bittners lyssnarstödda The Memories Stations. Förhoppningsvis får den lilla radiokedjan nu en ny ägare som är lika engagerad.

Fira med Dechovka på torsdag

På torsdag, den 18 maj, är det hundra år sedan Tjeckoslovakien fick reguljära radiosändningar. Det kommer tjeckiska Radio Dechovka att fira med en 24-timmar lång jubileumssändning med start kl 10:00 UTC på frekvensen 1233 kHz.

Stationen utlovar ett jubileums-QSL för korrekta rapporter till dechovkashop@gmail.com. Ta denna fina chans att få sändaren i Zbraslav, som ligger sydost om Prag, verifierad. Mycket talar för att den snart kommer att avvecklas.

Radio Syd hördes i 16 länder

Hittills har specialprogrammet om Britt Wadner och Radio Syd, som producerades av Radio Igloo i samarbete med oss i Malmö Kortvågsklubb, fått 44 mejlrapporter. De flesta med ett eller flera ljudklipp. Dessutom kom nio rapporter (via chatsidor) där man inte bett om svar.

Rapporter har kommit från 13 europeiska länder, en från USA, en från Kanada och en från Bali. Mottagningen verkar ha varit god i framför allt i norra, västra och mellersta Europa. Längre söder och öster ut störde VoA Africa på samma frekvens.

De flesta har använt egen mottagare och antenn. En del, kanske en tredjedel, säger att man använt en remotemottagare.

Av MKVK:s medlemmar är det 13 som rapporterat: Alf Persson, Calle Erlandsson, Roger Larsson, Göran Norstedt, Jan Görlin, Lars Jeppesen, Lars Wieden, Lisette Åkesson, Martin Aronsson, Mikael Sjöberg, Moritz Saarman, Per Eriksson och Staffan Crona.

Om du lyssnat, men inte hunnit skicka iväg din rapport… Skynda dig! Rapporter är en färskvara och sista dagen att få QSL är på tisdag, en vecka efter sändningen.

Och så, till sist, en liten hälsning från Radio Igloo. Man uppskattar kommentarer och förslag till programinnehåll mer än hörbarhetssiffror och en onödigt stor mängd programdetaljer.

Radio Caroline vill höras bättre

Radio Caroline på 648 kHz är alltid trevlig att lyssna på. Stationen för dessutom ”piratarvet” vidare genom att vårda sändarbåten Ross Revenge. En insamling pågår som bäst för att få råd att ta upp fartyget i torrdocka för inspektion och nödvändiga reparationer. Just nu har man fått in 25 000 pund, vilket är en bit från målet på 150 000 pund.

Mycket pekar mot att stationens signal kommer att förbättras. För närvarande sänder man med 4 kW, men Radio Caroline har till brittiska licensmyndigheten Ofcom ansökt om en höjning. Förhoppningen är att i närtid få öka till 16 kW och därefter till 27 kW, vilket är sändarens maxeffekt. Kul att man satsar nu när så många andra stationer stänger av sina mellanvågssändare.