VoA gör kraftiga neddragningar

Voice of America gör detsamma som Voice of Russia. Båda dessa stationer hörde en gång till de “stora” på kortvågen, men präglas nu av reträtt till andra distributionsformer. För Voice of America kommer neddragningarna, som godkänts av kongressen, mycket abrupt nu i månadsskiftet.

Försvinner gör bland annat Voice of Americas engelska sändningar till Asien, där Daybreak Asia varit populärt bland lyssnarna. Afrika är dock fortsatt prioriterat.

Även övriga stationer (Radio Free Asia, Radio Free Europe samt Radio Liberty) som styrs av BBG (Broadcasting Board of Governors) drabbas av neddragningarna. Kortvågssändningar på språk som azerbajdzjanska, khmer, laotiska och uzbekiska försvinner. Keith Perron har skojat till detta tillbakadragande från de internationella banden.

Nostalgisk båtresa

I augusti är det 40 år sedan en nyinförd holländsk lag försvårade för stationer på internationellt vatten. Det uppmärksammas av Radio Seagull/Radio Waddenzee som tar ut sin rödmålade radiobåt Jenni Baynton utanför Hollands kust för sändningar mellan den 20 och 31 augusti.

Den 23 och 30 augusti blir det dessutom möjligt att hälsa på ombord. Tenderbåten ”Ome Cor” kommer att gå från Harlingens hamn ut till stationen tre gånger per dag. För den som väljer att avnjuta sändningarna från hemmaplan är det 1602 kHz som gäller. Sändningarna från båten hörs ofta bättre än från den landbaserade sändaren.

Sommarnytt från piratvärlden

Det verkar lite lugnare på piratfronten så här mitt i sommaren, men lite adresser har vi i alla fall lyckats snoka upp: Jamaica Radio, Radio (Zender) Montana, Satellite Amsterdam, SDXF samt Voice of Kaos.

Värt att Veta Piratspecial hittar du här.

Fortsatt trevlig piratsommar!

Ölfest på mellanvåg

Summerfest Radio skymmer mer rara fångster genom att höras bra på 1386 kHz. Stationen har tillstånd att sända på FM 87,9 MHz mellan den 22 juni och 6 juli med anledning av ölfestiavalen Summerfest 2014 i brittiska Haddenham.

Frekvensen 1386 kHz kommuniceras inte officiellt, vilket tyder på en piratsändning. Med eller utan Summerfest Radios tillåtelse. I fjol reläades Summerfest Radio av Shortwave Gold på frekvenser i 48-metersbandet. Spekulationer gör gällande att mellanvågssändningarna kommer från Italien.

Ramadan inleds snart

Ramadan inleds i år av allt att döma den 28 juni för att därefter pågå i 30 dagar. I och med att det muslimska dygnet börjar vid solnedgången börjar fastan i praktiken på kvällen den 27 juni. Även om antalet radiostationer med övertidssändningar på grund av fastemånaden har minskat genom åren finns det anledning att hålla utkik på banden.

SAQ sänder 29 juni

Anrika SAQ i Grimeton kommer att vid två tillfällen vara i etern under Alexandersondagen, söndagen den 29 juni. Världsarvssändaren startar strax efter klockan 10:30 (08:30 UTC) med efterföljande testsignal. Ett meddelande sänds klockan 11:00 (09:00 UTC).

Samma procedur upprepas med start klockan 13:30 (11:30 UTC). Frekvensen är 17,2 kHz. På plats i Grimeton anordnas under dagen en rad aktiviteter för hela familjen.

Sändning blir det också onsdagen den 2 juli. Alternatorn startas då klockan 16:00 (14.00 UTC) med meddelande en halvtimme senare. Anledningen till denna sändning är tioårsjubileum av Grimetons världsarvsstatus.

Brassar bjuder på fotboll

Trots pressuppgifter om att alla arenor inte är färdiga drar fotbolls-VM, 2014 FIFA World Cup Brazil, igång den 12 juni. Ett antal brasilianska stationer kommer att sända matcher på kortvåg under den månad som arrangemanget pågår.

Enligt bloggen DX Brazil SW har följande stationer fått sändningstillstånd: Rádio Nacional da Amazonia (6180 och 11780 kHz), Rádio Gaucha (anges till 11925 kHz trots att stationen är listad på 11915 kHz), Rádio Bandeirantes (6090, 9645 och 11925 kHz), Rádio Itatiaia (5970 kHz), Rádio Clube do Pará (4885 kHz) samt Rádio Meterologia Paulista (4845 kHz).

Nytt på piratfronten

Så här lagom innan Pingst tar vi väl en liten uppdatering av piratlistan. Nytt på adressfronten är den här gången: Radio Alex Warner, Radio Barracuda, Radio Experience, Ruisbreker, Radio Seat och Winston Radio.

Hela listan hittar du här.

Kortvågen gör skillnad

Flera internationella stationer deltar den 5-6 juni i HFCC:s demonstration av hur väl kortvågsradio kan tjäna vid olika katastrofsituationer. Det pågår en konferens i Jakarta på detta ämne.

Stationer som FEBC, MGLOB (Madagaskar), IBB, Radio Australia och SLBC kommer att sända på 15 650 och 21 840 kHz enligt detta schema. HFCC uppmanar oss DX-are att lyssna och utlovar dessutom ett special-QSL.

Kjell Ekholm död

Vi har tyvärr nåtts av det tråkiga meddelandet att en av klubbens, genom tiderna, mest uppskattade och viktiga medlemmar Kjell Ekholm gått ur tiden.

Kjell kom i kontakt med klubben redan 1955 och var redan då en flitig DX:are med topplaceringar både i diverse tävlingar och i QSL-cuper. Det dröjde inte länge förrän han började engagera sig i klubbarbetet på allvar. 1957 blev han sekreterare och drog också igång en Lundafilial till klubben som knöt många av stadens DX-intresserade närmare till MKVK.

Två år senare tog han också på sig ansvaret att bli huvudredaktör för klubbens tidning Malmö-DX-aren. På den tiden innebar det inte bara att man skrev en hel del av materialet på vanlig skrivmaskin och sammanställde övriga redaktörers material. Kjell stencilerade också alla sidor, häftade ihop dessa och postade dem till medlemmarna som vid den tiden var över tusen. Ett gigantiskt arbete där han också hade god hjälp av sin hustru Inga-Lill.

Kjell gjorde även en stor insats genom att, via sin och Bengt Jonassons firma BEJOKEN förse stora delar av DX-Sverige med lämpliga mottagare och komponenter till de lite mera försigkomna som kunde bygga själva.

Det går heller inte att undvika att nämna Kjells engagemang för den lokala radiosändaren Radio Syd. För att stötta denna och dess ägare Britt Wadner startade han 1963 Club Radio Syd som efter ett par år hade 10000 medlemmar. Dessa anordnade möten och demonstrationer för att få Radio Syd att bli en accepterad och laglig station. Tyvärr var ju motståndet från den dåvarande regeringen massivt och projektet är väl ett av de få som Kjell misslyckats med. Ser man det på lång sikt kan man nog ändå säga att det bidrog till den framtida utvecklingen inom området.

Så småningom gick Kjell mer och mer över till att bli sändaramatör. Han lyckades även där bli mycket framgångsrik. Detta innebar dock inte att han glömde bort sin gamla klubb och hobby. Han var vid sin bortgång fortfarande medlem och vid klubbens 60-årsjubileum 2008 höll han ett mycket uppskattat föredrag om hur det var att vara DX:are under 50 och 60-talet. Hade han fått leva tills nästa jubileum kan man vara säker på att även på detta ha fått njuta ett av Kjells intressanta och humoristiska föredrag. Nu blir det tyvärr inte så. Vi i MKVK och övriga DX-Sverige saknar dig oerhört. Tack för allt du gjort!

Kjell Ekholm blev 79 år.

Brasilien i fokus

Antalet sydamerikanska radiostationer på kortvåg är inte vad det har varit. Brasilien, som snart är aktuellt som arrangörsland för VM i fotboll, är det lysande undantaget. Just nu hörs många brasilianska stationer på alla band och här hittar du en högaktuell lista.

Brasilianska stationer är tyvärr notoriskt dåliga svarare. Kanske kan fotbollsfesten vara en utgångspunkt i din lyssnarrapport?