Söndagstur till Hallandsås

På söndag, den 12 maj 2024, är det dags för ett översyns- och underhållsbesök på Hallandsås. Vi planerar att inspektera våra antenner och laga om det behövs.

Dessutom ska ett åskskydd (en “surge protector”) installeras eftersom vi nu snart är i den årstiden. Arbetena kommer inte att störa söndagslyssningen via vår KiwiSDR annat i mycket begränsad omfattning.

Alla hjälpsamma händer uppskattas. Anmälan till Lisette. Vi avslutar med sen lunch och lite radiosnack på Rasta Hallandsåsen innan resan söderut påbörjas.

Nya funktioner i vår KiwiSDR

Känner du inte riktigt igen dig längre i KiwiSDR:s kontrollpanel? Inte så konstigt alls. Den 12 april 2024 uppdaterades mottagaren (något som sker automatiskt från upphovsmannen) till version 1.666.

Från och med denna version har ett stort antal buggfixar gjorts. Samt även betydande funktionella ändringar, som alla är gjorda efter önskemål från användare. Tidigare öppnade klick på vissa knappar i kontrollpanelen ett separat fönster, men så inte längre. Numera skrollar man upp och ner inom panelen.

Det finns nu ett AM Wide-läge som kan väljas genom att klicka på AM/AMN/AMW-knappen. Ett antal nya tangentbordskortkommandon har tillkommit. En märkbar visuell förändring är den transparenta passbandsmarkören på spektrumdiagrammet. Om du inte redan har identifierat dig med signatur/namn/call kommer den frågan upp redan innan du kan börja lyssna

Är du nyfiken finns alla ändringar beskrivna i Kiwins nätforum.

Så får du bättre ljud i Kiwin

KiwiSDR har kanske inte lika många inställningsmöjligheter som en del andra mottagare, men det finns ändå gott om möjligheter att vässa ljud och mottagning. Per Bruhn har i klubbens WhatsApp-grupp tipsat om att brusreduceringen kan finjusteras.

Klicka på Audio-knappen i KiwiSDR:s kontrollpanel. På raden under de färgglada knapparna RF/WF/Audio/AGC/User/Stat/Off finns två droppmenyer för att styra Noise. Låt den vänstra (Noise blanker) stå på ”std”. Ställ den högra (Noise filter) på ”spec”. Skrolla därefter ner och ställ in reglaget för Gain på 6 dB, Alpha 0.94 och Active SNR 10 dB.

Kombinerar man dessa inställningar med lyssning i SyncAM-läge (SAM) så blir det enligt Per riktigt bra ljud på många annars lite brusiga och distorderade stationer.

Dela med dig av dina KiwiSDR-tricks du också! Antingen i WhatsApp-gruppen eller per mejl.

Ny antenn uppe på åsen

Vi uppfyller löftet om att “säsongsanpassa” antennen till klubbens KiwiSDR på Hallandsås. Dan, Lisette, Per E hedrade 1 april genom att i härligt vårväder (inget skämt) dra ut 500 meter i 310 nygrader.

Antennen är jordad. Bör funka bra för Latinamerika, men också för Nederländerna, Storbritannien och Spanien, hoppas vi. En snabbkoll ger vid handen att 60-årsjubilerande Radio Caroline på 648 kHz hörs förträffligt!

Rullen med antennkabel som använts är skänkt av Rolf Rönnberg. Stort tack! Nordamerika-antennen, som tjänat oss så väl under december till mars, är urkopplad men sitter kvar. Den kortades dock för att minska risken för problem under sommarhalvåret.

Berätta vem du är!

Klubbens KiwiSDR på Hallandsås går för högtryck! Under de senaste två veckorna har mottagningen varit god mot Nordamerika och vi hoppas såklart att det gett ett eller annat spår i QSL-pärmen.

På allmän begäran måste alla lyssnare nu identifiera sig vid lyssning. Ange alltid namn, signatur eller call. Du fyller i detta i rutan “Your name or callsign” i KiwiSDR:s kontrollpanel. Denna nyordning är för att underlätta informationsutbyte och delning av tips medlemmar mellan via WhatsApp samt att undvika obehörig användning.

Fina fångster på Hallandsås

De senaste dagarna har bjudit på strålande signaler från transatlantiska radiostationer på mellanvågen. Mest har det hörts morgontid, men även på natten och en bra bit in på förmiddagen.

Klubbens fjärrmottagare på Hallandsås, KiwiSDR med en 700 meter lång antenn, fungerar mycket bra. Mottagaren har kapacitet för fyra samtidiga lyssnare och som medlem är du välkommen att använda den. Mejla till oss om du behöver instruktioner om hur du kopplar upp dig.

Vi önskar god jul med tillbakablick

God jul och gott nytt år tillönskas alla medlemmar i Skåne och annorstädes! Vi hoppas att helgerna innebär till lite mer tid för radiolyssning och att vår fjärrmottagare på Hallandsås kommer till nytta och glädje.

Och så tillbakablicken… Här på mkvk.se har det sedan starten den 1 februari 2012 publicerats mer än tusen inlägg. Vi har annonserat många Saxtorpsläger och årsmöten. Vi har sagt hejdå till rader av mellanvågsstationer. Massor av andra, mer positiva, radionyheter har också skrivits och lästs.

MKVK har funnits på nätet längre än från 2012. Innan vi startade denna WordPress-sajt fanns där en hemmasnickrad och mycket svåruppdaterad webbplats.

Idag uppdateras vår webb inte riktigt lika flitigt som förr. Detta främst eftersom de mest aktiva medlemmarna delar nyheter, tips och veriesigners i en Whatsapp-grupp. Mejla oss om du vill vara med i den.

Antenn i julklapp

Dagens besök på Hallandsås, i dimma, blåst och duggregn, har resulterat i en förlängd antenn till vår KiwiSDR. Den är nu 700 meter lång (riktad mot Nordamerika) och är nu desssutom jordad med fem spett och slutmotstånd. Hoppas att det hjälper till för att dämpa starka europeiska signaler.

Klubbens kiwi har bytt hem

Nu är klubbens KiwiSDR online från nytt QTH på Hallandsås! Den nya placeringen är radiovänligt tyst och möjliggör en betydligt vassare antenn än vad vi hittills haft. Den är för närvarande cirka 550 meter lång och är riktad mot Nordamerika. Samma webbadress som tidigare till mottagaren. Mejla till info@mkvk.se om du glömt eller förlagt denna info.

I och med att kostnaderna för att driva fjärrmottagaren nu ökar ber vi dem som vill använda den om sponsring med 300 kr till MKVK:s plusgiro 245274-6. Målet är att “lyssnarintäkter” ska täcka inköpt antennmaterial och uppkoppling via mobilt bredband. Dessutom krävs det regelbundna underhållsresor (på drygt 20 mil tur och retur).

Vår KiwiSDR fungerar igen

Föreningens KiwiSDR-mottagare är igång igen. Med förbättrad brandvägg som förhoppningsvis ska minska risken för problem samt ny webbadress.

Alla medlemmar har fått ett separat utskick med inloggningsuppgifter. Hör av dig till klubbmejlen på info@mkvk.se om du saknar detta e-postmeddelande i din inkorg.

Fjärrmottagare ur funktion

Klubbens KiwiSDR är just nu bortkopplad från nätet och kan alltså inte användas. Orsaken är obehörig trafik som fångats upp av brandväggen. Detsamma gäller för SDXF Radiotest Syd som finns på samma lokala nätverk.

Återkommer med besked om/när situationen normaliseras.

Vår KiwiSDR fungerar åter

Det tog tre dygn för IP-Only att reparera den avgrävda fibern mellan Arrie och Hököpinge kyrkby. MKVK KiwiSDR och SDXF Radiotest Syd kan åter användas.

För er som inte vet… De båda fjärrmottagarna står intill varandra och har samma typ av antenn (Wellbrook Super KAZ på 8 x 30 meter), men med olika riktning. MKVK-mottagaren lyssnar mot Nordamerika medan Radiotest Syd är för den som vill fånga stationer i Asien.

Klubbens kiwilina är avgrävd

Avgrävd fiber i Arrie gör att Hököpinge kyrkby är utan fast Internetanslutning. MKVK KiwiSDR är med andra ord offline. Inte heller SDXF Radiotest Syd kan användas för tillfället. Felanmält, men ännu inget besked om när förbindelsen kan vara reparerad.

Sex år i klubbens tjänst

Snart firar Malmö Kortvågsklubbs KiwiSDR sex år online! Förhoppningen är att denna fjärrmottagare ska vara till glädje för de medlemmar som har svårt med egna antenner och ett komplement till lyssnarlägren i Saxtorp. Mejla oss om du saknar inloggningsuppgifter.

Lite kuriosa… Visste du att vi hörde till de allra första som skaffade av denna smått revolutionerande mottagare vid lanseringen hösten 2016. Faktum är att vi köpte redan innan den var klar genom att stötta John Seamons crowdfundingkampanj för att finansiera tillverkningen av den första serien.

Ingen tvekan om att KiwiSDR, på både gott och ont, förändrat DX-ingen. Programvaran i mottagaren har uppdaterats kontinuerligt under åren. Nya spännande funktioner som till exempel camping och TDoA har lagts till.

Tyvärr har komponentbrist nu gjort att KiwiSDR slutat tillverkas. Skulle vårt exemplar dö åskdöden får vi vackert leta på begagnatmarknaden eller hitta en annan teknisk lösning. John låter meddela att arbetet med att vidareutveckla programvaran inte avslutas, men går ner på sparlåga.

Vår KiwiSDR är igång igen

De elaka störningarna från Svenska kraftnäts omriktarstation i Lyby har tvingat oss att flytta klubbens KiwiSDR från Osbyholm. Fjärrmottagaren står nu åter i Hököpinge kyrkby. Inte omöjligt att vi flyttar den igen, senare, om ett mer spännande QTH dyker upp.

Du når MKVK KiwiSDR på samma webbadress som tidigare. Skicka oss ett mejl om du saknar den. Antennen är en 8 x 30 meters Super KAZ från Wellbrook i riktning Nordamerika.

Sveriges DX-Förbunds öppna KiwiSDR Radiotest Syd står på samma plats. Den har samma typ av antenn, men i riktning mot Asien.

Så får du snabba tips

Lyssningssäsongen har startat och behovet av snabb information om vad som hörs just nu ökar. Precis det är vad vi använder gratistjänsten WhatsApp till (som funkar i både mobilen och på PC).

Föreningens WhatsApp-grupp startade för ett och ett halvt år sedan och har just nu 21 aktiva deltagare som på olika sätt hjälper varandra. Mejla oss ditt mobilnummer om du vill vara med i denna gemenskap!

Kiwin får bättre stationsinfo

Vår KiwiSDR vid Ringsjön erbjuder nu ännu bättre hjälp i arbetet med att identifiera de stationer som du hör. Den digra EIBI-frekvenslistan finns nämligen tillgänglig online. Ställ muspekaren på frekvensområdet ovanför vattenfallet och högerklicka. Välj DX EIBI Database.

Den nya funktionen finns hos alla KiwiSDR som av respektive admin uppdaterats till programversion 1.470. EIBI-listan är även tillgänglig på de fjärrmottagare som drivs av SDXF.

Häng med våra medlemmar

Klart och tydligt Radio Santa Maria i Ecuador på 1490 kHz! Det svaret ger flera av medlemmarna i föreningens WhatsApp-grupp efter att ha lyssnat på den inspelning som en lyssnare publicerat.

Hjälpsamheten i gruppen är stor. Det visas QSL, tipsas om bra PC-program, mejladresser till veriesigners samt om hörigheter på mellanvågen. Och mer därtill.

Gruppen startades urpsrungligen för att knyta samman oss som driver och använder MKVK:s KiwiSDR vid Ringsjön. På ett halvår har den utvecklats till ett forum för hjälp, radiosnack och snabba tips. Är du inte redan med? Skicka ett mejl till vår infoadress så adderar vi dig. Kostnadsfritt, såklart!