FM-nätet släcks inte

Många, för att inte säga de flesta, remissinstanser som svarade på regeringens digitalradioutredning var negativa till en avveckling av FM-nätet. Utredaren Nina Wormbs föreslog att digital marksänd radio skulle ersätta dagens FM-sändningar efter år 2022.

Nu lägger regeringen digitaliseringsplanerna på hyllan. Mot bakgrund av svaren från remissinstanserna är regeringens slutsats att för närvarande inte gå vidare med en övergång till DAB+. Det skriver kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke idag i Svenskan och motiverar sig med att en sådan övergång är förenad med alltför stora oklarheter.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö menar i en kommentar att det är olyckligt för den svenska radiopubliken att en utbyggnad av ett digitalt marknät skjuts på framtiden. Hon pekar på dagens trängsel på bandet samt att ett digitalt marknät är både billigare i drift och mer miljövänligt.

– Dagens besked innebär att vi sitter kvar med en gammal teknologi och i förlängningen finns risken att Sverige. som anses som ett av de ledande radioländerna i Europa. på sikt förlorar den positionen då publiken väljer bort ett analogt alternativ i en i övrigt digital värld, säger hon.