Holländsk “piratbåt” stänger

Efter åtta år i luften stänger holländska Radio Waddenzee på 1602 kHz den 29 juni klockan 19:00 sommartid (17:00 UTC). Sista sändningen från stationen, som är fullt legal, sker live från huvudkontoret i Urk.

Sietse Brouwer och andra radioentusiaster har verkligen gjort en kulturgärning genom att rusta upp det vackert rödmålade före detta fyrskeppet Jenni Baynton till en komplett offshorestation. Anledningen till att stationen försvinner är vikande annonsintäkter, ”sterk teruglopende reclame inkomsten” som man skriver på sin webbplats.

Redan i våras stängdes den andra sändaren, på 1395 kHz, som fanns ombord på Jenni Baynton. Det är för dagen oklart om även systerstationen Radio Seagull berörs. Eller betyder detta att Seagull, som hittills sänt rock på kvällar och nätter, även tar över frekvensen på dagtid?