Grekland fortfarande i etern

Stängningen av den grekiska public service-tjänsten ERT är inte fullständig. Anställda får fortfarande ut program via webben. En del mellanvågssändare är fortfarande i etern. Kortvågsservicen fungerar också, på exempelvis 15650 kHz rullar grekiska program.

Europeiska radio- och TV-unionen EBU har, bland många andra, protesterat mot denna historiska släckning. SVT:s vd Eva Hamilton säger för sin del att ERT är ifrågasatt och har en rad stora problem, men att en demokratisk regering inte kan stänga ett publicistiskt bolags verksamhet över en natt utan att det föregåtts av en öppen och transparent process.

Hon anser att det finns goda skäl att reformera ERT och omskapa det grekiska public service-systemet i grunden. Det verkar vara vad som kommer att ske. I augusti ska ett nytt, slimmat bolag vid namn NERIT se dagens ljus.