Favoriter försvinner från oss

Antalet europeiska lång- och mellanvågsstationer minskar för varje nyår. Den 31 december sa tjeckiska radion tack och hej med Europes hitlåt ”The final countdown”. Numera alltså tyst på 270, 639, 954, 1071 och 1332 kHz. Tre privata stationer i Tjeckien, Impuls, Dechovka och Country Radio, fortsätter dock.

Slovakien är nästa land att montera ner en station, Rimavská Sobota på 1521 kHz. Den 31 januari är sista sändningsdag och efter det kommer Radio Patria/Radio Devín inte att längre höras på frekvensen. Två mellanvågssändare är dock kvar i landet: Košice som finns på 702 kHz och Nitra på 1098 kHz.

Flykten från mellanvågen pågår inte enbart i Europa. Enligt den amerikanska frekvensmyndigheten FCC fanns det vid gångna årsskiftet 4 509 AM-stationer i USA. Dessvärre har de blivit färre då 42 stationer lämnade tillbaka sina licenser under 2021.

Finansiella problem på grund av Covid är en delförklaring. Till de amerikanska stationer som försvunnit hör WGVU i Kentwood MI. En uppskattad och rätt vanlig gäst här i Skåne på 1480 kHz med sina oldies. Här ska tomten som antennerna står på säljas, något som blivit vanligare med ökande markpriser.