På mottagarfronten mycket kul

Den som är sugen på en ny kortvågsmottagare har faktiskt fler valmöjligheter än på länge. Teknikutvecklingen rullar vidare inom SDR-området, alltså sådana mottagare som kopplas till datorn.

Samtidigt som Nico Palermo mer eller mindre lagt ner vidareutvecklingen av programvaran till bästsäljaren Perseus sticker andra upp. Sandro Sfregolas Studio 1 är väl värd en titt, även om prislappen (1 200 kronor inklusive frakt) känns lika saftig som dongeln mot piratkopiering är otidsenlig.

Än mer spännande är Simon Browns andra generation av SDR-Radio som nu fritt kan prövas. Programmet har inte ens kommit till betateststadiet, utan finns som en “technology preview”, men fungerar fantastiskt bra. Kan köras på en lång rad SDR-mottagare inklusive Perseus och Afedri SDR-Net.

Alexander Trushkin, som konstruerat och bygger Afedri, är värd ett särskilt tack. Tveksamt om någon annan SDR-mottagare ger så mycket lyssnarglädje för pengarna (cirka 2 300 kronor inklusive frakt, tull och moms) som just Afedri.