Svaga transatlanter i natt

Våra förhoppningar på årets sista lyssnarläger har kanske inte kommit på skam, men klart är att helgens Saxtorpslogg inte kommer att tillhöra de mest välfyllda. Natten har i och för sig bjudit många, men svaga, transatlantiska signaler. Caribbean Beacon gick exempelvis bra redan från 23-tiden. Få se vad mer som hamnat i trålen…

Pirataktiviteten under lördagskvällen var låg, holländarna över 1600 kHz glänste dock. Sextiometersbandet har varit knastrigt, bara Radio Nacional på 4950 i Angola och de båda kubanerna på 5025 och 5040 kHz höjde sig över stördimman.

Strax före nio nu på söndagsmorgonen började en radioamatör knacka morse med så dåligt avstörd utrustning att nästan hela mellanvågen påverkades. Vi som hade hoppats på lite mellanvågsbritter.

Och så till antennexperimenten. Våra båda ALA 100 “large aperture loops” i flaggstången är svårslagna. Vi körde en ALA 1530S+ parallellt och även om den inte alls är dålig gav den överlag något sämre signalstyrka än den ALA 100 som hade samma riktning.