Tysk nedrustning i etern

Deutschlandfunks närvaro på mellanvågens 1269 kHz kan snart vara ett minne blott. Allt pekar på att sändaren, som under många år användes för bland annat svenska utlandsprogram, kommer att stängas nästa år.

Enligt Radio.nl kommer Deutschlandsfunk och även Deutschlandradio Kultur att under 2014 försvinna från lång- och mellanvåg. Utöver på 1269 kHz kommer det att tystna på frekvenser som exempelvis 153, 207 och 549 kHz.

De effektstarka tyska sändarna drar mycket ström och sparade euro kommer att satsas på DAB-sändningar. Båtfolk protesterar redan mot stängningen av framför allt Neumünster på 1269 kHz som hörs bra till sjöss.

Som vi rapporterat tidigare har flera stationer i Tyskland försvunnit från mellanvåg under senare tid. AFN har tagit en sändare ur bruk medan MDR stängt av flera.