Brittisk lokalradio allt mindre lokal

Brittisk reklamradio på mellanvåg ser inte ut att vara någon god affär för medieföretagen. Det mesta tycks dessvärre gå ut på att spara och strömlinjeforma.

Sunrise Radio Group, som ägs av Avtar Lit, driver flera stationer för bland annat indiska lyssnargrupper. Företagtet har fått sina licensvillkor mildrade av Ofcom på grund av sitt utsatta ekonomiska läge. Buzz Radio (963 och 972 kHz) samt Kismat Radio på 1035 kHz behöver inte längre producera lokalnyheter. För Sunrise Radio, stark på 1458 kHz, lyfts det kravet på helger.

Bauer Media sparar pengar genom att i ökad utsträckning sända samma program över bland annat Clyde 2 (1152 kHz) och Forth 2 (1548 kHz). Detta har tidigare skett på ”udda tider” men från och med nu i juli månad heter morgonjocken på båda stationerna Robin Galloway. Enligt BBC News Scotland drabbas även Tay AM, Northsound 2 och West Sound av besparingar.