De små kliver fram när jättarna backar

De stora stationerna drar sig tillbaka och de små blir allt fler. Så ser utvecklingen ut på mellanvågsbandet i Nederländerna. Media Magazine rapporterar att Radio 538 kommer att sluta använda 891 kHz, kanske redan nu i augusti.

Samtidigt meddelas att Radio Maria på 675 kHz är off air. Stationen har haft tekniska problem mer eller mindre hela tiden efter sändarflytten från Lopik till Aarle-Rixtel.

Däremot ökar mångfalden bland de lågeffektade stationerna. Besök på plats i Emmer-Compascuum ger vid handen att Cupra Radio sänder på 1395 kHz. Endast nonstop musik med enstaka jinglar insprängda. I Sverige hörs Atlantis Radio bäst på 1395 kHz, men även exempelvis Q-AM är nu igång på denna frekvens.

Den som vill ge sig i kast med ett riktigt getingbo rattar in svåra 1485 kHz. Närmare dussintalet nederländska low-power-sändare har hittills fått sig denna frekvens tilldelad och väntar på att bli hörda. Veluwe Centraal är en av dessa och Radio 0511 en annan.

Många av de frekvenser som de nya licensierade nederländska stationerna använder är riktigt svåra. Det gäller inte bara 1485 kHz utan även exempelvis 747 kHz där Radio Tpot och Radio Babylona rapporteras ha kommit igång med sina sändningar. På denna frekvens kommer det också att sändas från radioskeppet Jenni Baynton (Seagull).

Den här listan är ovärderlig för dig som vill följa radioutvecklingen i Nederländerna.