Lyssnarläger

Det krävs en bra antenn för att kunna höra de lite mer fjärran radiostationerna på mellanvågs- och kortvågsbanden. En klassisk longwireantenn får ju inte plats i en vanlig villaträdgård. För att inte tala om de antennproblem som boende i lägenhet ställs inför…

MKVK anordnar därför regelbundna lyssnarläger. Vi håller till hos KFUM/KFUK i Saxtorp. Förutom gott om plats för antenner, vi använder både longwires och loopantenner, är detta ett bra ”radioläge” med betydligt mindre lokala elektriska störningar än i exempelvis ett flerfamiljshus.

Tag med dig radio, antennsladdar med BNC-kontakt, grendosor för el och annan teknisk utrustning som du behöver för sitt lyssnande. Vi inleder lägret med att tillsammans sätta upp antennerna som alla använder via antennfördelare. Därefter beger vi oss ut på etervågorna.

Det är också klokt att ta med något att äta och dricka eftersom det är ganska långt till närmaste affär. Om du inte tror att du orkar att sitta uppe och ”ratta radio” hela natten behövs en sovsäck med liggunderlag och/eller en campingsäng.

Du som ännu inte är medlem i MKVK får gärna komma och hälsa på. Testa och se vad du tycker om våra lyssnarläger och möten!

Anmälan till lyssnarlägren görs till Dan Olsson. Du hittar kontaktuppgifter till honom och övriga styrelsen under menyn Kontakt. Deltagaravgiften är för närvarande 100 kronor per natt.

För dig som saknar plats för antenn och tycker det är lite väl långt mellan lyssnarlägren har vi också en lösning. Klubbens fjärrmottagare, en KiwiSDR, är öppen dygnet runt, året runt. Hör av dig till Per Eriksson för login-information.