Snart slipper vi sommartid

Det ser ut som om vi framöver kommer att slippa omställningarna mellan sommartid och vintertid. Europaparlamentet uppmanade i februari i fjor EU-kommissionen att utvärdera sommartidsdirektivet.

Efter en konsultation med svar från fler än 4,6 miljoner deltagare, varav 84 procent uttryckte stöd för att sluta med tidsomställningarna, beslutade EU-kommissionen att lägga fram förslaget. Europaparlamentet ställer sig nu bakom EU-kommissionens förslag om att upphöra med tidsomställningarna, men röstade för att skjuta upp slutdatumet till 2021 i stället för 2019.

EU-länder som vill behålla sommartid permanent bör ställa om klockan för sista gången den sista söndagen i mars 2021. De länder som i stället föredrar att behålla standardtid (vintertid) kan ändra om visarna för sista gången den sista söndagen i oktober 2021.

Förhoppningen är att länderna ska samordna de respektive besluten om tidsordningarna för att inte skapa störningar på den inre marknaden. För att kunna träda i kraft måste Europaparlamentet nu enas med EU-ländernas regeringar i rådet om de slutgiltiga lagändringar som styr klockans tidszoner.