Mångfalden ökar på mellanvågen

Samtidigt som flera av de större nederländska sändarna tagits ur drift är intresset stort för licensierade sändningar på mellanvåg. Efter att under en tid ha utrett och samrått i frågan öppnar landets myndigheter nu mellanvågen för fler lågeffektade stationer.

Maximal effekt får inte överstiga 100 Watt och det är Commissariaat voor de Media som fördelar licenserna som ska gälla i tre år.Mycket pekar på att det är frekvenserna 747, 828, 1035 och 1251 kHz som är aktuella. Det kommer också att finnas två andra licenskategorier: en för supersvaga sändare på 1 Watt eller mindre och en för tillfälliga event.

Bedömningen är att ett fyrtiotal stationer på mellan 1 och 100 Watt kan licensieras redan under det kommande året. Mycket pekar på att Atlantis Radio 1521, som införskaffat en 75 Watts sändare, blir en av de första med att komma i luften tack vare den nya lagstiftningen.

Redan befintliga mellanvågsstationer i Nederländerna, som till exempel Radio Maria (som nyligen flyttat sändare och antenn) och Groot Nieuws Radio, berörs inte. Radio Seagull, Radio Bloemendaal och Radio Paradijs sänder också vidare på sina nuvarande licenser.

En och annan pirat väntas ansöka om licens, även om det fortfarande är oklart hur hög avgiften kommer att bli. Fast det är tveksamt om detta initiativ kommer att minska aktiviteten bland landets många radiopirater som mer eller mindre ”ockuperat” området mellan 1602 kHz och 1700 kHz.