Kjell Ekholm död

Vi har tyvärr nåtts av det tråkiga meddelandet att en av klubbens, genom tiderna, mest uppskattade och viktiga medlemmar Kjell Ekholm gått ur tiden.

Kjell kom i kontakt med klubben redan 1955 och var redan då en flitig DX:are med topplaceringar både i diverse tävlingar och i QSL-cuper. Det dröjde inte länge förrän han började engagera sig i klubbarbetet på allvar. 1957 blev han sekreterare och drog också igång en Lundafilial till klubben som knöt många av stadens DX-intresserade närmare till MKVK.

Två år senare tog han också på sig ansvaret att bli huvudredaktör för klubbens tidning Malmö-DX-aren. På den tiden innebar det inte bara att man skrev en hel del av materialet på vanlig skrivmaskin och sammanställde övriga redaktörers material. Kjell stencilerade också alla sidor, häftade ihop dessa och postade dem till medlemmarna som vid den tiden var över tusen. Ett gigantiskt arbete där han också hade god hjälp av sin hustru Inga-Lill.

Kjell gjorde även en stor insats genom att, via sin och Bengt Jonassons firma BEJOKEN förse stora delar av DX-Sverige med lämpliga mottagare och komponenter till de lite mera försigkomna som kunde bygga själva.

Det går heller inte att undvika att nämna Kjells engagemang för den lokala radiosändaren Radio Syd. För att stötta denna och dess ägare Britt Wadner startade han 1963 Club Radio Syd som efter ett par år hade 10000 medlemmar. Dessa anordnade möten och demonstrationer för att få Radio Syd att bli en accepterad och laglig station. Tyvärr var ju motståndet från den dåvarande regeringen massivt och projektet är väl ett av de få som Kjell misslyckats med. Ser man det på lång sikt kan man nog ändå säga att det bidrog till den framtida utvecklingen inom området.

Så småningom gick Kjell mer och mer över till att bli sändaramatör. Han lyckades även där bli mycket framgångsrik. Detta innebar dock inte att han glömde bort sin gamla klubb och hobby. Han var vid sin bortgång fortfarande medlem och vid klubbens 60-årsjubileum 2008 höll han ett mycket uppskattat föredrag om hur det var att vara DX:are under 50 och 60-talet. Hade han fått leva tills nästa jubileum kan man vara säker på att även på detta ha fått njuta ett av Kjells intressanta och humoristiska föredrag. Nu blir det tyvärr inte så. Vi i MKVK och övriga DX-Sverige saknar dig oerhört. Tack för allt du gjort!

Kjell Ekholm blev 79 år.