Datum för höstens aktiviteter

Dags att blicka framåt! Plocka fram kalendern och markera höstens viktigaste datum…

Lyssnarläger i Saxtorp blir följande helger: 6-7 oktober, 24-25 november och 29-30 december. Den 7 november fyller MKVK 70 år och vi planerar för en jubileumsmiddag på Pub Vagabond den 27 oktober. Läs mer om dessa och andra aktiviteter i OnAir nummer 2 för 2018.

Mer information om respektive träff kommer närmare inpå.

Lite sommarnytt på piratfronten

Hög tid att uppdatera Värt Att Veta Piratspecial. De adressnyheter vi har den här gången gäller: Radio Continental, Decade AM, Empire Radio, JAKE-FM, Summer Meeting Radio 2018 och Zenith Classic Rock.

Som vanligt också några utan känd adress som hörts sedan sist: Radio Banjo Man, Disco Hell Radio, Flashback Alternatives, Radio Jean Paul Junker, Transgender Radio och Tyrex Radio.

Klicka här så kommer du till listan.

Klassisker åter i etern

Inte utan att sommarvärmen får fram en längtan till Parkalompolo… Det saknas inte radionyheter från USA. Ofta hörda WMEX, som varit frånvarande från 1510 kHz ett drygt år, är exempelvis på väg tillbaka i Ed Perrys ägo.

Stationen ska inledningsvis sända med 2000/100 Watt från samma antenn som WBIX 1260. Långt från lika effektfull som förr, men i alla fall. Framöver är planen att höja effekten till 10 kW dag och 1 kW natt.

När NA-säsongen inleds kommer en del stationer att saknas mer än andra. Hit hör WMLB på 1690 kHz som då och då hörts här i söder. Musikstationens ägare Joe Weber kastar efter 21 år in handduken med bristande lönsamhet som skäl.

Nyfiken på WMCA:s sändaranläggning? Tevekanalen News12 har hälsat på och blivit guidade av Stu Engelke, stationens chief engineer som svarar duktigt på lyssnarrapporter.

Ny LA-station på 60 meter

Nya latinamerikanska radiostationer på 60 meter är vi då rakt inte bortskämda med!

Det som först förmodades vara en peruansk religiös station, OAZ9A Radio Internacional Ecos del Alba, har hörts på 4920 kHz. Stationen ligger lite högt i frekvens, plus 0,7-0,8 kHz ungefär. Rapporterna kommer från bland annat brasilianska DX-are.

Vid närmare analyser, gjorda av lyssnare i Peru och Sverige, verkar det dock handla om en annan peruan, OAW2H Radio La Voz del Pueblo. Vad som rört till saken är att den egentligen är listad på 4910 kHz.

Kiwin hittar hemliga sändare

Här kommer en KiwiSDR-nyhet till…

De flesta stationers sändarorter är ju väl kända, men det gäller såklart inte för alla. Är du nyfiken på var en viss sändare, till exempel en nummer- eller piratsändare, är belägen går det att ta hjälp av Kiwinätverket för att lokalisera ungefär var den finns rent geografiskt.

Trianguleringsfunktionen har utvecklats av Christoph Mayer med flera under sommaren och nu är den så pass mogen att den fungerar. TDoA (Time Difference of Arrival) drar nytta av mottagarnas GPS.

Du hittar TDoA under rullgardinsmenyn extension i KiwiSDR:s kontrollpanel. I denna artikel beskrivs samtliga handgrepp. Mina tips är att använda IQ-läge samt att välja Kiwimottagare i samma världsdel som troligt QTH för den sändare som ska spåras.

Behöver du instruktioner för hur du ansluter till MKVK:s KiwiSDR? Kontakta Per i så fall.

Channel 292 stänger inte

Tro inte på allt som ramlar in per e-post… Igår fick vi på MKVK och många med oss ett massmejl som berättade att den trevliga tyska kortvågsstationen Channel 292 skulle stänga i tre månader. Detta på grund av en svårfunnen komponent i sändaren som behövde bytas.

Fake news, tack och lov! Ägaren Rainer Ebeling meddelar att stationen blivit utsatt för en bluffare. Du kan alltså lugnt fortsätta att lyssna på program på 6070 kHz från exempelvis Goldrausch, Superclan, Ohne Namen, Powerrumpel och andra producenter.

Kiwin kan nu också spela in

KiwiSDR har genomgått ännu en större uppdatering. Till de rejält efterlängtade nyheterna i programmet hör en integrerad inspelningsfunktion.

Tidigare har det varit nödvändigt med ett separat program som Audacity för att göra en audiofil av sin eterfångst. Från version 1.197 kan man direkt i programmet spela in i wav-format. Den röda inspelningsknappen sitter till vänster om mute på kontrollpanelen.

Alf och Per har provat inspelning med de senaste versionerna av några vanliga webbklienter. Med Mozilla Firefox funkar det galant, vilket det tyvärr inte gör med Microsoft Edge eller Internet Explorer. Opera fungerar och även Google Chrome.

Upphovsmannen till KiwiSDR gör hela tiden förbättringar i programmet. Här finns det lite utrymme för förbättring. Inspelning till mp3 istället för i det mer utrymmeskrävande wav-formatet vore helt klart att föredra.

Till det övriga som i ”det tysta” blivit bättre hör tangenbordskommandona. Skärmen för onlinehjälp kring dem kommer du åt via h- eller ?-tangenten.

I och med att du lyssnar på KiwiSDR via din webbklient behöver du inte uppdatera någonting i din dator. Det sker automatiskt hos MKVK när en ny version kommer.

Här hittar du den kompletta listan över ändringar.

Summer Meeting 13-15 juli

Snart är det dags för det klassiska nederländska piratmötet Borderhunter Summer Meeting. Årets evenemang, som riktar sig till såväl sändande som lyssnade hobbyister, går av stapeln med start fredagen den 13 juli och pågår till söndagen den 15 juli.

Även om tyngdpunkten ligger på lördagen är det fritt fram att komma närsom under de tre dagarna. Värden Franz erbjuder goda övernattningsmöjligheter, från plats för tält eller campingbil till plats i sovsal (ta med sovsäck). Mejla borderhunterradio@hotmail.com för mer info.

Vi som haft nöjet att vara där kan gå i god för den extremt gemytliga stämningen!