Värt att veta om Guinea och Somalia

I första höstnumret av nyhetsbrevet Värt att veta rapporterar Dan om ettt par nya afrikanska stationer från Guinea och Somalia. Radio Guinée är kanske inte helt ny, men reaktiverat på kortvåg efter flera års frånvaro.

I brevet finns även en utförlig lägsrapport över licensierade nederländska stationer. Ett utmanande DX-område på grund av svaga sändare på ofta grötiga frekvenser.

Som ett tillägg till nyhetsbrevet meddelar Dan att Radio Babylona på 747 kHz sänder följande tider (lokal tid): måndag-fredag 07.00-19.00 och 20.00-00.00, lördag 07.00-14.00 och 21.00-00.00 samt söndag 07.00-12.00 och 18.00-00.00.

Två givna skånska utflykter

Glöm inte föreningens höstupptakt med besök på Beredskapsmuseet i Djuramossa som ligger mellan Helsingborg och Viken. Samling där klockan 11:00 SST på lördag den 20 augusti. Kontakta Dan för eventuell samåkning.

Hoppas också att du markerat den 3 september i din kalender. Då arrangerar Hörby Radioförening sin traditionella Veteranljuddag i Östra Sallerup med start klockan 10:00 SST.

Föreningen har fått tillstånd att sända på Hörbys gamla mellanvågsfrekvens 1179 kHz med 5 Watt. Sändningarna är redan igång!

De små kliver fram när jättarna backar

De stora stationerna drar sig tillbaka och de små blir allt fler. Så ser utvecklingen ut på mellanvågsbandet i Nederländerna. Media Magazine rapporterar att Radio 538 kommer att sluta använda 891 kHz, kanske redan nu i augusti.

Samtidigt meddelas att Radio Maria på 675 kHz är off air. Stationen har haft tekniska problem mer eller mindre hela tiden efter sändarflytten från Lopik till Aarle-Rixtel.

Däremot ökar mångfalden bland de lågeffektade stationerna. Besök på plats i Emmer-Compascuum ger vid handen att Cupra Radio sänder på 1395 kHz. Endast nonstop musik med enstaka jinglar insprängda. I Sverige hörs Atlantis Radio bäst på 1395 kHz, men även exempelvis Q-AM är nu igång på denna frekvens.

Den som vill ge sig i kast med ett riktigt getingbo rattar in svåra 1485 kHz. Närmare dussintalet nederländska low-power-sändare har hittills fått sig denna frekvens tilldelad och väntar på att bli hörda. Veluwe Centraal är en av dessa och Radio 0511 en annan.

Många av de frekvenser som de nya licensierade nederländska stationerna använder är riktigt svåra. Det gäller inte bara 1485 kHz utan även exempelvis 747 kHz där Radio Tpot och Radio Babylona rapporteras ha kommit igång med sina sändningar. På denna frekvens kommer det också att sändas från radioskeppet Jenni Baynton (Seagull).

Den här listan är ovärderlig för dig som vill följa radioutvecklingen i Nederländerna.

Sommarnytt på piratlistan

Riktigt semesterstängt är det inte på piratmarknaden så vi tar väl en uppdatering av det nya vi snappat upp. Först de med adress: Radio Geitenboer, KIM-fm, Power Radio, Radio Silvia, Trance AM och Radio Triple L/LLL.

Sedan de som vill vara lite mera anonyma: Radio Aardappelrooier, Radio Beteranos, Zender Doreen, Zender JB Twente och Zender Rejumper.

Klicka här så kommer du till listan.