Premiär för legala nederländare

Flera nederländska radiostationer ligger i startblocken för att få börja sända legalt. Det rapporterar nättidningen Media Magazine. Eterpremiär kan bli redan i veckan.

Commissariaat voor de Media har fått in 36 ansökningar, varav de flesta intresserat sig för de licenser som gör det möjligt att sända med mellan en och 100 Watt. Enwattstillstånden verkar, av förklarliga skäl, inte vara så heta.

Först ut är Radio Atlantis (med antenn på taket till Aquaverium i staden Grou) och Radio Tpot från Gasselternijveen.

Atlantis har fått sig tilldelad 1395 kHz (100 Watt) medan Tpot återfinns på 747 kHz (med 25 Watt). Båda kan nog bli svårhörda på våra breddgrader. Radio Atlantis frekvens får enbart nyttjas mellan soluppgång och solnedgång och på 747 kHz finns det ju gott om konkurrenter från exempelvis Spanien och Iran med betydligt starkare sändare.

Här finns en uppdaterad lista över licensierade nederländska mellanvågsstationer.

Uppdatering av Värt Att Veta Piratspecial

Inte så mycket sedan sist, men vi tar väl det lilla vi har i adressväg som alltså berör följande: Radio Freeline, Free Thinker Radio, Station Matrtix och Pierclan Party Radio.

Dessutom ett par utan adress: Zender Bogschutter och Trance AM.

Klicka här så kommer du till listan.

U3 sänder i helgen

Nu i helgen arrangeras Museum Ships Weekend Event. Det innebär möjlighet att höra amatörsignaler från en mängd museifartyg världen över. Hit hör museiubåten U3 i Malmö som sänder med anropssignalen SD7SUB.

MKVK:aren Christian Altenius, SM7TPI är aktiv i U3:s veteranbesättning. Han bemannar ubåtens radiohytt på söndag den 5 juni. Alla klubbmedlemmar hälsas varmt välkomna att kika in på Malmö Museer, Teknikens och Sjöfartens hus, under söndagen

Veteranljuddag i höst

Hörby Radioförening arrangerar Veteranljuddagen 2016 lördagen den 3 september mellan klockan 10:00 och 15:00. Platsen är vid föreningens utställningslokal bakom Kulturhuset i Östra Sallerup.

Utöver möjligheten att se utställningen med bland annat material från den nu nerlagda radiostationen bjuds det på visning av medhavda och utställda klenoder. Bytesmöjligheter, chans att köpa radiorör, korvgrillning med mera står också på programmet.

Hörby Mellanvåg på 1179 kHz kommer att sända mellan den 28 augusti och 10 september.