Mer nyheter via mejl

Vårt webbhotells rädsla för att sprida spam har fått de automatiska mejlpåminnelserna varje gång något nytt publicerats på sajten att upphöra. För att få igång nyhetsflödet till din inkorg kör vi nu manuella utskick.

Påminner bland annat om den nya Piratlistan.

Senaste nytt från piratfronten

Efter ett, förhoppningsvis trevligt och givande påskfirande kan det väl vara lämpligt med en liten uppdatering av vår piratlista. De adressnyheter vi fört in sedan sist gäller: Radio 29, DigiDX, Grooveline, Mennonite Radio, Red Beacon, Radio Saporro, Smokkelkapitein och Whiskey Tango.

Som vanligt har vi också ett antal utan adress: Radio Anova, Radio Blogschutter, Radio Cobie, Daharaad, De Firma, Metallica Radio och Veldpiraat.

Hela listan hittar du under fliken Piratspecial eller genom att klicka här.

Marconi på nya frekvenser

Radio Marconi International har ju hittills varit lite svårhörd på våra breddgrader på 11390 kHz, men nu kan det bli enklare att få ett nytt italienskt piratkryss i loggboken. Under helgen testas en rad nya frekvenser, i både USB och AM.

Schemat för lördagen den 26 mars är: 10:30-11:30 på 7690 kHz (USB), 11:45-12:15 på 9210 kHz (USB), 13:30-14:30 på 7690 kHz (USB), 15:00-16:00 på 7790 kHz (AM), 17:00-18:00 på 7690 kHz (USB) samt 21:30-22:30 på 7690 kHz (USB).

Söndagssändningarna går på följande tider: 07:00-08:00 på 7690 kHz (USB), 08:30-09:30 på 7690 kHz (USB), 10:00-10:30 på 9210 kHz (USB) och så till sist 17:00-18:00 på 7690 kHz (AM). Alla tider UTC.

Programmen sänds med 40 W (AM 100 W) och består musik och DX-program. ID på flera språk. Radio Marconi International är pålitlig med verifikationer på marconiradiointernational@gmail.com.

Kanske en onödig påminnelse, men i all välmening… Glöm inte att justera klockan för sommartid!

Elva gubbar från tre klubbar

En händelserik dag! Som definitivt inte är slut än. Tack till Hörby Radioförening för visningen av museet i Östra Sallerup. Och till Ringsjöstrands värdshus för lunchen. När mörkret nu sänker sig över Saxtorp börjar signalerna från nederländska mellanvågspirater att förbättras.

Sammanlagt elva lyssnare sitter runt sladdröran på bordet och vi är från tre klubbar: Malmö Kortvågsklubb, Västkustens DX-Klubb och Shortwave Combination Holland. Nu ser vi alla fram mot många loggningar under kvällen och natten. Gäller bara att överleva smörgåstårtan…

The QSL Award – sista chansen

Har du fått en uppskattat QSL från någon piratsändare på sistone? Nu har du sista chansen att nominera stationen till The QSL Award.

Priset är instiftat av Malmö Kortvågsklubb, Västkustens DX-Klubb och Shortwave Combination Holland i syfte att visa uppskattning till de stationer som verifierar rapporter. Juryn, som består av representanter för de tre klubbarna, behöver ditt förslag till qslaward@gmail.com före den 15 mars 2016.

Glöm inte att kort motivera varför den station som du valt är rätt pristagare! Priset, en handgjord svensk kristallvas, kommer att presenteras vid Summermeeting 2016 i Nederländerna och även delas ut där om pristagaren är på plats.

Hörbybesök den 19 mars

Normalt sett brukar våra lyssnarläger börja vid tretiden på lördagseftermiddagen. Nästa gång, lördagen den 19 mars, tjuvstartar vi redan klockan 11:00 SNT. Och på annan plats, dessutom.

Hörby Radioförening kommer med start klockan 11:00 den 19 mars att visa museet efter ortens klassiska radiostation. Museet är inrymt i Kulturhuset i Östra Sallerup som ligger någon mil från Hörby. Efter visningen åker vi till Saxtorp.

Självklart är det möjligt att vara med på visningen i Hörby även om du inte planerar för lyssning i Saxtorp.

Våra vänner från Nederländerna kommer redan på fredagskvällen. Vi planerar för gemensam middag, centralt i Malmö. Hör av dig till Per om du vill sluta upp och prata lite piratradio med experter på området.

För lyssnarnatten är det, som vanligt, obligatorisk anmälan till Dan.

Lite piratnytt

En hel del nya pirater har figurerat i loggarna sedan sist men ytterst få adressuppgifter har syns till. Dessvärre rör det sig nog ofta om rena dagssländor som aldrig kommer att höras mer, men sådant vet man ju inte så vi tar med dem i alla fall. De adresslösa är alltså: Radio 29, Zender 1604, Blauwe Kaktus, Blauwe Koe, Blauwe Piraat, Celtic Enchaint, Daytona, Zender Fabeltjeskrant, Radio Soul Train, Radio Stefan, Zender Veldmuis och Radio Veronika Westerhaard.

Sedan de adressnyheter vi har att redovisa: Radio Carneval och Key Channel Radio. Magert, och tar vi sedan hänsyn till att Vrij Drenthe och Radio Vriendschap skippat sina adresser så blir ju inte precis något plusresultat.

Hela listan hittar du numera under fliken Piratspecial eller genom att klicka här.

CRI i ”financial difficulties”

En av de mest generösa kortvågsstationerna, både vad avser antalet sändningstimmar och inte minst god svarsvilja på lyssnarrapporter, torde vara CRI, China Radio International.  

QSL-kort har frikostigt skickats ut och CRI’s engelskspråkiga tidning The Messenger har med regelbundenhet dumpit ner i brevlådan.
 
Nu är det dock stopp. Så sent som i januari kom det QSL-kort via posten, men för bara några dagar sedan fick CA ett mailsvar på en rapport skickad 27/2, med lydelsen:
”…we can’t send QSL card by post due to financial difficulty…”.
 
Den bistra verkligheten tycks således även ha kommit ikapp CRI. Återstår att se hur detta kommer att påverka sändningarna och om man kommer att återuppta QSL-kortsutskicken i takt med förbättrade ekonomiska förutsättningar.

Elektrisk Loppis i Malmö 12/3

Har du gamla elektronikprylar hemma som du ej längre har någon använding för? Ta då med dem till ”Elektrisk Loppis” vid S:t Knuts torg i Malmö den 12:e mars. 

Kl 11-16 erbjuds möjligheten att sälja, köpa, skänka och återvinna sin gamla elektronik. Batteriåtervinningen står för kalaset och har dessutom ett antal bord att boka avgiftsfritt.

Alla som återvinner bjuds på ”grön soppa” samt olika former av aktiviteter. Bl a kommer Peter Pluntky från Antikrundan att vara på plats!

Christian har bokat ett bord och välkomnar andra MKVK:are att dela bordet med honom. Skriv gärna en rad till christian@citypolarna.se om du avser komma och har elektronik med dig.

För mer info se: https://sv-se.facebook.com/batteriatervinningen 

Amerikansk mellanvåg förändras

Tillståndsmyndigheten FCC överväger olika sätt att lyfta lyssningen på amerikanska mellanvågsstationer. Detta har av svaren på förslaget att döma skapat oro.

Problemet på mellanvåg är att lyssnarna sviker, delvis på grund av att mottagningen försämras av bakgrundsbrus och interferens mellan stationerna. Till de förslag som förs fram hör allt från en generell effekthöjning till digitalisering. Möjlighet för mellanvågsstationerna att öppna reläsändare på FM är en annan idé.

Det som oroar framför allt de stora stationerna (och som såklart också påverkar oss DX-are) är tankarna på en generell dämpning av rymdvågen. Detta kommer att betyda stora förändringar av hur framför allt de större stationerna når ut nattetid. Istället för starka sändare på clear channels skulle den geografiska täckningen kunna ordnas genom exempelvis ett nätverk av mer lågeffektade stationer.