Höstens första Saxtorpsläger

Höstsäsongens första lyssnarträff i Saxtorp närmar sig med stormsteg. För du har väl inte glömt att kryssat för helgen 10-11 oktober i kalendern? En del del europeiska mellanvågsstationer har ju lämnat etern sedan vi lyssnade tillsammans senast på försommaren, så vi är alla nyfikna på vilka öppningar det eventuellt kan ge.

Vi träffas som vanligt på lördagseftermiddagen vid klockan tre för att dra antenner. Därefter lyssnar vi fram till söndag förmiddag. Tag med radio, dator, kablar med BNC-kontakter för antenndelning och vad du känner är nödvändigt. Mat för kvällen behövs samt, om du inte planerar att nattuggla, en sovsäck.

Deltagaravgiften är 100 kronor. Anmäl dig till Dan. Väl mött!

Nya piratadresser

Dags för uppdatering av Värt att Veta Piratspecial. Adressnytt i listan sedan sist är: Radio Amathusia, Artems World Music, Desperado, Radio 555, Goldraush, Shortwave Radio Zero Zero.

Ett par adresslösa: Radio Boogschutter och Zerpiet.

Hela listan hittar du här.

Tekniken bakom Hörby 1179

Sändningarna från Hörby mellanvåg 1179 kHz pågår fram till och med onsdag eftermiddag den 9 september. Sändaren körs kontinuerligt med ID-slinga och en kort historisk information om gamla Hörby Radiostation.

Imorgon lördag, på själva Veteranljuddagen, sänds ett utökat program med nostalgisk prägel. Det meddelar SM7EQL, Bengt Falkenberg, som är aktiv i projektet.

Stationsplats för sändaranläggningen är alldeles öster om före detta Hörby rundradio. Den antenn som används är naturligtvis mycket mindre än den forna, numera rivna 127 meter höga mellanvågsmasten. Signalen når nu ut via en 15 meter hög vertikal mast med fyra stycken 30 meter långa topplinor samt fyra upphöjda 56 meter långa radialer.

Sändaren består av en styrsändare med 1 milliWatts uteffekt som matar en effektförstärkare kapabel att ge 50 Watt. Verkningsgraden i en sådan liten antenn som används i försöken blir mycket låg. Beräknad effektivt utstrålad effekt är 5 Watt.

Tillståndet från PTS medger även tekniska försök fram till den sista januari 2016. Gänget bakom sändningarna (medlemmar ur Föreningen Experimenterande Svenska Radioamatörer och Sveriges Radiohistoriska Förening) kommer senare att utföra fältstyrkemätningar för att undersöka hur en så pass liten antenn fungerar och vilket täckningsområde stationen har enligt gängse kvalitetskrav.

Lyssnarrapporter uppskattas till 1179@veteranljuddagen.se och QSL utlovas. Kort ur restupplagan av dem som användes på radiostationen förr i tiden kommer att skickas ut!

Sändningarna har under dygnets ljusa timmar hittills hörts via markvågsutbredning ibland annat Vellinge, Viken, Kristianstad, Landskrona, Lund, Malmö, Eslöv och Södra Sandby.

Pirater fyller övergivna frekvenser

NPO har nu vid månadsskiftet lämnat de båda frekvenserna 747 och 1251 kHz. Radio Maria, som slutat sända på 675 kHz, är ytterligare ett bevis på nedmonteringen av den nederländska närvaron på mellanvågsbandet.

Sortin ger spelrum för piratsändningar! Radio Sterrekijker, som tidigare använt frekvenser i ”det vanliga” piratbandet över 1600 kHz, etablerade sig snabbt på 747 kHz. Räkna med att fler pirater kommer att pröva de övergivna frekvenserna.