Hörby gör comeback på 1179 kHz

Det var några år sedan Hörby hördes på mellanvågen. Nu är det i alla fall dags igen. Det kommer att sändas igen på 1179 kHz i samband med Veteranljuddagen den 5 september.

Detaljer såsom sändareffekt och antenn är rätt oklara, men det finns i alla fall möjlighet till QSL-kort. Håll öronen öppna för testsändningar innan den 5 september. Mer information hittar du här.

Veteranljuddagen bjuder, som vi redan kunnat rapportera om här på MKVK:s webb, på en rad aktiviteter vid Östra Sallerups kulturhus. Hit hör visning av material från den nedlagda radiostationen, bakluckeloppis och auktion av radioprylar.

Piratnytt

Lite nya adressuppgifter i listan sedan senaste uppdatering: Radio Blackbird, Radio Domostad, Marconi Radio International (MRI), Radio Northern Ireland och Surfradio.

Och sedan ett par listuppstickare utan adresser: Groente Beertje, Studio 2 och Voice Of Degenerates.

Klicka här så kommer du till Värt att Veta Piratspecial.

Så kan vi meddela att Marconi Radio International (MRI) efter en frånvaro på mer än 15 år, återvände till etern den 15 augusti 2015. Även om signalen var svag, har de första tre testsändningar redan hörts i Bulgarien, Tyskland, Skottland och Nederländerna.

Nästa testsändning är planerad den 25 augusti 2015 (alltså i kväll) från cirka 1700 till 2030 UTC. Frekvensen är 11390 kHz och effekten i häradet 30 watt. Testsändningen består av non stop musik och stationsidentifieringsmeddelanden på italienska, engelska, spanska och katalanska, men det är möjligt att gamla program sändes också.

MRI uppmuntrar mottagningsrapporter från lyssnare. Ljudklipp (mp3-fil) från sändningarna är välkomna!

Man lovar också QSL till 100 %! Deras e-postadress är: marconiradiointernational@gmail.com

Vild schweizisk radio

Bygdens unga i schweiziska Wildberg går tillsammans med ett antal äldre radioentusiaster i etern på FM och mellanvåg i september. Wildmountain Radio har fått licens att sända på 1566 kHz och FM 97,7 MHz mellan den 24 och 27 september. Mellanvågssändaren, en Rhode & Schwarz XK2900, är god för upp till 1 kW. Med till en antenn av typen inverterat V borde det inte vara omöjligt att fånga signalen på våra breddgrader.

Nytt från våra piratvänner

Först, som vanligt, några adressnyheter i listan: Annoeska Surfradio, Bandido Radio, I AM Radio, Olympia samt Radio Uniek.

Sedan några utan adress, i varje fall vad vi känner till: Boon, Radio 555, More 24, Shortwave Papa, och Shortwave Radio Zero Zero.

Klicka här så kommer du till Värt att Veta Piratspecial.

Till sist kan vi berätta att när Radio Thunderbirds operatör härförleden kom hem från en resa möttes han av, om inte åska så i alla fall hagel nästan stora som tennisbollar. Dessa knäckte han tegelpannor som äggskal med stor översvämning och förödelse i hans studio som följd. Snacka om otur. Av den anledningen blir det inga sändningar från Radio Thunderbird förrän i slutet av september.

Veteranljuddagen 2015

Det är ju inte precis nedlusat med radioevenemang nuförtiden så därför vill vi gärna sprida lite info om Hörby Radioförenings Veteranljuddag 2015 som hålls lördagen den 5 september 2015 klockan 10.00-14.00. Föreningen har sina lokaler vid Östra Sallerups Kulturhus, endast några våglängder från fd Hörby Radiostation.

På programmet återfinns visning av Hörby Radioförenings utställning med bland annat material från den nu nerlagda Radiostationen i Hörby. Gemytlig samvaro med möjlighet att köpa fika i Kulturhuset. Korvgrillning. Visning av medhavda och utställda ”klenoder” i utställningshallen.  Bytesstund för de som har ljudprylar, t.ex. radio, grammofon, bandspelare, telefoni, amatörradio och närbesläktat som man vill bli av med. Auktion på utvalda objekt från föreningens samling samt möjlighet för besökare att lämna in auktionsgods.

Om du klickar här kan du se hela programbladet för evenemanget. Du kan också gå in på Hörby Radioförenings hemsida. http://www.horbyradioforening.se/