Sommarnytt från piratvärlden

Några nya adressuppgifter som vi försett listan med sedan sist: Radio Barracudan, Matrtix, Rammstein Radio, Shortwave Pirate och Straightline Radio Austria.

Den här Barracuda lär inte ha något att göra med den Barraquda som vi haft i listan sedan länge. Stavningen är som synes lite olika, men det kan ju vara svårt att uppfatta om man bara hör ett ID.

En adresslös har också smugit sig in i loggarna: Radio Freedom.

Listan Värt att Veta Piratspecial ligger som vanligt under fliken Publikationer eller klicka här så kommer du direkt till den.

Dags att prisa bästa QSL-piraten

Vi piratradiolyssnare uppskattar stationer som verifierar rapporter. Därför instiftar Malmö Kortvågsklubb, tillsammans med Västkustens DX-Klubb och Shortwave Combination Holland, The QSL Award.

Har du fått en uppskattat QSL från någon piratsändare på sistone? Ett trevlig personligt brev från operatören – eller ett detaljerat QSL med trevlig motiv? Vill du säga tack till en station som har svarat på rapporter från oss DX-are i årtionden? Eller vill du uttrycka ditt gillande till en fri station som alltid svarar snabbt?

Förhoppningen med QSL-priset är att uppmuntra stationer att besvara lyssnarrapporter, antingen via kort med post eller e-QSL.

Vilken station tycker du ska få priset?

Skicka ett mejl med ditt förslag till qslaward@gmail.com före den 15 mars, 2016. Motivera varför den station som du valt är en värdig pristagare! En jury från Malmö Kortvågsklubb, Västkustens DX-Klubb och Shortwave Combination Holland kommer att gå igenom nomineringarna och utse en vinnare.

Mottagaren av det första QSL-priset kommer att presenteras vid Summermeeting 2016 i Nederländerna. Priset, en handgjord svensk kristallvas, kommer garanterat att pryda sin plats i vilken radiostudio som helst.

Målsättningen är att göra QSL-priset till en årlig tävling. Vi ser detta som ett bra sätt för oss lyssnare att säga tack till de piratsändare som, begränsade resurser till trots, kommunicerar dubbelriktat med sin publik.

FM-nätet släcks inte

Många, för att inte säga de flesta, remissinstanser som svarade på regeringens digitalradioutredning var negativa till en avveckling av FM-nätet. Utredaren Nina Wormbs föreslog att digital marksänd radio skulle ersätta dagens FM-sändningar efter år 2022.

Nu lägger regeringen digitaliseringsplanerna på hyllan. Mot bakgrund av svaren från remissinstanserna är regeringens slutsats att för närvarande inte gå vidare med en övergång till DAB+. Det skriver kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke idag i Svenskan och motiverar sig med att en sådan övergång är förenad med alltför stora oklarheter.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö menar i en kommentar att det är olyckligt för den svenska radiopubliken att en utbyggnad av ett digitalt marknät skjuts på framtiden. Hon pekar på dagens trängsel på bandet samt att ett digitalt marknät är både billigare i drift och mer miljövänligt.

– Dagens besked innebär att vi sitter kvar med en gammal teknologi och i förlängningen finns risken att Sverige. som anses som ett av de ledande radioländerna i Europa. på sikt förlorar den positionen då publiken väljer bort ett analogt alternativ i en i övrigt digital värld, säger hon.

Merlin har stängt

Den sedan många år så pålitliga brittiska piraten Radio Merlin International har tvingats ur etern. Anledningen till att stationen stängt är brist på utrymme för sändare och antenn.

Merlin, som brukat erbjuda trevliga program på 6305 kHz, hade liknande problem för något år sedan och kom då tillbaka. Mycket talar för att Paul Watt snart hörs i etern igen, även om han i ett meddelande tackat för sig och åren som gått.

SAQ dammar av Alexanderson

Dags att trimma långvågsmottagaren! På Alexandersondagen, söndagen den 28 juni, är Grimeton Radio/SAQ i etern vid två tillfällen. CW-meddelandet sänds klockan 09:00 respektive 12:00 UTC, det vill säga 11:00 och 14:00 SST. Alternatorn startas ungefär en halvtimme innan de båda klockslagen.

Dagen till ära är även amatörstationen SK6SAQ igång. Håll utkik på 3755, 7035 och 14035 kHz. Bäst av allt… Lyssnarrapporter välkomnas på info@alexander.n.se och om du har vägarna förbi Varberg är Grimetonanläggningen öppen mellan 10:00 och 16:00 SST.

Ett användbart supplement

Supplementet till World Radio TV Handbook för ”A-säsongen” har anlänt. Även om de 78 sidorna i pdf-format (som hämtas här) rent formellt är en uppdatering till WRTH 2015 så står det fint också på egna ben.

Uppdateringen bjuder på tider och frekvenser för utlandssändarnas program. Till de rödmarkerade nyheterna hör DP07, Radio Revival Sweden och Radio DARC. Noteras kan också att KNLS återkommit efter ett långdraget antennhaveri.

Lite nytt för piratentusiaster

Sedan sist har vi kompletterat Värt att Veta Piratspecial med adressnyheter för: Radio Bella Italia, Radio Calimero, Radio Geronimo och Radio Pandora.

De nya utan adresser som figurerat i loggarna är: Express Radio, Free Radio Cairo, LOK, Moonshiner och Straightline Radio Austria.

Hela listan hittar du här.

Grill på hemlig ort

Lördagen den 8 augusti anordnar Malmö Kortvågsklubbs vänförening SWCH, Shortwave Combination Holland, grillkväll. Många pirater från nordöstra Nederländerna väntas sluta upp vid den för utomstående hemliga festplatsen.

Per åker på fredagen och med hemkomst igen till Malmö under måndagen. Det finns plats i bilen, om någon är BBQ-intresserad! Anmälningstiden gentemot SWCH går ut den 8 juli.