Attenzione, Go Go Radio

Attenzione, Go Go Radio, Attenzione, Come on here we go… Standby, it’s guaranteed, nothin’ can stop the heat… 31 Metres – USA… 41 metres – That’s OK…

Inte många poplåtar har kortvågen i fokus, men här är en. Njut historiens vingslag med Bernie Pauls Attenzione, Go Go Radio från albumet Lucky som släpptes år 1987. Bernie Paul är förresten artistnamn för den tyske musikern Bernd Vonficht.

Lite piratadressnytt

Lite nytt på piratfronten när handlar om adresser: Radio 307, Alex Warner Radio Show, Radio Black Eagle, I AM Radio, Radio NL Germany, Studio 64 och Radio Texas.

De mera anonyma som uppenbarat sig i loggarna sedan sist är: De Blonde, Kracht van Twente, Manus och Tower Mashine.

Som vanligt ligger hela Värt att Veta Piratspecial under fliken Publikationer. Du kan också helt enkelt bara klicka här.

Kigali snart off air

Sista veckan för er som inte har Rwanda verifierat! Deutsche Welle stänger sin kortvågssändare i Kigali i samband med schemaomläggningen den 28 mars. Anläggningen, som byggdes i mitten av 1960-talet, kommer att monteras ner.

AWR hyr två och en halv timmes sändningstid av DW varje dag. AWR erbjuder ett special-QSL. Ett riktigt QSL för pärmen mot svarsporto! Franska sändningen kl 21:00 SNT (20:00 UTC) hörs bra.

Hemligheten om jingeln

Sveriges Radio P2 Dokumentär bjuder söndagen den 29 mars på ett program av särskilt intresse för oss DX-are. I programmet Hemligheten om jingeln synar Jesper Tillberg musiken i ”Världens kortaste musikhistoria”.

Dokumentären spårar jingeln från 1920-talet till idag. Jesper Tillberg samtalar med marknadsförare, kompositörer, konsumenter och en psykolog. Direktsänds i P2 kl 14:00 samt direktsänt och i efterhand på SR-webben och i appen Sveriges Radio Play.

KBC efterträder Waddenzee

Efter tio år på frekvensen 1602 kHz är det slutsänt för Radio Waddenzee. Från och med den 1 juni tar KBC Radio, som ju också sänder ”The Mighty KBC” på kortvågens 6095 kHz, över programverksamheten under dagtid.

KBC Radio kommer att höras på 1602 kHz mellan klockan 07:00 och 19:00 SNT (06:00-18:00 UTC). Radio Seagulls kvälls- och nattsändningar berörs inte av denna förändring, utan fortsätter som tidigare.

Njuter av pirater

Med besök av hitresta radiopirater riktas antennerna under säsongens andra lyssnarläger i Saxtorp inte oväntat mot Nederländerna. Redan innan det mörknade kunde vi knipa flera mellanvågsstationer som Zender John, Pontiac och Derby. Vi har även njutit av smörgåstårta och hälsningar från kortvågsstationer som Studio 52, Radio Ronalisa, Studio 64 och Radio Zeewolf International.

Dags för lite piratnytt

Nytt på adressfronten gäller följande: Alleanza, Radio, Arrow Classic Rock, CBS FM International, Dutch Shortwave Pirate, Hard Tack Radio, Radio Maverick och Radio El Toro.

Sedan, som vanligt, några som inte vill skylta med adressen, av någon anledning: I AM Radio, Radio Milano International, Radio NL Germany och Vrij Nederland.

Hela Värt att Veta Piratspecial hittar du här.

Global24 tar en paus

Det till en börjande lovande kortvågsprojektet Global24 verkar ha havererat. Sändningarna via WRMI är stoppade och på Twitter meddelar stationen kortfattat att man ”hoppas vara tillbaka snart på en ny frekvens”.

På den under senare tid alltför sällan uppdaterade webbplatsen finns en ursäkt till sponsorer och andra intresserade. Tillbaka senare i mars, lyder budskapet. Och ja, även på QSL-fronten har Global24 svikit.

Vårens roligaste träff

Säsongens andra lyssnarläger i Saxtorp, det hålls 14-15 mars, närmar sig med stormsteg. Vi arrangerar lägret tillsammans med SWCHolland och som det ser ut nu kommer vi att få besök av fyra nederländska radiopirater: Lowland, Zeewolf, Dutchwing och Studio 52.

Utöver lyssning med gemensamma antenner räknar vi med att det kommer att pratas en hel del radio under lördagskväll, natt och söndag förmiddag. Eftersom vi blir betydligt fler än vanligt ber vi dig att inte glömma att ta med egna BNC-kablar, förlängningssladd för el med mera.

Vi träffas som vanligt i Saxtorp vid tretiden på lördagseftermiddagen. Klubben kommer att bjussa på något ätbart under lördagskvällen. För att underlätta inköpsplaneringen ber vi dig att snarast anmäla ditt deltagande till Dan.

Välkommen till vårsäsongens roligaste MKVK-träff!

Nedräkning för 208

En era är på väg att ta slut. Även om det nu är många år sedan som RTL på 1440 kHz drog stora lyssnarskaror kommer den klassiska stationen säkert att saknas av många radiointresserade när den stänger mot årets slut. Efter popradiotiden har stationen bland annat använts för reläsändningar från Kina.

Boende kring den högeffektade sändaren i Marnach i Luxemburg har länge oroat sig för dess hälsorisker. Nu köper storhertigdömet marken för att på sikt skapa ett forskningscentrum för audiovisuell media. BCE, som driver anläggningen, rapporteras leta alternativ runt om i Europa för att inte behöva släcka den legendariska frekvensen.