Nytt från piratvärlden

Våra adressuppdateringar den här gången gäller: Radio Alex W, Radio Kannibal, Radio Maverick, Wegpirat och Voice of Ukrainian Crimea.

Nya adresslösa i listan är: Bulten Henkie, Malle Piet och Namlose Pirat.

Listan hittar du här.

Tyvärr måste vi också meddela att Johan, mannen bakom den legendariska stationen Nooitgedacht har avlidet till följd av bukspottkörtelcancer i en ålder av 70 år. Trots sin svåra sjukdom kämpade han på in i det sista och var aktiv på bandet så sent som för ett par veckor sedan. Johan efterlämnar hustrun Hannie samt barnen Eddie, Theo och Jolanda till vilka vi sänder våra varma kondoleanser.

Kort årsmötesrapport

Hans Kronkvist, Göran Norstedt, Sven Ohlsson, Per Eriksson och Dan Olsson tackar Jan Thörnblom för värdskapet under Malmö Kortvågsklubbs årsmöte på söndagseftermiddagen. Både trevligt och gott!

Avgående styrelse (Per Eriksson, Hans Kronkvist och Dan Olsson) beviljades ansvarsfrihet. Den nya styrelsen innehåller samma personer. Omval även på revisorsposten (Jan Thörnblom) och suppleant till revisor (Sven Ohlsson).

Vi diskuterade årets aktiviteter där besök från SWCHolland vid kommande Saxtorpsträff, den 14-15 mars, står närmast på schemat. Mål för årets studiebesök kan bli DR:s långvågsstation i Kalundborg eller Radiomuseet i Ekeby. Även webb och e-postlista kom upp under mötet – med resultat att gamla utgåvor av On Air numera finns tillgängliga under Arkiv för er kalenderbitare.

Logg från Saxtorp 31 jan-1 febr

Spanjorer och britter lyste upp mellanvågen under senaste Saxtorpslägret. Många av de brittiska stationerna har bytt namn sen senast, så se upp! Självklart lyssnade vi också på pirater.

Nyfiken på exakt vad som hördes? För att slippa dubbelarbete hänvisar vi till Lars blogg där han bjuder på en omfattande hörighetslista.

Till nästa läger, den 14-15 mars, får vi förstärkning från SWCHolland. Kommer vi att slå deltagarrekordet från mars i fjol? Vi tror det!

Hafren är saknad

Radio Hafren har stängt och därmed går det heller inte längre att höra Celtica Radios nattsändningar. Tyvärr, eftersom signalen på 756 kHz var en frisk fläkt bland de brittiska mellanvågsstationer som annars tenderar att präglas av alltför mycket samsändningar.

Lokalt ägda Radio Hafren tog över efter Radio Maldwyn år 2011. Anledningen till sortin är att man helt enkelt inte lyckats få ekonomin att gå ihop. Att driva lönsam mellanvågsradio i Storbritannien verkar vara en svår konst.

Tävla med italienska pirater

Antalet italienska kortvågspirater har ökat under senare tid. Nu samarbetar de dessutom för att bjuda dig på en klurig tävling. Den 1 mars sänder de olika stationerna ut var sin del av ett meddelande. Din uppgift i tävlingen ”Take the message” är att höra stationerna och pussla ihop meddelandet.

Radio Samuari inleder mellan 09:00 och 09:30 SNT på 6870 kHz. Därefter tar Radio Europe vid fram till 10:00 SNT på 6875 kHz. Klockan 10:00 startar Radio Enterprise sin halvtimme på 6940 kHz för att följas av U-Boat 66 mellan 10:30 och 11:00 SNT på 7300 kHz. RMGP har sista passet, 11:30 till 12:00 SNT, också på 7300 kHz.

Du tävlar om fem certifikat och snabbast vinner. Mejla meddelandet, som du uppfattar det, till radioalleanza@gmail.com. På kvällen ger Radio Arcadia facit mellan 22:00 och 23:00 på 3905 kHz.

Piratadressnytt

Dags igen att snygga upp Värt att Veta Piratspecial. De nya adresser vi hittat sedan sist gäller: Radio Black Beard, Dokwerker, Radio Joey, Radio Kannibal, Quasar Radio, Radio Revival Sweden, Transatlantic Broadcast och 307 Radio.

Tyvärr finns det även lite på minussidan där adresserna till Radio Bavaria International och Black Devil verkar ha passerat bäst föredatum och vi har dessvärre inte stött på några gångbara.

Som vanligt har det även dykt upp en del stationer som hitintills inte behagat meddela någon adress vad vi vet. Barracuda Radio, The Farmer, Funkhaus Europa, Kalimero, Radio Revival Sweden, Rietvink Radio, Simon Radio, Stem Van Twente, Studio Eenzijdig, Supertime, Vrolijke Fluiters och WDR

Vi har ju, sedan tidigare, en Barracuda i vår lista, men den ovan nämnda lär inte ha något med denna att göra. Fortsättning följer förhoppningsvis.

Det kan kanske också vara på sin plats att påpeka att en del av de stationer som är med i Värt att Veta Piratspecial inte alls är pirater utan sänder helt lagligt via egna sändare eller via relä. Anledningen till att dessa kommit med i listan är att de förekommer i diverse piratloggar och andra sammanhang som är av intresse för piratentusiaster.

Klicka här så koller du till listan. Du hittar den också under fliken Publikationer.

SAQ hedrar världsradiodagen

Grimeton Radio firar världsradiodagen, fredagen den 13 februari, med en sändning på 17,2 kHz. Alternatorn kommer att starta klockan 15:30 SNT och klockan 16:00 SNT sänder SAQ ett fredsbudskap från 200 Varbergsbor som deltagit i projektet Varberg Calling for Peace.

Stationens amatörradiosändare SK6SAQ kommer också att gå varm på 3755, 7035 och 14035 kHz. Under världsradiodagen blir det med den tillfälliga anropssignalen 7S6WRD där WRD såklart står för World Radio Day.

Världsarvet i Grimeton är öppet för besök mellan 15:00 och 17:00 under den aktuella dagen. Tråkigt nog kommer inga QSL att utfärdas för sändningen på 17,2 kHz.

BBC gör allvar av hotet

För två år sedan vek sig BBC för protesterna mot en nedläggning av World Service på engelska via sändaren i Zygi på Cypern. Nu aviseras återigen ett slut för sändningarna på 1323 kHz.

Den 25 april upphör sändningarna som lockat lyssnare i Israel, Libanon och andra Medelhavsländer. Fran Unsworth, chef för BBC World Service, skriver i ett pressmeddelande att man saknar pengar för att driva mellanvågsservicen vidare. Lyssnarna hänvisas till satellit och Internet.

Rätt ordinärt läger

Inget direkt att klaga på även om det rapporterats om en geomagnetisk storn (G1). De transatlantiska signalerna har på det hela taget har lyst med sin frånvaro med Karibien på 1610 och 1660 kHz som de få undantagen.

Vi har därför koncentrerat oss på britter och pirater. Lite namnnytt att lära eftersom flera av Bauers mellanvågare, som tidigare ingick i Magic-nätverket, bytt namn sen sist.

Pirataktiviteten har varit hög i helgen. Kanske lite märkligt med tanke på att holländska myndigheter trappat upp sina pejlingsaktiviteter. Hur som helst njuter vi nu på morgonen av Radio Lowlands specialsändning.

Hur var det då med ryssarna som skulle stänga? Jodå, det ser ut att ha skett att döma av vad som nu hörs på frekvenser som 792 och 873 kHz.