Mighty KBC minns RNI

Vill du återuppleva, eller uppleva, Radio Nordsee Internationals sista två sändningstimmar på nederländska? I så fall har du chansen nu på söndag, den 31 augusti. Mighty KBC uppmärksammar på detta sätt att det är 40 år sedan Nederländerna lagstiftade mot offshorestationer som RNI och Veronica.

Mighty KBC sänder minnesprogrammet mellan klockan 15:00 och 17:00 UTC på 6095 kHz. Effekten 250 kW borde göra sitt för njutbar mottagning!

Piratnytt

Lite nya piratadresser att redovisa sedan sist: Arcadia Radio, Radio Holland AM, Kwakzalver Radio, Rock Radio Network RRN, Radio Sunrise och Tripler Radio.

Sedan tar vi även med Radio Nord Revival även om det inte är en pirat utan sänder helt lagligt. Radio Nord var ju dock piraten med stort P på sin tid och var starkt bidragande till utvecklingen mot den typ av radio vi har i dag.

Värt att Veta Piratspecial hittar du här.

Radio Nord testsänder

Radio Nord Revival testsänder just nu från Sala på bland annat frekvensen 6065 kHz med god hörbarhet Enligt Radio Nord-entusiasternas blogg används även 3950 kHz (istället för förannonserade 3915 kHz), men där hör ingenting. Inte fredag vid lunchtid, i alla fall.

Tester väntas också på 5770 kHz med, låg effekt, från Vaxholms kastell där en radiodag arrangeras imorgon, lördag. Tidigare annonserades även frekvensen 6220 kHz, mitt i piratbandet, men den kommer inte att användas från kastellet.

Radio Merkurs på 1485 kHz sänder ut Radio Nord Revival nattetid.

KNR återkommer på mellanvåg

Grönländska KNR har ångrat att man släckte mellanvågssändarna häromåret. Efter protester från skeppsfart, fiskeindustri och mer ensligt belägna samhällen har beslut fattats om att återstarta sändarna i Qeqertarsuaq, Nuuk (Telegraføen) och Simiutaq vid Qaqortoq.

Qeqertarsuaq (650 kHz, 5 kW) startar någon gång mellan oktober och december. Nuuk (570 kHz, 5 kW) kommer att vara i etern igen under tidig vår medan lyssnarna får vänta på Simiutaq (720 kHz, 10 kW) till sommaren 2015.

Radio Nord sänder igen

Lördagen den 23 augusti återuppstår Radio Nord för en dag. Entusiasterna bakom Radio Nord Revival kommer att sända från radiodagen på Vaxholms kastell på både mellanvåg och kortvåg.

Post- och telestyrelsen har licensierat 2,5 kW på mellanvågens 1512 kHz från Vallentuna, men det blir kanske ”bara” 1 kW. Från Sala kommer programmen att sändas på 3915 kHz (5 kW) samt 5810, 6065 och 9295 kHz (10 kW).

Ytterligare en sändare, betydligt svagare, kommer att finnas på kastellet. PTS har meddelat licens för 5770 och 6220 kHz med maximalt 0,5 kW. Exakta sändningstiderna är för närvarande oklara, men radiodagen arrangeras mellan 10:00 och 17:00.

Påfyllning av Piratspecialen

Dags igen att fylla på med de adressuppgifter vi hittat sedan sist: Radio Discovery,
Radio Europe 24, Radio GSV (Good Ship Venus), IGHF, Radio Kipspies, Radio Montferland, Power AM, Rock Live Radio, Twentse Adelaar och Zara Radio.

Bara att sätta igång att jaga och skriva rapporter.

Listan hittar du här eller under fliken Publikationer.

Äkta finsk nostalgiradio

Finska Radio Gramox sänder sedan några dagar tillbaka på 3960 kHz. Den som vill njuta av finska schlagers från 1920-talet och framåt får bereda sig på en svag, men fullt hörbar, signal. Effekten är 50 Watt, samma som användes i höstas på 25760 kHz.

Radio Gramox är en licensierad station med hemvist i Tammerfors. Stationen återfinns på FM 106,8 MHz och har dessutom lov att använda mellanvågens 729 kHz, men på den frekvensen har ännu inget hörts.

Radiohistoria på 810 kHz

Mellan den 16 och 23 augusti är det återigen dags för den mycket effektsvaga tyska mellanvågssändaren i Könings Wusterhausen att gå i etern på 810 kHz. Sändningstiderna från radiohistoriska Funkerberg är från klockan 14 till 21.

Welle 370 Bergfunk 2014 drivs av radiointresserade amatörer, både sändande och lyssnande. Förra gången som stationen var aktiv på mellanvågen, för två år sedan, användes en T-antenn som matades med ett tiotal watt. Inget direkt lätt kap, alltså!

Betydligt enklare är det då att fånga reläsändningarna på kortvåg via Kall-Krekel. Halvtimmesprogram med start 14.30 UTC (6005 kHz), 15.30 UTC (7310 kHz) samt
19.30 UTC (3985 kHz).

Upprepar vårens succé

Till våren blir det repris av det mycket lyckade lyssnarläger vi hade i mars i Saxtorp tillsammans med holländska radiopirater. Så vitt vi vet var vårlägret det mest välbesökta av alla Saxtorpsträffar.

Den 14-15 mars 2015 gör vi gemensam sak med SWCHolland och arrangerar ytterligare ett läger för både sändande och lyssnande radioentusiaster. Förhoppningen är att kunna locka fler pirater till Sverige än förra gången. Mer information kommer i början av nästa år.

Hör av dig till Per om du har möjlighet att upplåta någon sängplats natten mellan fredag och lördag, 13-14 mars, alltså precis innan lägret. Precis som i år planerar vi för någon gemensam aktivitet på lördagen innan lägret startar.