Piratadresser

Ganska länge sedan sist, men det är ju lite lugnare på piratfronten nu i sommarhettan. De adressnyheter vi lyckats skrapa ihop rör Radio Akenzo, Radio Five, Radio Montferland, OZNRH och Summermeeting 2014.

Tre andra har också figurerat i loggarna, Radio Discovery, Radio GSV, (Good Ship Venus) och Kipspies Radio, men tyvärr har vi inga adresser.

Den uppdaterade Piratspecial hittar du som vanligt under fliken Publikationer eller klicka bara här.

Många bra listor

British DX Club bjuder både medlemmar och icke-medlemmar på ett flertal mycket användbara listor i pdf-format. Utöver översikter av aktiva kortvågssändare i Afrika, Asien och Mellanöstern finns en utmärkt sammanställning av loggade LPAM/RSL/community-stationer på mellanvågen.

BDXC ger ut tidningen Communication. E-medlemskap, för den som önskar det, kostar 12 euro per år.

Tystare på tropikbanden

Flykten från tropikbanden fortsätter. Enligt Danish Shortwave Club International, som årligen ger ut Domestic Broadcasting Survey, finns det numera bara 157 aktiva stationer som använder tropikbanden för att primärt nå en hemmapublik. Så sent som 2009 var antalet 247 stycken.

Under de senaste fem åren har hälften av de afrikanska stationerna valt andra frekvensen och distributionssätt. Samma sak med bolivianska och peruanska stationer. Indonesien har pensionerat flest sändare, av den 13 som sände år 2009 är idag bara fyra kvar i etern. Brasilien går mot strömmen, bara två av 35 brassar har lagt ned.

DSWCI:s siffror, som går tillbaka till år 1973 då det fanns sammanlagt 1106 stationer, avser frekvensområdet 2200 kHz till 5800 kHz. Eventuella utlandssändare, clandestines och pirater ingår inte i materialet.

Radio Nord från Vaxholm

Radio Nord återuppstår än en gång, och det sker vid radiodagen i Vaxholm den 23 augusti. Under dagen firas att det är 100 år sedan kustradiostationen Vaxholm Radio etablerades. Radio Nord kommer att sända på mellanvåg 1512 kHz samt på kortvåg. Frekvenser som det talas om i programmet för evenemanget är 3915 och 6065 kHz, men inget är klart än.

Sändningarna kommer att ske från Sala med 5/10 kW. En svagare sändare kommer att användas för sändningar från kastellet i Vaxholm där programmen produceras. Radio Nords licens gäller i 14 dagar, så räkna med testsändningar redan innan den 23 augusti.

Fransk mellanvågsreträtt

France Info har av allt att döma tagit tre av bolagets mellanvågssändare ur bruk för gott. Det handlar om Nancy-Nomény på 837 kHz, Limoges-Nieul som sänt på 792 kHz samt Toulouse Muret som haft sin hemvist på 945 kHz. Avlövningen av mellanvågen är tråkig, men innebär också nya möjligheter för andra stationer på dessa frekvenser att göra sig hörda här.