Vi firar med Dan

Mörkt utomhus, javisst, men definitivt ingen radioskugga! Sedan någon timme tillbaka pågår lyssning i Saxtorp. Redan innan middagen har vi hunnit äta kladdkaka. Detta för att fira Dans milstolpe i form av 2901 verifierade stationer!

Tre antenner har satts upp inför kvällens och nattens DX-ing: två ALA 100 och en 200 meters longwire med balun. Än så länge mest pirater i loggen: BZN, Centurion, Delta och Twentana har snappats upp på 48 meter.

Saxtorp till helgen

Det drar ihop sig till lyssnarläger i Saxtorp… Vi träffas på lördagseftermiddagen kl 15:00 den 30 november för att sätta upp antenner och därefter kicka igång radioapparaterna! Obligatorisk föranmälan till Dan. Välkomna!

BBC överger Seychellerna

Den 29 mars nästa år blir Seychellerna ett betydligt svårare radioland att logga än idag. Då stänger BBC sin relästation i Grand Anse som ligger på örikets största ö, Mahé.

BBC öppnade Indian Ocean Relay Station (IORS) redan år 1988 och relästationens 250 kW-sändare har tjänat väl allt sedan dess. Att den nu stängs efter 25 år beror på en kombination av ekonomi och ändrade lyssningsvanor. Elva anställda riskerar att bli arbetslösa.

Lite pirattnytt

Dags igen att uppdatera vår Piratlista. Det som är nytt i dagens lista är bland annat adressuppgifter till Carmen Radio, Radio Coax, Radio Deutschlandwelle, Radio Experience, Radio Pelicaan, Toon Studio Telstar, Radio Uitzendkracht, Vasiliy Weekendshow och Radio Verona.

Bara att sätta igång att lyssna och skriva rapporter. Lycka till! Listan hittar du här.

Du är inte ensam

Du är inte ensam om att besöka Malmö Kortvågsklubbs webbplats. Den 1 februari fyller sajten två år och redan har antalet sidvisningar passerat 100 000 stycken. Det tycker vi som står för uppdateringarna är en mycket glädjande siffra.

Mest trafik lockar vår ständigt uppdaterade Piratlista (pdf). Samma sak med loggarna från Saxtorp. Till de enskilda nyhetsnotiser som väckt störst uppmärksamhet hör den som släckningen av det svenska FM-nätet. Svårt att säga vad just det beror på, men det kan vara så enkelt som att någon annan sajt länkat till oss.

Du vet väl att allt material är lätt sökbart? Använd sökrutan överst till höger. Du kan också navigera bland gamla notiser per månad eller kategori i högerspalt. Tack för att du tittar in hos oss!

Saxtorp till advent

Det drar så smått ihop sig till ännu en lyssnarnatt i Saxtorp. För visst har du väl redan skrivit in den 30 november-1 december i almanackan? Om inte är det dags att börja damma av radiogrejorna.

Vi syns, som vanligt, utanför stugan på lördagseftermiddagen vid tretiden. Vi bryter innan lunch på söndagen, allt för att du ska hinna hem och fira advent. Obligatorisk föranmälan till Dan.

WRMI tar över Okeechobee

WRMI, Radio Miami International, köper Family Radios kortvågsanläggning i Okeechobee. På grund av ekonomiska svårigheter slutade WYFR att använda denna stora sajt, med tolv sändare på 100 kW och en på 50 kW, den sista juni i år.

Förhoppningen från WRMI är att kunna återstarta den 1 december. Utöver egna program till Karibien och Sydamerika kommer man att hyra ut tid till organisationer som Pan American Broadcasting. WRMI stänger då sin nuvarande sändare i Miami.

SDR-radio även i mobilen

Nu behöver du inte längre ha en traditionell dator för styrning av SDR-mottagaren. Appar börjar att dyka upp också för handhållna terminaler som Iphone/Ipad och Androidbaserade prylar. Kika på exempelvis iSDR om du har Apple och SDR Touch i Androidtelefonens Playbutik.

Sedan några veckor tillbaka går det även lättare att för den som är på språng ansluta till den populära holländska SDR-mottagaren vid University of Twente. Denna kostnadsfria bredbandmottagare har anpassats till små skärmar. Här behövs ingen särskild app, utan du lyssnar på världen via smartphonens inbyggda webbklient på denna adress.