Nytt från piraternas värld

Skyline Radio (Germany) SRG, Radio Waves International, Radio Domstad, Radio Soerabaya, Big Podcast Radio, Russian Radio samt Shortwave Rock har vi hittat adressinfo om sedan sist, men………….

Zender Scharia, Radio Nightrover, Radio Lege Toeter, Poolster, Radio Bellevue, Johannes van Schaffel, Greenskake, Radio Tango Italia, Radio Lumia, Radio Passioni, Radio Brugwachter, Crowman, West Pirat, Radio Jägermeister, Free Air och Dikkie Dik har också uppenbarat sig i loggarna men om dem vet vi inte ett jota i övrigt. Du som har information om dessa får gärna höra av dig. Klicka bara här.

Väldigt positivt är att Radio Soerabaya hört av sig och påpekat att vi hade ett par gamla och numera icke fungerande adresser till honom i listan. All heder åt honom. Tänk om flera operatörer hade tagit sådana initiativ.

Hela listan hittar du här.

Bergen Kringkaster igång igen

Idag, torsdagen den 26 september, sänder Bergen Kringkaster mellan klockan 13:30 och 16:00 (11:30-14:00 UTC). Frekvenserna för LKB/LLE är som vanligt 1314 kHz mellanvåg och kortvågens 5895 kHz (USB).

Effekten är låg, men tidigare sändningar kortvågssändningar har loggats landet över. Hör av dig till eldsjälarna bakom stationen med en mp3-inspelning om du lyckas fånga signalen. Rapporter till den nya mejladressen report@bergenkringkaster.no

Höstens första lyssnarläger

Helgen den 5-6 oktober ordnar föreningen höstens första lyssnarläger i Saxtorp. Vi träffas, som vanligt, på lördagseftermiddagen vid klockan tre för att sätta upp respektive rulla ut antenner i olika riktningar. Fina konds har beställts!

Vi har också bokat in de båda helgerna 26-27 oktober samt 30 november-1 december för lyssnarläger. Kryssa för i almanackan och anmäl dig till Dan.

Vill skrota Voice of Greece

Kan ännu en utlandssändare vara på väg att tystna? Nyligen dök skrotnicke helt plötsligt upp vid kortvågsstationen i Avlis som sänder ut Voice of Greece. Lystet blickades det mot anläggningens sammanlagt 39 radiomaster på mellan 30 och 70 meter som enligt uppgift skulle säljas som metallskrot på order av finansministeriet.

Historiens sanningshalt är oklar och en koll på 9420 kHz klockan 14:00 ger vid handen att stationen är fortfarande i etern. Klart är dock att det stormat runt grekiska radion som står under hård sparpress. Grekland har sänt på kortvåg sedan år 1938 och stationen beskrivs som viktig för bland annat grekiska utvandrare världen över.

NordAM gör comeback

Det var ett tag sedan NordAM var i etern, men nu är Torben och Daniel på gång med nya musiksändningar. Nu på söndag, den 15 september, sänder man med start klockan 16:00 (14:00 UTC) samt 22:00 (20:00 UTC). Det första passet går på 6005 kHz och senare på kvällen är det 3985 kHz som gäller.

NordAM sänder via Radio 700 i tyska Kall Krekel och kommer att göra så under ett antal söndagar framöver. Effekten är 1 kW och mottagningen brukar vara hyfsad på vår sida Östersjön. Skulle kondsen svika går det alltid att lyssna via nätet. Rapporter kan skickas till nordam@shortwaveservice.com

LLE-3 sänder nu på 5895 kHz

Idag, onsdag den 11 september, är Bergen Kringkaster i etern på 49-metersbandet. Svenn Martinsen uppger att LLE-3 sänder på 5895 kHz fram till klockan 22:00 svensk tid (20:00 UTC).

Sändareffekten är 50 Watt som matas i en inverterad V-antenn. Anrop på engelska och norska samt i morse. Lyssnarrapporter önskas i form av mp3-inspelningar till styret@bergenkringkaster.no

KVOH förlänger nattens provsändning

Den som provade att lyssna in KVOH under den gångna natten kunde inte undgå att märka av det starka QRM som CVC International utgjorde på samma frekvens och med samma sändningstider. Åtminstone fram till att solen gick upp över CVC:s sändare i Uzbekistan, då blev KVOH någorlunda rapporterbar här i Malmö.

Då flera europeiska lyssnare rapporterat störningsproblemen har man beslutat att förlänga nattens kommande provsändning med en halvtimma. Således sänder man i natt 0100-0430 UTC.

Ray Robinson vid KVOH är nyfiken på att höra av oss DX:are i Europa under denna förlängda sista halvtimma, så i händelse av att du är morgonpigg, ratta in KVOH på 9975 kHz och skicka din lyssnarrapport till QSL@kvoh.net

KVOH testar på 31 meter

De testsändningar som KVOH, Voice of Hope, hittills genomfört på 17775 kHz har haft svårt att tränga igenom hit till Sverige. Därför ska det nu bli intressant att se hur helgens test i 31-metersbandet avlöper.

Den amerikanska stationens personal har just avslutat renoveringen av en andra sändare som stått i malpåse under sex års tid. Det är den som nu ska testas på 9975 kHz. Ray Robinson på KVOH ber om hjälp med att undersöka hörbarheten på lördag 7 september och söndag 8 september. Båda nätterna mellan klockan 03:00 och 06:00 (01:00-04:00 UTC). Mejldadress för rapporter är QSL@kvoh.net.

Bergen Kringkaster i år också

Anrika Bergen Kringkaster kommer att vara i luften även denna höst på 1314 kHz från Erdal ute på ön Askøy. FBK, Foreningen Bergen Kringkaster, har tillsammans med Northern Star Media fått två sändningstillstånd från Post- og teletilsynet.

Förutom på mellanvåg kommer man i år att köra på kortvåg. Provsändning på 5895 kHz har redan genomförts med hjälp av en Yaesu transceiver på 20 Watt och en inverterad V-antenn. Håll utkik på dessa båda frekvenser kvällstid eller kika in på FBK:s Facebooksida (du måste logga in för att se sidan) för information om sändningstider.

Ekonomisk kris för mellanvågsstationer

I oktober kan det bli tystare på mellanvågens 1458 kHz. Avatar Lits brittiska imperium av asiatiskspråkiga radiostationer har svag ekonomi och darrar nu extra mycket. Enligt ett färskt domstolsbeslut ska gruppen betala skulder på motsvarande drygt 4,1 miljoner kronor till skatteverket HMRC senast den 14 oktober.

Uteblir pengarna kan fler stationer än Sunrise Radio tvingas att stänga. Sunrise Radio Group kontrollerar även Kismat Radio och Buzz med sändningar på 1035, 972 och 963 kHz. Mediebolaget har, i ett försök att sänka sina kostnader, bland annat upphört med vissa DAB- och TV-sändningar.