Bjuder på direktsänd sport

Irländska RTE bjuder på två sportsändningar utöver det vanliga. Den som vill njuta av finalen i hurlingligan GAA All Ireland prickar lämpligen in söndagen den 8 september i almanackan. Söndagen den 22 september går finalen i All Ireland Football.

Utöver via diverse FM-sändare, långvåg 252 kHz och satellit sker direktsändningarna även på kortvåg, främst som en service till irländare i Afrika. Frekvenserna är 7405, 7505 och 17725 kHz. Lyssna mellan klockan 15 och 19. Sista timmen används också 11620 kHz. Tidigare år har dessa sändningar skett via Meyerton i Sydafrika och det mesta pekar på att så är fallet även denna höst.

Piratdags

Nu är det dags igen att redovisa vad vi lyckats skrapa ihop sedan sist i fråga om piratadresser och det ser ut ungefär såhär: Amsterdam Most Wanted (AMW), DSI Radio International, TWN, Hitradio Rote Baron, Transistor X, Groenteboertjes samt Summerfest Radio.

Dessutom som vanligt lika många som vi inte hittat någon adress till, men med lite tur och hjälp dyker de kanske upp förr eller senare.

Piratlistan hittar du här eller under ”Publikationer” i menyn ovan.

Värt att veta om Australien och Uruguay

Höstens första utgåva av nyhetsbrevet Värt att Veta bjuder på både glada och tråkiga nyheter. Att Uruguay är tillbaka på kortvåg, om än med en svag sändare, står på plussidan. Till de tråkiga nyheterna hör att stationer i Israel, Tyskland och Ryssland lägger ner. Dan bjuder också på en lång rad nyttiga mejladresser. Trevlig läsning!.

FRS är tillbaka i helgen

FRS-Holland är i helgen tillbaka i etern efter ett halvårslångt sändningsuppehåll. Till skillnad från tidigare kommer man att den 25 augusti sända fyra timmar under kvällstid. Lyssna på 7600 och 5810 kHz mellan klockan 19:52 och midnatt svensk sommartid (17:52-22:00 UTC).

Skulle en eller de båda av dessa frekvenser vara störda finns 7685 och 5800 kHz som alternativ. En vecka senare, den 31 augusti, fyller FRS-Holland 33 år och då blir det fokus på musik från 1960- och 70-talen.

Ryssland överger kortvågen

Voice of Russia planerar att lämna kortvåg vid kommande årsskifte. Stationen, som under senare år gjort betydande neddragningar i sin verksamhet, kommer enligt nyhetsbyrån Ria Novosti bara att ha kvar några lågeffektade mellanvågssändare för utlandsprogram.

Denna ännu inte officiellt bekräftade nyhet innebär inte att Voice of Russia försvinner. Program kommer att sändas via lokala FM/DAB-stationer och i kabelnät. Det är ekonomiska överväganden som ligger bakom beslutet att sluta nyttja kortvåg.

Nedräkning på 990 kHz

Nedmonteringen av de tyska mellanvågssändarna har inletts. Redan den 4 september stänger Deutschlandradio Kultur av sändaren i Berlin-Britz på 990 kHz. Anläggningen, som tidigare användes av RIAS (Rundfunk Im Amerikanischen Sektor), är ett stycke nutids- och radiohistoria.

Kortvågssändaren i Berlin-Britz gick ur etern redan i fjol. Efter det att den 100 kW starka AEG-sändaren från början av 1950-talet havererat användes under den sista tiden en reservrigg på 17 kW.

Capital gör comeback

Sydafrikanska Capital Radio 604 ser ut att vara på väg tillbaka i etern efter en 17 år lång frånvaro. Mellanvågsstationen, som var mycket populär och dessutom en pålitlig nyhetsförmedlare, tvingades av regeringen att stänga år 1996.

Nu vill en grupp investerare, med bland andra radioveteranerna Mark Williams och Kevin Savage, starta om igen. Stationens namn till trots är frekvensen att hålla koll på 603 kHz. Möjligen kan det bli tal om DRM-sändningar.

Tysk nedrustning i etern

Deutschlandfunks närvaro på mellanvågens 1269 kHz kan snart vara ett minne blott. Allt pekar på att sändaren, som under många år användes för bland annat svenska utlandsprogram, kommer att stängas nästa år.

Enligt Radio.nl kommer Deutschlandsfunk och även Deutschlandradio Kultur att under 2014 försvinna från lång- och mellanvåg. Utöver på 1269 kHz kommer det att tystna på frekvenser som exempelvis 153, 207 och 549 kHz.

De effektstarka tyska sändarna drar mycket ström och sparade euro kommer att satsas på DAB-sändningar. Båtfolk protesterar redan mot stängningen av framför allt Neumünster på 1269 kHz som hörs bra till sjöss.

Som vi rapporterat tidigare har flera stationer i Tyskland försvunnit från mellanvåg under senare tid. AFN har tagit en sändare ur bruk medan MDR stängt av flera.

Fina danska radioapparater

Då här hösten officiellt här! Föreningens höstupptakt, besök på Ringsted Ny Radiomuseum, gjordes med Dan, Hans och Per som deltagare. Utställningen fokuserade på design, något som Bang & Olufsen verkligen behärskar.

Noterbart var också att det i Danmark, från 1930-talet och fram till ungefär 1970, fanns ett mycket stort antal tillverkare av radio- och TV-apparater. Eltra hörde under en period till de största. Bland övriga märken kan nämnas Always, To-R, Unica och LL (Linnet & Laursen).

I Ringsted slöt Anker Pedersen och Kaj Bredahl Jørgensen från Danish Short Wave Club International upp. Vi hade en trevlig lunch innan hemresa, och under samtalet stod bland annat den trista utvecklingen på tropikbanden i fokus.

Anker sammanställer sedan många år tillbaka Domestic Broadcasting Survey över stationer med ”hemmaprogram” som rapporterats hörda av lyssnare runt om i världen. År 1973 var antalet sändare på tropikbanden (2200 till 5700 kHz) 1106 stycken, i år bara 175. Antalet indonesiska stationer har exempelvis minskat från 171 till fem. Peruanerna har reducerats från 78 till 15.

Uppdatering av Piratlistan

Den här gången har vi berikat vår lista med uppgifter om PAWN Radio, Radio Bizon, Nachtpiraat, Technical Man, States of Unrest, Radio och Raven.

Hela listan hittar du här eller, som vanligt, under Publikationer.

Danmarkstur den 11 augusti

Glöm inte föreningens höstupptakt söndagen den 11 augusti då vi att besöker Ringsted Ny Radiomuseum i Danmark. Avresa från Malmö klockan 09:30.

Efter museitur och lunch räknar vi med hemkomst någon gång under eftermiddagen. Dan har inviterat danska DX-are och förhoppningvis blir vi några fler än ”bara” vi MKVK:are.

Anmälan till Dan eller Per senast den 8 augusti. Kontaktuppgifter hittar du här.