Storaffär på mellanvåg

Bauer Media köper Absolute Radio av Times of India i en affär som beräknas vara värd en kvarts miljard kronor. Medieföretaget äger sedan tidigare bland annat Magic-stationerna som sänder på mellanvåg.

Köpet ritar om den brittiska ”radiokartan” så påtagligt att det kräver myndigheternas godkännande. Oklart om programformatet kommer att påverkas annat än marginellt.

Absolute Radio har trevliga program och hörs fint i Sverige på mellanvåg där 1215 kHz bjuder på bästa mottagningen. I Storbritannien erbjuds även en rad nischkanaler via DAB och satellit. Innan namnbytet år 2008 hette stationen Virgin Radio.

FM-tidplan först nästa år

Först i november nästa år kommer en tidplan för utfasningen av det svenska FM-nätet att presenteras. Regeringen har just tillsatt en särskild utredare, Nina Wormbs, som ska utarbeta ett förslag till plan för övergång från marksänd analog radio till marksänd digital radio.

I sin roll som branschsamordnare ska Nina Wormbs arbeta nära tillsammans med Myndigheten för radio och tv, Post- och telestyrelsen, Sveriges Radio, kommersiella programföretag samt företrädare för närradio och andra berörda.

Grunden för utredningen är att FM-sändningarna ska släckas senast år 2022. De digitala sändningarna ska nå hela landet och uppfylla högt ställda beredskapskrav. Regeringen poängterar också att övergången bör vara ”marknadsdriven”.

Mer radio under ramadan

Fastemånaden ramadan, som inleddes den 10 juli, pågår som bäst. Fram till och med Eid Al-Fitr den 8 augusti utökar många stationer sina sändningar av just denna anledning.

AIR Srinagar, som ligger i Kashmir, har exempelvis hörts runt midnatt svensk sommartid. Frekvensen är 4950 kHz. ZBC på Zanzibar, 6015 kHz, är hörd morgontid med ramadanprogram. De få indonesiska stationer som finns kvar på banden brukar också förlänga sina sändningar.

Mytomspunnen sändare avstängd

En sannolik störkälla har försvunnit ur etern i och med att HAARP (High Frequency Active Auroral Research Project) avslutats. Den enorma antennfarmen i Gakona, Alaska, har sedan 1977 sänt ut signaler i syfte att utforska jonosfären.

Anläggningen består av 180 antenner och dubbelt så många radiosändare med en sammanlagd effekt på 3,6 megawatt. Mytomspunna HAARP har anklagats för allt från att störa traditionell radiotrafik till att påverka väder.

Stängningen skedde redan i maj och anläggningen ska nu monteras ned. Projektet avslutas på grund av minskade anslag.

För piratentusiaster

Det händer en del på piratfronten även nu, mitt i sommaren. Kanske inte så mycket men sedan sist har vi hittat adresser till Radio Centurion, Hitradio Rote Baron, Sweet Silver Anny Radio, High Energy, Radio Northsea International och Hami Radio. Du hittar hela listan här.

Trevligt sommarlyssnande!

KVOH testar igen

Den första sändningen på flera år från KVOH, Voice of Hope, den 29 juni sammanföll med en kraftig geomagnetisk storm. I vår del av världen var det tyst på 17775 kHz, men stationen uppger att man fick lyssnarrapporter från 13 amerikanska delstater plus flera central- och sydamerikanska länder.

Nu är det dags för nästa test och vi hoppas på bättre konds. Söndag den 7 juli är 50 kW-sändaren igång med program på engelska och spanska mellan klockan 19:00 och 21:00 sommartid (17:00-19:00 UTC). Samma frekvens som förra gången.

Rapporter önskas per mejl till QSL@KVOH.net eller brevledes till P.O. Box 102, Los Angeles, CA 90078, USA. Personalen är tacksam för mp3-klipp och önskar svarsporto för att verifiera.

Brittisk lokalradio allt mindre lokal

Brittisk reklamradio på mellanvåg ser inte ut att vara någon god affär för medieföretagen. Det mesta tycks dessvärre gå ut på att spara och strömlinjeforma.

Sunrise Radio Group, som ägs av Avtar Lit, driver flera stationer för bland annat indiska lyssnargrupper. Företagtet har fått sina licensvillkor mildrade av Ofcom på grund av sitt utsatta ekonomiska läge. Buzz Radio (963 och 972 kHz) samt Kismat Radio på 1035 kHz behöver inte längre producera lokalnyheter. För Sunrise Radio, stark på 1458 kHz, lyfts det kravet på helger.

Bauer Media sparar pengar genom att i ökad utsträckning sända samma program över bland annat Clyde 2 (1152 kHz) och Forth 2 (1548 kHz). Detta har tidigare skett på ”udda tider” men från och med nu i juli månad heter morgonjocken på båda stationerna Robin Galloway. Enligt BBC News Scotland drabbas även Tay AM, Northsound 2 och West Sound av besparingar.