Sommarnytt från piratfronten

Dags för uppdatering av vår Piratspecial. Sedan förra gången har det dykt upp adresser till Radio Yellow Submarine, Radio Cucumber, Radio Caroline-Rainbow, Sunshine Radio, Radio Orgasm International, Eek-A-Mouse Radio, Deutsche Schallplatten Sender samt Radio Batavia.

Klicka här för att komma till listan.

Ecos del Torbes gör comeback

Alla vi grågossar som hållit på med DX-ing ett tag minns Ecos del Torbes som en av de vanligaste latinamerikanska signalerna på 60 meter (4980 kHz). Stationen, som varit i etern i hela 66 år, finns idag på enbart mellanvågens 780 kHz och på webben.

Tillsammans med den venezolanska DX-klubben CDXA planerar Ecos del Torbes ett gästspel på kortvågen. Den 9 och 10/11 augusti sänder stationen via WRMI, Radio Miami International, på 9955 kHz.

Två sändningar bjuds det på. Den 9 augusti mellan klockan 04:00 och 04:30 sommartid (02:00-02:30 UTC) samt den 11 augusti klockan 00:30 till 01:00 sommartid (motsvarar 22:30-23:00 UTC den 10 augusti). Korrekta rapporter från Día Internacional de Ecos del Torbes belönas med QSL.

KVOH testar på lördag

Vem var det som sa att stationerna försvinner på kortvågen i en strid ström? Under våren har flera tecken synts på att den amerikanska kortvågsstationen KVOH, Voice of Hope, planerat för sin comeback i etern efter några års tystnad.

Flera webbsajter meddelar att det nu är dags för testsändningar. På lördag, den 29 juni, testar KVOH med 50 kW på frekvensen 17775 kHz mellan klockan 21:00 och 23:00 sommartid (19:00-21:00 UTC). Antennen är riktad mot Centralamerika. Stationen är intresserad av rapporter och utlovar QSL.

Lokalradio hörs vida omkring

Hamburger Lokalradio kompletterar sina lokala FM-sändningar genom att då och då ”sticka ut” på kortvågen. Den 30 juni blir det testsändningar på kortvågens 19-metersband. På 15785 kHz via MV Baltic Radio för att vara mer exakt.

Tiderna (svensk sommartid) för söndagens program är klockan 08:00-10:00, 12:00-14:00, 16:00-18:00 och 20:00-22:00. HHLR sänder från Kulturzentrum Lola i Hamburg, är reklamfri och lever på lika delar ideellt arbete och donationer. Programutbudet är charmigt spretigt, allt från föredrag om världsekonomin till sällan hörda musikstilar som folk, jazz, dance och blues.

Fira Alexanderson på 17,2 kHz

Årets Alexandersondag infaller söndagen den 30 juni. Det betyder bland annat att Ernst Alexandersons fina gamla sändare i Grimeton startas. Under dagen är världsarvsstationen utanför Varberg dessutom öppen för besökare.

Den som bara vill lyssna kan göra det på 17,2 kHz. Klockan 11:00 och 14:00 sommartid (09:00 respektive 12:00 UTC) sänds ett meddelande och alternatorn startar ungefär en halvtimme innan dessa heltimmar.

Amatörstationen SK6SAQ är också i etern denna dag. Lyssna på frekvenserna 3755, 14035 och 14215 kHz. Rapporter till info@alexander.n.se belönas med QSL.

Rätt så avkopplade

Så här under sommaren kan det gå lite längre tid mellan blogginläggen än under vår- och höstsäsong. Därmed inte sagt att det finns saker att lyssna på för oss DX-are. Den som inte kollar av tropikbanden kanske sveper över radions FM-band lite då och då för att jaga mer fjärran signaler än de allra närmaste sändarna!

Till er alla från oss alla: en riktigt avkopplande midsommar!

FM-nätet släcks senast år 2022

De analoga FM-sändningarna i Sverige ska på några års sikt upphöra. Det skriver kulturdepartementet i sin proposition som handlar om det svenska radio- och TV-landskapet under de kommande sex åren.

Det konstateras att dagens FM-sändningsteknik visserligen fungerar väl, men att en digitalisering ger en rad fördelar. Hit hör långsiktigt sänkta sändningskostnader, bredare utbud genom plats för fler i etern och nya funktioner som till exempel programinformation plus möjlighet att spola och pausa i programmen.

Idag nås en bara tredjedel av befolkningen av digitala radiosändningar. Även om kostnaderna för DAB-mottagare sjunker kommer teknikskiftet att kosta för konsumenterna. En stor del av radiolyssnandet sker i bil och det noteras särskilt att de förmonterade mottagarna i många bilar kan vara svåra att byta ut.

En branschsamordnare ska få i uppgift att tillsammans med Myndigheten för radio och tv planera för övergången till digitalradio. Målet är att de analoga sändarna ska släckas senast år 2022.

Holländsk ”piratbåt” stänger

Efter åtta år i luften stänger holländska Radio Waddenzee på 1602 kHz den 29 juni klockan 19:00 sommartid (17:00 UTC). Sista sändningen från stationen, som är fullt legal, sker live från huvudkontoret i Urk.

Sietse Brouwer och andra radioentusiaster har verkligen gjort en kulturgärning genom att rusta upp det vackert rödmålade före detta fyrskeppet Jenni Baynton till en komplett offshorestation. Anledningen till att stationen försvinner är vikande annonsintäkter, ”sterk teruglopende reclame inkomsten” som man skriver på sin webbplats.

Redan i våras stängdes den andra sändaren, på 1395 kHz, som fanns ombord på Jenni Baynton. Det är för dagen oklart om även systerstationen Radio Seagull berörs. Eller betyder detta att Seagull, som hittills sänt rock på kvällar och nätter, även tar över frekvensen på dagtid?

Två till, sedan sommarlov

Söndagen den 16 juni kör European Music Radio sina sista sändningar före sommaruppehållet. Det bjuds på två timslånga program med start klockan 09:00 (07:00 UTC) respektive 10:00 (08:00 UTC). Frekvensen är först 7265 kHz för att under andra timmen skifta till 9480 kHz.

Därefter blir det, som sagt, sommarlov för programmakarna. Man är tillbaka den tredje söndagen i september. Samma tider och frekvenser. Sändningarna sker med 1 kW via den tyska stationen MV Baltic Radio.

WYFR stänger vid halvårsskiftet

Family Radio, som sänt religiösa program i mer än femtio år, har under en tid kämpat med ekonomiska problem. Trots en försäljning av flera amerikanska FM-stationer tvingas man att spara ännu mer.

Sparpaketet innebär slutet för kortvågssändningarna från WYFR. Den 30 juni strålar den sista sändningen ut från anläggningen i Okeechobee, Florida, där 14 sändare matat 23 antenner för att täcka stora delar av världen. Det är oklart om något annat medieföretag tar över sändarna eller om nedläggning hotar.

Nytt från piratfronten

För er som inte tänker cykla Vätternrundan utan planerar att istället lyssna på piratradio har vi uppdaterat vår Piratspecial där du kan se vilka som varit aktiva på banden de senaste åren och förhoppningsvis också hitta adresser till dessa. Det är ju som bekant inte alla som verkar vilja ha någon kontakt med sina lyssnare, märkligt nog.

De som vi hittat adresser till sedan sist är Danny the banker, Virgin Radio, Radio Ivanovo, Radio Bops och Radio Goofy.

Som vanligt har det även dykt upp ett antal nya i loggarna där vi dessvärre inte lyckats hitta någon adress. Exempel sedan förra uppdateringen är Radio Hoeper, Andora, Torino, Radio Orgasm International, Eek-A-Mouse Radio och Bruin Bernard. Vi är naturligtvis jättetacksamma om någon har upplysningar om dessa och de andra adresslösa som finns i listan. Lägg ett meddelande här.

Grekland fortfarande i etern

Stängningen av den grekiska public service-tjänsten ERT är inte fullständig. Anställda får fortfarande ut program via webben. En del mellanvågssändare är fortfarande i etern. Kortvågsservicen fungerar också, på exempelvis 15650 kHz rullar grekiska program.

Europeiska radio- och TV-unionen EBU har, bland många andra, protesterat mot denna historiska släckning. SVT:s vd Eva Hamilton säger för sin del att ERT är ifrågasatt och har en rad stora problem, men att en demokratisk regering inte kan stänga ett publicistiskt bolags verksamhet över en natt utan att det föregåtts av en öppen och transparent process.

Hon anser att det finns goda skäl att reformera ERT och omskapa det grekiska public service-systemet i grunden. Det verkar vara vad som kommer att ske. I augusti ska ett nytt, slimmat bolag vid namn NERIT se dagens ljus.

Tillfällig grekisk radiotystnad

Det statliga grekiska mediebolaget ERT drabbas hårt av de svåra ekonomiska tiderna i landet. Regeringen tar enligt BBC News det både okonventionella och bryska greppet att från och med tidig onsdag stänga bolagets hela verksamhet.

Resultatet är tystnad i etern eftersom ERT driver tre TV-kanaler, fyra nationella radiokanaler och en del regionalradio. Även Voice of Greece på kortvåg drabbas. Det gör också 2 500 anställda, varav endast en del väntas återfå sina jobb när bolaget återuppstår som en mer slimmad verksamhet.

Höst redan nu

För dig som gillar framförhållning kan vi meddela att föreningens höstupptakt sker söndagen den 11 augusti. Då planerar vi att besöka Ringsted Ny Radiomuseum i Danmark. Avresa från Malmö klockan 09:30. Efter museitur och lunch räknar vi med hemkomst någon gång under eftermiddagen.

Anmälan till Dan eller Per. Kontaktuppgifter hittar du här.

Preliminära datum för lyssnarläger i Saxtorp är 5-6 oktober, 26-27 oktober samt helgen 30 november-1 december. Om intresse finns kan det bli ett fjärde läger runt jul/nyår. MKVK firar dessutom 65 år under hösten och med anledning av det planerar vi någon form av aktivitet runt den 9 november.

BBC lyssnar och ändrar

Brittiska BBC är inte sämre än att de kan ändra sig om framtiden för sändaren i Zygi på Cypern. Enligt Steve Titherington på World Service är det främst lyssnare i Israel som hört av sig och velat ha tillbaka sändningarna på 1323 kHz.

Så blir det nu, i alla fall under delar av dygnet. Ekonomin tillåter inte heldagssändningar, men sedan i fredags sänds World Service på 1323 kHz mellan klockan 05 och 09 respektive 15 och 21 svensk sommartid. På 720 kHz går World Service English mellan klockan 21 och 01, också från Cypern.

Finsk midsommaryra

Scandinavian Weekend Radio är numera den enda finska stationen på kortvågs- och mellanvågsbanden. SWR, som är ett riktigt välljudande hobbyprojekt, sänder från Virrat med låg effekt (100 Watt). Ett kul DX-objekt med trevliga program som bonus!

Normala sändningschemat är under 24 timmar med start klockan 00:01 finsk tid den första lördagen i varje månad. Till midsommar görs ett undantag från den regeln. SWR är i etern 21-22 juni samt nästa gång 5-6 juli då stationen dessutom firar 13-årsjubileum.

SWR växlar mellan flera olika frekvenser, bäst brukar 5980 och 6170 kHz vara. Kolla även 11690 och 11720 kHz samt mellanvågens 1602 kHz. Hoppas du på FM-skip är det 94,9 MHz som gäller.

Happy Station ger inte upp

PCJ Radio Internationals söndagssändningar från Sri Lanka har, frekvensbyte till trots, hittills inte riktigt nått till Europa. Kanske är mottagningen är bättre nu på söndag? Den nya frekvensen är hur som helst 11835 kHz och tiden 15:00 till 16:00 svensk sommartid. Stationen har även bokat in sändningar den 16, 23 och 30 juni samt 7 juli.

Nu på söndag lägger man till 5955 kHz för Europa. Den 10 juni testas dessutom 9925 kHz på en annan tid, 02:00 till 03:00 svensk sommartid. Båda dessa Happy Station-sändningar reläas via 100 kW-sändare i Tyskland.

Svag sändare på Antarktis

Vår misstanke om sändareffekten hos LRA36 Radio Nacional Arcángel San Gabriel visade sig stämma. Stationen, som finns på Base Esperanza i Antarktis, förfogar visserligen över en nyrenoverad 10 kW-sändare. Fast på grund av begränsad kapacitet hos elgeneratorn är effekten bara cirka 1,5 kW.

Detta och störande stationer på näraliggande frekvenser till trots är signalen uppsnappad på 15476 kHz i bland annat Europa. Sändningstiden är från kl 20:00 till 23:00 på vardagar. Svensk sommartid!

LRA36 har sänt till och från sedan den 20 oktober 1979. Några färska bilder finns här.

Grattis till Björn!

Vi summerar ett mycket trevligt DX-Parlament i Göteborg. Under den middag som igår kväll avslutade riksförbundets årsmöte fick Björn Fransson ta emot Johan Berglunds stipendium.

Stipendiet delades ut för första gången. Björn, som är mångårig medlem av Malmö Kortvågsklubb, prisas för både gjorda och kommande insatser som folkbildare inom DX-ingen. Alla som läst Eter-Aktuellt/DX-Aktuellt genom åren vet att stipendiet gick till rätt person.

Johan Berglund är värd ett stort postumt tack. Hans arv är anledningen till att förbundet, trots sviktande medlemsantal, kan hålla årsavgifterna på en rimlig nivå och dessutom satsa på exempelvis utrustning för fjärrlyssning. Utöver sina besparingar testamenterade Johan en stor QSL-samling till förbundet. Du kan kika på en del av detta jättematerial här.

En tanke går till Erik Bergsten som på grund av sjukdom tyvärr inte kunde medverka under lördagen.

Kort årsmötesrapport

Tre av föreningens inbitna radioter ägnar en av sommarens första riktigt varma dagar åt årsmöte med vårt riksförbund Sveriges DX-Förbund. Vi är just nu drygt halvvägs genom dagen här i Göteborg och har bland annat fått en ny förbundsstyrelse under ledning av Moritz Saarmann. Årsmötet har också klubbat ansvarsfrihet för gamla styrelsen, oförändrade medlemsavgifter och en del smärre stadgejusteringar.