Svaga transatlanter i natt

Våra förhoppningar på årets sista lyssnarläger har kanske inte kommit på skam, men klart är att helgens Saxtorpslogg inte kommer att tillhöra de mest välfyllda. Natten har i och för sig bjudit många, men svaga, transatlantiska signaler. Caribbean Beacon gick exempelvis bra redan från 23-tiden. Få se vad mer som hamnat i trålen…

Pirataktiviteten under lördagskvällen var låg, holländarna över 1600 kHz glänste dock. Sextiometersbandet har varit knastrigt, bara Radio Nacional på 4950 i Angola och de båda kubanerna på 5025 och 5040 kHz höjde sig över stördimman.

Strax före nio nu på söndagsmorgonen började en radioamatör knacka morse med så dåligt avstörd utrustning att nästan hela mellanvågen påverkades. Vi som hade hoppats på lite mellanvågsbritter.

Och så till antennexperimenten. Våra båda ALA 100 ”large aperture loops” i flaggstången är svårslagna. Vi körde en ALA 1530S+ parallellt och även om den inte alls är dålig gav den överlag något sämre signalstyrka än den ALA 100 som hade samma riktning.

Mellandagslyssning pågår

Mellandagslyssningen är i full gång i Saxtorp. Vi kör i kväll och i natt med två Wellbrook ALA 100 i flaggstången. Dessutom har Göran satt upp en ”rockring” av typen ALA 1530S+ ute på gårdsplanen. Som upplagt för lite jämförande tester, med andra ord!

Hittills har vi hunnit med glögg och en del piratlyssning. Knasternivån på banden är rätt hög, tyvärr. På 48 meter har vi loggat Radio Python och NMD. Signaler från en del holländska mellanvågspirater har också letat sig hit till stugan: Bartje 4, Zwarte Non, Skyline och Relmus.

Piratnytt

Det börjar ju dra ihop sig till både lyssnarläger och nyårsfirande och då är det väl lämpligt med en uppdatering av piratlistan.

Den här gången har vi snappat upp nya adresser till Oliebollenbakkers, Tempico, Radio Malibu, Zender Carolina, Radio 95 och Sandor Radio. Listan hittar du här.

Ta chansen med Kroatien

De tråkiga meddelandena om kortvågsstationer som lämnar etern slutar tyvärr inte att droppa in. Christian meddelar att han snappade upp ett ”important message to listeners” när han lyssnade på Voice of Croatia nyligen. Från och med den 1 januari sänder man inte längre på kortvåg, utan endast via mellanvåg, satellit och internet.

Stationen har under senare år varit lite smålurig att få QSL från. Tacksamt nog finns det en DX-vänlig själ på själva sändarbolaget som skickar e-QSL. Det är till frequency manager Mladen Golubic på mejladressen Mladen.Golubic@oiv.hr som man ska vända sig.

Christian mailade honom efter deras sena sändning kl 00.15 vintertid och hade sitt QSL i inkorgen på morgonen vid niotiden. Förutom en del pirater måste det här nog vara min allra snabbaste verifikation noterar Christian som tipsar om du har några dagar till att lyssna in på 7370 kHz, kl 08.00-08.03 alternativt 12.00-12.03 vintertid. En lite längre sändning går på 7375 kHz kl 00.15-00.30.

Fira jul med Marabu

Den tyska radiopiraten Marabu julfrossar den 24, 25 och 26 december. Stationen lovar att vara igång dygnet runt på frekvensen 6210 kHz. Att döma av tidigare sändningar kommer du att bjudas på en trevlig alternativ musikmix.

Med detta julradiotips ber Jan och Per, vi som sköter MKVK-webben, att få önska dig en riktigt avkopplande och god helg!

Ännu en station försvinner

CVC 1Africa är ännu en i den långa raden av radiostationer som överger kortvågen. Vid årsskiftet tystnar denna station som sänder från Lusaka i Zambia. CVC Media meddelar att man nu prioriterar andra distributionskanaler. Företaget har tecknat avtal om reläsändningar med hundratalet FM-stationer runt om på den afrikanska kontinenten.

I höstas lade CVC ner en annan av sina sändaranläggningar, den i Chile. Då meddelade man att kortvågsservicen i och till Indien och Afrika inte skulle beröras. Detta eftersom dessa sändningar hade ett ”signifikant antal lyssnare”. Bara några månader senare omprövas nu alltså det beslutet.

Ny Värt att Veta!

Dan har förfärdigat årets sista VaV och i den kan vi bland annat få veta e-post-adressen till Radio Gratitud i Argentina och att bolivianska Radio Pio XII åter är aktiv på 5952.5 om det nu, mot förmodan, skulle gå att locka av den ett QSL.

Du hittar säkert något nytt och matnyttigt. Bara att frossa på.

Alla VaV för de senaste åren hittar du under Arkiv och det aktuella numret hittar du här.

Sista chansen för i år

Ska årets sista lyssnarläger bli det bästa? Vi hoppas förstås på det! Även om det här med solfläckar och radioväder kan ändra sig snabbt är DX-ing helt klart en vintersysselsättning. Anmäl dig till Dan om du vill hänga med till Saxtorp den 29-30 december.

Lyssnartips inför helgen

Bryt julförberedelserna genom att njuta av några av kortvågens musikstationer till helgen! På lördag sänder Radio City (Station of the cars) mellan klockan 20.00 och 21.00 svensk vintertid på frekvensen 7290 kHz. Räkna med god mottagning, sändningen går via IRRS i Rumänien.

Under söndagen är EMR, European Music Radio, i luften mellan 09.00 och 11.00. Den första timmen används 7265 kHz och under den andra timmen är det 9480 kHz som gäller.

Lite senare på söndagen kan du testa NordAM, som är en anna hobbystation med ambitioner. Sänder via Radio 700 på 3955 kHz med start klockan 23.30. Ska också använda svåra 1593 kHz.

Jubileumssändningarna från Bergen Kringkaster fortsätter också. Prova lördag morgon mellan 08.30 och 11.00 på mellanvåg 1314 kHz. Sändaren är mycket svag, men den som inte försöker… Vi bevakade utan framgång på frekvensen under förra lyssnarlägret i Saxtorp, men stationen har loggats runt om i Sverige.

Önska gott nytt via FRS

Många piratstationer är så där lite extra radioaktiva under jul- och nyårshelgerna. FRS håller exempelvis redan på att planera sin sextimmarssändning som ska gå den 30 december. FRS har sänt i över 30 år och brukar bjuda på trevliga, glada program.

Vill du nyårshälsa eller önska musik? Utöver att ta emot skrivna meddelanden och önskemål lovar FRS att spela upp dina egenhändigt ihopknåpade ljudinslag som du kan skicka dem på mp3, cd, md eller kassett.

Sändningen den 30 december kommer i första hand att ske på 7600 kHz alternativt 7685 kHz. Kanske även på 6070 kHz. Ljudhälsningar kan mejlas i förväg till frs@frsholland.nl eller skickas till P. O. Box 2702, NL-6049 ZG Herten, Holland.

Lite piratnytt

Inför veckoslutets piratlyssnande kan det väl sitta bra med en uppdaterad Piratspecial. En del nytt sedan sist som bl.a. Kaaimann, Free Radio Victoria, Zwarte Non, Racemonster, Radio Tambour, Columbia och Station Joey har influtit på olika vägar.

Klicka på länken ovan och lycka till med lyssnandet och rapportskrivandet.

Ny On Air online

Det finns en ny utgåva av On Air för nedladdning. Läs mer om höstens aktiviteter, vi har ju ett lyssarläger kvar innan nyår… Snart dags att betala medlemsavgift också. Oförändrad i storlek. Välkommen till ytterligare ett år med MKVK!

Gran, gröt, klapp och SAQ

Traditionen med en sändning från anrika Alexandersonsändaren i Grimeton, den enda i sitt slag i världen, på julaftonsmorgonen bryts inte heller i år! SAQ är i luften från cirka klockan 08:30 svensk vintertid. Klockan 09:00 sänds ett julbudskap i morse.

Frekvensen är, som vanligt 17,2 kHz. Lyssnarrapporter mottages på info@alexander.n.se och besvaras med ett QSL-kort. Vänföreningen Alexander bjuder in alla som har vägarna förbli Varberg att komma in och vara med under sändningen.

Komiker läser Eter-Aktuellt

Du har säkert också försökt att förklara din DX-hobby för någon vän eller kollega – och gett upp… Frågan är väl om vi ska putsa och vårda vår nördstämpel, eller försöka kasta av sig den?

Hursomhelst. Underhållarna Anders Jansson och Johan Wester har kommit över ett exemplar av Eter-Aktuellt och det mynnar ut i en rätt lyssningsvärd recension. Kanske kan det tidningssamarbete som Sveriges DX-Förbund inleder med klubbarna i Danmark och Norge nästa år lyfta oss över att behöva tävla mot andra nördtidningar som Badmästaren och Röknytt?