Minns de rostiga skeppen

Radio Northern Star bjuder på en, som det verkar, välgjord och intressant offshorespecial den 31 augusti. Dave Gillbee och Mal Dunn presenterar The Rusty Ships mellan klockan 21 och midnatt. Repris den 1 september klockan 19 till 22.

Anledningen till sändningen är att det var 45 år sedan Marine Broadcast Offences Act infördes i Storbritannien. Den nya lagen kriminaliserade stationer som Radio Caroline.

Även om Radio Northern Star hördes fint med sina provsändningar via Bernt Nybergs sändare i Sala i juli återfinns stationen för dagen inte på kortvåg. Enklaste sättet att lyssna på The Rusty Ships är via webbströmmen.

Värt att veta om radiovärlden

Första höstutgåvan av nyhetsbrevet Värt att veta är här! Dan bjuder, som vanligt, på radionyheter från när och fjärran. Utöver en hel del ytterst användbara mejladresser för dig som vill kommunicera med stationerna kan vi konstatera att det hörs en del från Brasilien.

Klart är också att vi på nästa lyssnarnatt i Saxtorp (8-9 september!) inte får glömma att bevaka 4810 kHz. Här sänder nya Radio Logos från Peru.

Mittelwelle 1593 testar

Funkhaus Euskirchen, som bland annat återfinns på kortvågsfrekvenserna 3955 och 6005 kHz, fick tidigare i år Bundesnetzagenturs tillstånd att testsända på mellanvågens 1593 kHz. Nu är sändningarna igång meddelar Christian Milling som tillägger att det i nuläget handlar om ett riktigt ”DX-kap”. Effekten är just nu bara cirka 500 Watt.

Bolaget har tyska myndigheters tillstånd att på prov använda 1593 kHz fram till den 14 februari nästa år. Räkna med att sändareffekten skruvas upp till cirka 10 kW under hösten. Då, om inte tidigare, ska vi nog lyckas logga stationen!

BBC-stationer lämnar mellanvågen

Brittiska BBC måste spara pengar och det går i sin tur ut över bolagets lokalstationer på mellanvåg. I fem veckor, fram till den 24 september, släcks fyra stationers mellanvågssändare temporärt för att man ska kunna bilda sig en uppfattning om huruvida lyssnarna förmår att hitta till de FM-, DAB- och webbkanaler som också finns.

De drabbade stationerna är Radio Kent, Radio Lincolnshire, Radio Merseyside och Radio Nottingham. På frekvenserna sänds en slinga med alternativa avlyssningsmöjligheter. Uteblir lyssnarreaktionerna talar mycket för att även övriga ”BBC locals” snart är historia på mellanvåg. Trist, tycker vi, med tanke på att de är roliga DX-stationer.

Hösten är absolut här

Samtidigt som mellanvågen börjar återuppväckas så smått har ordförande Dan satt sig ned med almanackan för lite planering… Höstens lyssnarläger i Saxtorp kommer att hållas 8-9 september, 13-14 oktober, 24-25 november samt 29-30 december.

Vi planerar också att, helt traditionsenligt, fira klubbens grundande. Troligen sker detta den 4 november på Pub Vagabond. Mer om höstens aktiviteter kan du läsa i On Air som hämtas här.

Vi besöker Grimeton

Föreningen inleder höstsäsongen lördagen den 25 augusti med ett besök på den anrika radiostationen i Grimeton utanför Varberg. Vi samåker i bil från Malmö runt 08.30 och hinner med rundvisning och lunch innan hemkomst någon gång på eftermiddagen.

Föranmälan är obligatorisk, mest för att vi ska kunna planera resan. Hör av dig till Per på per@eriksson.to om du vill hänga med på vår världsarvstur med radiomål!

CVC tar Chile ur drift

Ännu en sändare försvinner tyvärr från kortvågen. CVC La Voz stänger denna vecka sin sändaranläggning i chilenska Calera de Tango. Christian Vision meddelar att kortvågslyssnandet i denna den av världen har ersatts av andra kanaler som sociala medier och därför behövs Calera de Tango, som tjänat väl sedan år 1998, inte längre.

Det har spekulerats om anläggningens framtid. Detta sedan Radio Japan och HCJB, som hyrt in sig, har hittat andra relästationer.

Christian Vision lämnar dock inte kortvågen helt och hållet. Enligt ett pressmeddelande fortsätter man i Asien och Afrika där publiken fortfarande har örat mot kortvågsradions högtalare. Kolla frekvenserna 9635, 9780, 11665 och 17680 kHz sen kväll om du vill göra en sista loggboksanteckning.

Öka din svarschans!

Även om e-post tar över mer och mer råder det ingen tvekan om att de flesta DX-are uppskattar ett traditionellt QSL-kort som verifikation på lyssnarrapporten. Att bifoga svarsporto med rapporten ökar stationernas svarsbenägenhet, men tyvärr är det inte så lätt sedan posten slutade sälja internationella svarskuponger.

Ett trick är att skaffa frimärken från radiostationens land och lägga med dem i kuvertet. Den som inte köper frimärkena på semesterresan kan anlita amerikanen Bill Plum som erbjuder ostämplade frimärken från när och fjärran.

”The stamp guy” har skapliga priser och det går att betala med kort. Hans sortiments- och prislista kan du beställa per mejl från plumdx@msn.com

Uppdatering av piratlistan

Det dyker upp en del nytt på piratfronten även på sommaren. Sedan sist har bl.a. Pirates for Peace, Voice Of The Dark Woods, Weerklank, Raptor Radio och Radio Paco gjort sitt intåg. Sedan vet man ju aldrig hur långlivade de blir. Dessa och en massa andra hittar du adresserna till i vår Piratspecial.

Liten signal från klassisk sändarort

Lördag klockan 17 startar Welle 370 från klassisk tysk radiomark, Funkerberg i Königs Wusterhausen. Det handlar om specialsändningar som återkommer vart annat år under en vecka på mellanvågens 810 kHz.

Fast med bara 9 Watt i antennen lär det bli näst intill omöjligt att logga stationen på vår sida Östersjön. Tacksamt nog återutsänds delar av programmen från Radio 700:s kortvågssändare. Bevaka 3955 kHz klockan 0540-0355 samt 2140-2155 svensk sommartid samt 6005 kHz klockan 1215-1230 samt 1840-1855.

Finska DX-are hörs snart

Mellan den 3 och 5 augusti arrangerar SDXL, Suomen DX-Liitto, för femtionde gången i ordningen, det finska DX-förbundets traditionella sommarmöte. Platsen är Helsingfors.

Tack vare extrasändningar från Scandinavian Weekend Radio bjuds det en möjlighet att ”följa med” på distans. SWR använder frekvenser som 1602, 6170 och 11690 kHz. Kompletta sändningschemat hittar du här.

Hoppas att de finska DX-arna lyckas bättre med sändningarna än vad radioamatörerna gjorde under sitt sommarläger får några veckor sedan. På grund av tekniska problem hördes Radio Hami bara lokalt.