Bjussar på special-QSL

En av de absolut mest QSL-vänliga stationerna på kortvågen, Radio Free Asia, bjuder på ett specialdesignat kort med OS 2012-motiv. Alla rapporter tagna fram till och med den 31 augusti belönas med detta ”pandakort”.

Rapporter kan skickas via snigelpost eller mejl. Det går också bra att skriva in sin rapport via stationens webbsajt. Här hittar du bland annat stationens aktuella sändningsschema.

OS-amatörer sänder för fullt

Att de olympiska spelen är i full gång kan knappast ha undgått någon. Igång är också den officiella olympiska amatörradiostationen 2O12L, Two Oscar One Two London, från Avery Hill Scout Activity Centre.

Målsättningen är att skapa 60 000 eterkontakter fram till och med den 9 september då paralympiska spelen avslutas. 2O12L välkomnar och verifierar DX-rapporter. Kan bli en raritet i pärmen! Kika här för frekvenser.

Kortvåg nästa för Radio Hargeisa

Snart kan Radio Hargeisa, som sänder från huvudstaden i den självutropade staten Somaliland, komma att kunna höras även på våra breddgrader. Tekniker från den kinesiska tillverkaren BBEF håller som bäst på att installera en kortvågsändare på 100 kW med tillhörande antenner.

Enligt en artikel i Somaliland Sun är tanken att starta sändningarna under Eid Al-Fitr som avslutar ramadan. Frekvensen är inte känd, annat än att informationsministeriet när förhoppningar att kunna nå såväl avlägset belägna byar inom Somaliland som landsmän över hela världen.

Program om kortvågsprogram

Intresserad av nyheter om och kring de stora utlandssändarna på kortvågen? Då kan The Shortwave Report vara programmet för dig. Dan Roberts lägger ut ny utgåva av sitt cirka 30 minuter långa engelskspråkiga radioprogram om kortvågsradio på webben varje fredag.

Du lyssnar på programmet via datorn med hjälp av valfri MP3-spelare. Länkar för att hämta hem de fyra fem senaste produktionerna hittar du här. Profilen Dan Roberts program sänds dessutom över ett antal amerikanska stationer.

Ramadan bra radiomånad

Ramadan har just inletts. För oss DX-are innebär ramadan övertidssändningar för många stationer. Förutom bättre chans att höra dessa långväga signaler skulle det inte förvåna om man ser mer positivt på rapporter tagna under den fastemånaden.

AIR-stationen i Srinagar, som ligger i Kashmir, hör till övertidssändarna. Har hörts vid sändningsstart klockan 23.45 svensk sommartid på 4950 kHz. Även stationer i exempelvis Indonesien brukar köra fler timmar än vanligt.

Ramadan för år 1433h avslutas den 19 augusti med Eid Al-Fitr.

Ny piratlista

Som lite tröst för det taskiga sommarvädret kan vi glädja oss åt en uppdaterad Piratlista som väl kan komma väl till pass nu, när det ju varit lite extra aktivitet på piratfronten. Ett utmärkt sätt att fördriva tiden om vädrets makter sviker förresten, det där att sätta sig framför radion och botanisera bland piratutbudet.

Du hittar listan här och glöm inte att göra en egen insats om du har något tips att komma med på adressen janthornblom@bahnhof.se

Förhöjd pirataktivitet!

Räkna med att det under helgen 13-15 juli kommer att höras fler 48-meterspirater än brukligt! I Holland, varifrån de flesta piraterna sänder, arrangeras nämligen Borderhunters Summer Meeting där lyssnare, bloggare och operatörer träffas.

Så här på fredagskvällen hörs bland annat Radio Ronin och Radio Phyton. Den som inte är på plats kan följa mötet via webbkamera. Radioaktivt, ingen tvekan om den saken…

Mercur bjuder på mer nostalgi

Snart är det dags för ännu lite mer radionostalgi! Den 31 juli är det 50 år sedan som Radio Mercur slutade sända från sin båt i Öresund. Detta tråkiga jubileum uppmärksammas av Skandinavisk Offshore Radio Historie, som driver ett virtuellt Radio Mercur-museum på nätet.

Den 31 juli blir det direktsändning från Dragør Museum med folk som var med på den tiden. En tillfällig sändare är i luften på 99,4 MHz. Den sitter på taket till Radisson Blu, så signalen borde kunna nå också vår sida av sundet. Några kortvågssändningar, likt de som Radio Nord Revival bjöd oss på, blir det däremot inte.

Riktigt radioaktiv sommar

Även om DX-ing, mellanvågslyssning i synnerhet, är en vinterhobby tycks det vara full aktivitet vid radioapparaterna. Kan det bero på specialsändare som SAQ, Radio Nord Revival och Radio Hami?

För Malmö Kortvågsklubbs del har intresset inneburit fler besök på vår webbplats än vad vi kunnat hoppas på. Är det måhända vår suveräna piratlista som driver trafik? Hur som helst har vi nu passerat 10 000 sidvisningar.

Pirate Radio Night

Den bulgariske DX-aren Georgi Bancov organiserar Pirate Radio Night till helgen. Ett stort antal stationer väntas delta. Kolla frekvensområdena 3900-3950 kHz, 5800-5900 kHz, 6200-7000 kHz samt 7400-7600 kHz under fredag den 6 juli och lördag 7 juli.

Särskilt radioaktivt väntas det vara från cirka klockan 22:00 svensk sommartid. På listan över deltagande stationer finns några av de vanligaste piraterna på banden. Några nykomlingar som Radio SPE, Radio Bravo Sierra och Radio Latino är också med.

Sackville kvar ett tag till

Även om Radio Canada International av besparingsskäl försvann från kortvågen innan halvårsskiftet är den stora sändarstationen i kanadensiska Sackville inte utslagen än. I väntan på förbättrad FM-täckning kan hemmaprogrammet CBC North fortsatt höras på 9625 kHz.

CBC North kommer att sändas fram till och med att FM-sändarna är på plats i Quebec eller senast till och med den 31 oktober. Även de stationer som reläsänder via Sackville (Voice of Vietnam, KBS och NHK) får, om de så önskar, utökad respit till den sista oktober. Därefter kommer Sackville att säljas.

Sällsynt station sänder i juli

Det var två år sedan sist, men nu är det dags igen för Radio Hami. Stationen sänder från de finska radioamatörernas sommarläger på Sappeen Matkailukeskus och kommer att vara i luften mellan den 12 och 15 juli.

Dygnetruntsändningar utlovas med producerade program mellan klockan 07 och 23 svensk sommartid. Frekvenserna att hålla utkik på är 6170 kHz (2,5 kW) samt mellanvåg 1584 kHz där det sänds med en enkilowattare. Här knappar du in din lyssnarrapport.