En räddare i nöden

Att skrapa ihop rapportdetaljer är minsann inte alltid det lättaste för en stackars DX-are när stationen hörs svagt. Vad var det nu den där låten hette? Han den den där franske smörsångaren? 60-talshiten?

Under natten har vi med både nöje och framgång testat en app, Shazam, som Christian hittat. Programmet är gratis och finns flera olika mobilplattformar. Dessutom är det suveränt!

Fånga några sekunder av låten och du har, för det mesta, artist och titel. Även om det handlar om indiska ragor, holländska slagdängor eller kinespop. Funkar faktiskt även om mottagningen inte är på topp.

Uppvärmning i radiostugan

Sådärja! Nu är radioapparaterna uppvärmda inför natten här i lyssnarstugan i Saxtorp. Pojkarna runt bordet gillar inte bara mikrovärmd pizza, de tycker dessutom om att lyssna på radiopirater.

Till seneftermiddagens piratloggningar hör Magic AM på 6304,5 som inte avhörts på en tid. Gamla godingar från Amsterdam! På 6305 har vi loggat Sallandse Boer och Radio Zodiac. Till de mer märkliga lyssnarupplevelserna hör Marco Radio (6245 kHz) som bara bjöd på Rammstein.

Voice of Tanzania/ZBC har reaktiverat sändaren på kryddön Zanzibar. Hördes med engelsk nyhetssändning klockan 20 svensk sommartid. Frekvensen är 11735 kHz.

Värt att veta om Kanada och Myanmar

Även tråkiga nyheter måste förmedlas… I det färska numret av nyhetsbrevet Värt att veta uppmärksammar redaktör Dan att den kanadensiska utlandsradion överger kortvågen. Även Kazakhstan har lagt landets kortvågssändare i malpåse.

Tacksamt nog dyker det också upp en del nya stationer. Hit hör Thazin Broadcasting Station i Myanmar. Om detta och mycket mer finns att läsa i nummer 3/2012 av Värt att Veta som du hämtar här.

Guldkorn från Jonathans arkiv

Radio Nederlands Worldwide bjöd inte bara på den bästa, numera nedlagda, radiobloggen. Den holländska utlandsradions engelska radiomagasin Media Network stod i en klass för sig själv.

Britten Jonathan Marks gjorde under åren 1981 till 2000 en lång rad spännande reportage – som definitivt håller för lyssning än idag. I Vintage Vault bjuder han på flera hundra nedladdningsbara utgåvor av Media Network, många i stereo.

Varför inte börja med att kolla in det allra sista programmet? Eller Jonathans första sändning från 1981, då programmet fortfarande kallades för DX Jukebox, som han gjorde bara 48 timmar efter det att han anlänt till Holland. Klicka på Pod-knappen och njut.

Jonathan berättar att programmen hittills laddats ner över 50 000 gånger. Han hoppas få tid med att digitalisera och lägga ut fem sex nya program varje månad framöver.

Årets sista Saxtorpshelg

Bara en påminnelse om att det är lyssnarläger i Saxtorp kommande helg, den 28-29 april! Det är säsongens sista träff så ta chansen att höra britter på mellanvåg, pirater från Holland eller kanske till och med en eller annan brasse på tropikbanden.

Föranmälan är obligatorisk. Slå en signal, eller mejla, till Dan och anmäl dig. Du hittar hans kontaktuppgifter här. Hoppas att vi ses på lördag eftermiddag!

En riktigt kul tysk

Passa på nu på lördag, 21 april, att logga en ny tysk kortvågsstation. Det är Radio 6150 som bjuder på en timslång specialsändning med start klockan 08:15 svensk sommartid.

Stationen drivs av några riktiga radioentusiaster som planerar att sälja sändningstid. Inte omöjligt att vi får höra en av dem, Conny Ferrin, bakom mikrofonen. Hans namn känns igen från bland annat Berlinstationen  Oldiestar.

Frekvens? Just det, 6150 kHz, mitt i 49 meters Europabandet. Effekten blir 4,5 kW och sändaren finns i Rohrbach i trakten av München. Skickar du rapport utlovas e-QSL inom 48 timmar.

Ännu en ny piratlista

Nu gott folk ligger det en uppdaterad version av vår adresslista rörande pirater under Publikationer.

Glädjande nog så dyker det ju ständigt upp nya sändare inom den här branschen, till skillnad från bland broadcastingsändarna, där trenden ju snarare verkar vara den motsatta.

Mycket radioglädje för pengarna

En riktigt bra utlandsradiomottagare för under 500 kronor! Nej, det handlar inte om ett begagnatköp, utan om en liten nätt reseradio med digital avläsning. Kinesiska Tecsun tillverkar en lång rad modeller varav PL-390 kan rekommenderas.

Att Tecsun PL-390 inte säljs i Sverige spelar i e-handels tidevarv ingen roll. På Ebay kan man köpa ett exemplar från en seriös firma i Hong Kong för 68 amerikanska dollar. Inklusive frakt! Finns även på exempelvis Amazon.

Välbyggda Tecsun PL-390 täcker FM (stereo), KV, MV och LV. Den har gott om minnesplatser för dina favoritstationer (550 stycken) liksom filter av olika bredd, alarm och sleepfunktion. Uppladdningsbara batterier laddas via USB-kabel från dator eller nätdel.

Man får självklart inte allt för sin femhundring. SSB skulle helt klart ha varit bra, men saknas. En RDS-funktion hade underlättat stationsidentifiering på FM-bandet. Nätdel ingår heller inte i priset.

Titanic uppmärksammas på långvåg

Ställ radions skalvisare på långvåg 147,3 kHz till helgen. Den tyska vädertjänsten, DWD, Deutsche Wetterdienst, uppmärksammar med en specialsändning att det var 100 år sedan RMS Titanic förliste.

De vanliga vädersändningarna via stationen DDH47 i Pinneberg, som sänder med effekten 20 kW, ställs in för specialsändningen i morsekod. Lyssna efter midnatt den 15 april, mellan klockan 00:30 och 04:00 svensk sommartid, för att vara mer exakt.

Enligt sitt pressmeddelande hjälper DWD till att säkra sjöfarten med väderinformation via 14 stycken kortvågssändare om 1 kW. Utöver den lite starkare långvågssändaren på 147,3 kHz, alltså.

Snart dags för Saxtorp

Säsongens tredje, och dessvärre också sista, radiolyssnarhelg i Saxtorpsskogen närmar sig med stormsteg. Vik helgen 28-29 april för DX-ing. Vi träffas som vanligt runt klockan 15.00 på lördagseftermiddagen för att inspektera antenner, dra ut några nya tåtar och packa upp radioprylarna.

Glöm inte föranmäla dig till Dan. Telefonnummer och mejaldress till honom finns på Kontaktsidan. Väl mött i Saxtorp!

Radionostalgi från våren 1949

Dags för lite nostalgi! Jan har gjort en djupdykning i föreningens arkiv och hittat det andra numret av Malmö-DXaren. Det kom ut i mars 1949 och du kan hämta en skannad version här. Malmö Kortvågsklubb bildades året innan.

Njut av dåtida tryckteknik, stencil, och information om de stationer som då sände på kortvåg. Tyvärr saknar vi, av någon outgrundlig anledning, premiärnumret.

Varberg efter sommaren

Vi skjuter lite grann på vår världsarvsresa. Istället för att ta turen till Grimeton för att kika på Alexanderssonsändaren innan sommaren blir det i samband med höstupptakten.

Som du säkert vet är sändarutrustning och antennsystern med sex 127 meter höga master, i körklart skick. Det är Vänföreningen Alexander som värnar, vårdar och visar denna fina gamla långvågssändare utanför Varberg. Några gånger om året, bland annat på julaftonen, är sändaren i etern.

De aktiva i vänföreningen berättar att de som bäst håller på att skriva en broschyr som stationen. Förutom tekniken kommer lyssnarna att uppmärksammas. Brukar du lyssna på SAQ? Skicka i så fall ett mejl till arne.siko@hh.se och berätta lite om dig själv och din utrustning samt var och varför du lyssnar.