Tusen pirater listade

Malmö Kortvågsklubbs Piratspecial har åter igen uppdaterats. Den användbara listan innehåller frekvenser och kontaktinformation till mer än tusen olika piratradiostationer, från Radio 0511 till Zwarte Zeerover.

Som alltid kan förteckningen hämtas i pdf-format utan kostnad. Den finns här.

Nygammal styrelse

På årsmötet fick gamla styrelsen förnyat förtroende. Dan Olsson valdes till ordförande, Hans Kronkvist till kassör och Lisette Åkesson till sekreterare. Jan Thörnblom blev revisor och Sven Ohlsson revisorssuppleant.

Vi beslutade också att resa iväg för att titta till Grimetons långvågssändare utanför Varberg. Mer detaljer såsom datum medmera kommer senare.

Först årsmöte sedan DX-ing

Klockan 14:00 nu på söndag, den 26 februari är det årsmöte. Vi träffas hos Jan Thörnblom, Kiviksgatan 5 C i Malmö. Ingen föranmälan nödvändig. Det är bara att komma!

Nästa föreningsaktivitet efter det är lyssnarlägret i Saxtorp mellan den 10 och 11 mars. Anmälan till Dan Olsson. Hans telefonnummer och nya mejladress finns på Kontaktsidan.

Holländsk folkrörelse på mellanvåg

Det tycks bo en radiopirat i vart och varannat holländskt villakvarter. Trots att myndigheterna aviserat tuffare tag, fler raider och saftigare böter sänds det som aldrig förr.

Varför inte lyssna in själv? Enklast fångar du dem under helgerna på mellanvågen. Vi rekommenderar dig att leta i frekvensområdet mellan 1600 och 1700 kHz efter mörkrets inbrott! På kortvåg är chanserna till eterkap störst i området mellan 6200 och 6500 kHz på lördagseftermiddagar och söndagsförmiddagar.

Saknar du radio och ändå vill höra hur piraterna låter? Ladda hem podprogrammet MW Pirate Review och njut i datorns högtalare. Februariutgåvan innehåller inte färre än 80 inspelningar gjorda i Holland och Storbritannien. Länkar till äldre podprogram hittar på på bloggen MW Free Radio.

Bästa informationskällan, komplett med frekvenser och adresser, är Malmö Kortvågsklubbs egen Piratspecial. Den hämtar du gratis här.

Våra nätfavoriter avslöjade

Webben är en suverän resurs för oss DX-are. Google är aldrig fel, men bäst är det förstås med länkar till garanterat matnyttiga webbplatser. Under veckan har vi kompletterat vår länklista med ett antal nya sajter för dig som gillar utländsk radio.

Saknar du din favorit i vår lista? Om du hör av dig till oss så kommer den med vid nästa uppdateringstillfälle! Det är ett löfte.

Glöm inte årsmötet!

Nu är det inte så långt kvar till årsmötet. Det hålls kl 14:00 den 26 februari hemma hos Jan Thörnblom. Tag möjligheten att träffa andra föreningsmedlemmar och påverka föreningens verksamhet under det kommande året.

Ärenden enligt stadgarna! Ärsmöteshandlingar, verksamhetsberättelse, bokslut, revisionsberättelse och allt annat som behövs för att fatta kloka beslut finns i årets första utgåva av On Air.

Värt att veta om BBC och Bhutan

Det för några år sedan helt omöjliga är en realitet. Brittiska BBC sänder numera reklam! Och så har exotiska Bhutan återvänt till kortvåg med sina sändningar. Fast i Tyskland gör man tvärt om. Här stänger man sändare, något som i och för sig ger oss DX-are nya öppningar.

Vill du veta mer om det där och lite till? Sån tur. Det nya numret av Malmö Kortvågsklubbs nyhetsbrev Värt att Veta har just kommit. Du hämtar det här.

 

Aktuell piratlista för hämtning

Årets andra Piratspecial är klar! I den 64-sidiga listan finns precis all den information som du behöver för ditt pirat-DX-ande: frekvenser, adresser, mejladresser, telefonnummer…

Behöver vi säga att listan är oumbärlig vad radion? Du hämtar den här. Kostnadsfritt. Som alltid.

Populär radio slipper polisen

Att irländsk polis ser mellan fingrarna fick vi bevisat under senaste radiolyssnarlägret i Saxtorp. Av de mellanvågsstationer som loggades märks Energy Power AM på 1395 kHz och Radio Star Country som sänder på 981 kHz.

Båda dessa stationer är nämligen pirater. De är väl etablerade och har sänt i bra många år, så det borde vara en smal sak att pejla in dem och konfiskera sändarna. John Power på Energy Power AM berättar att stationen kom i etern år 2003 och att den drivs av några rejält radiointresserade herrar.

Trots att de inte har någon livestudio är programmen väldigt njutbara. En dator väljer mellan 3000 låtar och ljudet processas därefter av en Orban Optimod 9100A som gör underverk för kvaliteten. Sändarens 350 Watt täcker Dublin – och så, då förstås, Saxtorp.

Radio Star Country sänder, precis som framgår av namnet, countrymusik. Smaka på det… Irländsk country. Lyssna gärna på deras webbradiosändningar.

Vi tipsar om att det finns ytterligare två irländska mellanvågsprater som då och då hörs riktigt skapligt här i Skåne. TCR sänder på 1512 kHz medan Radio North huserar på 846 kHz. Med sin 2,5 kW starka Nautel-sändare och en bra antenn, 43 meter hög, bjuder Radio North oftast på den bästa signalen. Och massor av golden oldies.

Vårens aktiviteter

Det drar ihop sig till årsmöte. Det hålls den 26 februari hemma hos Jan Thörnblom. Tiden är 14:00.

Två lyssnarläger i Saxtorp är också planerade. Vik helgerna 10-11 mars samt 28-29 april för radiolyssning!

Vår riksorganisation, Sveriges DX-Förbund, har årsmöte i Delsbo i år. Som alla besökare på DX-Parlamentet vet om bjuds det på betydligt mer än tråkiga årsmötesförhandlingar. Markera 1-3 juni i almanackan.

Den 7 november fyller Malmö Kortvågsklubb 64 år. Vi brukar fira grundandet på något sätt och kommer förstås att göra det i år också. Mer detaljer kommer.

 

Varmt välkommen!

Här kommer du framöver att kunna informera dig om MKVK, Malmö Kortvågsklubb.

MKVK är landets äldsta förening för oss som gillar att lyssna på fjärran länders radiostationer på kortvåg och mellanvåg.