Antenn i julklapp

Dagens besök på Hallandsås, i dimma, blåst och duggregn, har resulterat i en förlängd antenn till vår KiwiSDR. Den är nu 700 meter lång (riktad mot Nordamerika) och är nu desssutom jordad med fem spett och slutmotstånd. Hoppas att det hjälper till för att dämpa starka europeiska signaler.

Klassisk DX-radio söker nytt hem

Lennart Carlsson, som under 1960/70-talen drev skivaffären Rolli’s tillsammans med Hans-Ingvar Hansson, har skänkt klubben sin Drake SPR-4. Han berättar att den på inrådan av Hasse köptes begagnad av Kjell Ekholm på Bejoken.

Draken blev sedan stående oanvänd på en byrå under alla år. Nu söker vi ett nytt hem hos någon medlem för apparaten! Den har serienummer 4336, fungerar och är välutrustad med kristaller. Kosmetiskt välbehållen med undantag av ett större antal små färgfläckar på ovansidan. En hel del av er har säkert haft, eller i alla fall provlyssnat, på en SPR-4. Om inte, här är manualen.

Lämna ett bud till Per om du är intresserad. Tack vare Lennarts vänlighet hamnar hela pengen i klubbkassan!

Antenntips inför höstens lyssning

En bra antenn är nyckeln till framgång för oss DX-are! För dig som tycker du att området känns komplicerat, valmöjligheterna många och utrymmet i trädgården alltför begränsat finns det nu god hjälp. Under de senaste åren har Thomas Nilsson samlat på sig erfarenheter kring antenner, ett arbete som utvecklats till ett kompendium på över hundra sidor.

Denna nyttiga översikt tipsar om och jämför olika antenner, från sådant som du kan bygga själv till produkter att köpa färdiga. På SDXF:s webb finns också en hel del relaterade antenndokument. Hit hör Lisette Åkessons erfareheter av FLG100LN samt Guy Atkins tips om var de som saknar Wellbrooks produkter nu kan vända sig.

Bilradio utan mellanvåg

Är en hundraårig mellanvågsera på väg att dö? Flera biltillverkare i främst USA, bland annat Ford, låter mellanvågsbandet försvinna från de radioapparater som monteras i vissa nya modeller. Det gäller framför allt elbilar, där batteri och elektronik sägs störa mottagningen, men även i fossilfordon.

Förklaringen från fordonsindustrin är att det finns alternativ till AM såsom FM och strömmande audio. Inte oväntat protesterar radioföretagen vars mellanvågsstationer redan är hårt pressade ekonomiskt.

”Mellanvågskramarna” menar bland annat att bilister riskerar att bli oinformerade om exempelvis naturkatastrofer. Emergency Alert System (EAS) sänds ut via ett nät av utvalda AM-stationer och på vissa håll i det vidsträckta landet finns ingen annan radiotäckning. Uppvaktning av kongressledamöter pågår.

Pratradiovärden Mark Levin har en annan och mer spektakulär teori. Han menar att biltillverkarna agerar för att stoppa konservativa pratprogram som hans.

Vår KiwiSDR fungerar åter

Det tog tre dygn för IP-Only att reparera den avgrävda fibern mellan Arrie och Hököpinge kyrkby. MKVK KiwiSDR och SDXF Radiotest Syd kan åter användas.

För er som inte vet… De båda fjärrmottagarna står intill varandra och har samma typ av antenn (Wellbrook Super KAZ på 8 x 30 meter), men med olika riktning. MKVK-mottagaren lyssnar mot Nordamerika medan Radiotest Syd är för den som vill fånga stationer i Asien.

Klubbens kiwilina är avgrävd

Avgrävd fiber i Arrie gör att Hököpinge kyrkby är utan fast Internetanslutning. MKVK KiwiSDR är med andra ord offline. Inte heller SDXF Radiotest Syd kan användas för tillfället. Felanmält, men ännu inget besked om när förbindelsen kan vara reparerad.

Sex år i klubbens tjänst

Snart firar Malmö Kortvågsklubbs KiwiSDR sex år online! Förhoppningen är att denna fjärrmottagare ska vara till glädje för de medlemmar som har svårt med egna antenner och ett komplement till lyssnarlägren i Saxtorp. Mejla oss om du saknar inloggningsuppgifter.

Lite kuriosa… Visste du att vi hörde till de allra första som skaffade av denna smått revolutionerande mottagare vid lanseringen hösten 2016. Faktum är att vi köpte redan innan den var klar genom att stötta John Seamons crowdfundingkampanj för att finansiera tillverkningen av den första serien.

Ingen tvekan om att KiwiSDR, på både gott och ont, förändrat DX-ingen. Programvaran i mottagaren har uppdaterats kontinuerligt under åren. Nya spännande funktioner som till exempel camping och TDoA har lagts till.

Tyvärr har komponentbrist nu gjort att KiwiSDR slutat tillverkas. Skulle vårt exemplar dö åskdöden får vi vackert leta på begagnatmarknaden eller hitta en annan teknisk lösning. John låter meddela att arbetet med att vidareutveckla programvaran inte avslutas, men går ner på sparlåga.

Veteranljuddag den 3 sept

Dags snart igen för ett av sommarens/höstens trivsammaste radioevenemang! Lördagen den 3 september arrangerar Hörby Radioförening i samarbete med Experimenterande Svenska Radioamatörer den traditionsenliga Veteranljuddagen. Platsen är HRF:s lokal och i parken vid Kulturhuset i Östra Sallerup.

Det digra programmet sträcker sig från kl 10 till kl 15. Auktion, museivisning, bakluckeloppis, fika, korvgrillning, föredrag och mer är planerat. Hörby Mellanvåg kommer att vara onair på 1179 kHz.

SAQ firar den 5 juli

Söndagen den 5 juli firas Alexandersondagen. Självklart tar Vänföreningen Alexander tillfället i akt att aktivera anrika SAQ i Grimeton på 17,2 kHz. Två sändningar utlovas, kl 09:00 UTC och 12:00 UTC.

Sändaren startas en halvtimme innan respektive timslag. Youtube bjuder på några filmer från tidigare evenemang.

Nytt sedan ett tag tillbaka är att lyssnarrapporter per mejl undanbedes. Vill du ha QSL är det rapportformuläret på föreningens webb som gäller.

Under dagen är även amatörstationen SK6SAQ i etern på 7035 kHz och 14035 (båda CW) samt 3755 kHz (SSB).

Planera hösten med On Air

Glöm inte MKVK:s höstupptakt! Lördagen den 24 augusti styr vi kosan mot Danmarks Tekniske Museum i Helsingør.

Målet är att samåka i bil och ta vägen över bron. Avfärd från Malmö runt klockan 10:00 för att hinna med museitur och lunch innan vi rullar hemåt med hemkomst på eftermiddagen. Anmälan till Per eller Dan senast den 20 augusti.

I senaste numret av föreningens nyhetsbrev On Air hittar du även datum för säsongens Saxtorpsträffar. För in dem i din kalender!

Nysatsning på kortvåg

I Monticello, Maine, USA, reser sig en ny mast(odont) mot skyn. Det är WBCQ som har byggt en ny 500 kW kortvågsstation med Ampegons vridbara antenn. Sändaren kommer från Continental Electronics och det var allt längesedan som en sådan jätte nyinstallerades.

Bakom projektet står Allan och Angela Weiner. Allan har en lika brokig som spännande radiokarriär bakom sig, med ”free speech” som motto. Ekonomisk backning kommer från samfundet Worlds Last Chance. Snart dags att lyssna in på 9330 kHz. Och ja, enligt Worlds Last Chance är jorden platt.

Antennmaster bortskänkes

Någon medlem som behöver antennmaterial för vårens och sommarens projekt? Sverre Fedrum skänker bort två antennmaster, 12 meter höga. Den ena är gjord av aluminium och den andra av fiber. Vidare finns en stödfot till antennmast. Nya staglinor.

Intresserad av att hämta? Kontakta Sverre på 0730-66 15 45.

Lägg klippet i molnet

Mejlar du lyssnarrapporter med bifogade audioklipp? Det kan vara dags att hitta en alternativ lösning. Eller i alla fall undvika att komprimera mp3-klippet till rar- eller zip-format.

Radio Free Asia har just skickat ut ett mejl där man meddelar att filer som slutar på chm, exe, iso, rar och zip automatiskt filtreras bort. Hela meddelandet slängs. Orsaken är att elak kod lätt kan bäddas in i denna typ av filer.

Denna radiostation är inte ensam om filtrering av mejl med bilagor. Det finns mottagare som tar bort betydligt fler filtyper i sin rädsla för att verksamhetens IT-system ska virussmittas.

Molntjänster är ett smart alternativ till bifogade filer. Ladda upp ditt klipp på exempelvis Dropbox eller Youtube och gör en klickbar länk till det i din rapport. Då minskar risken för att bilaga och/eller hela ditt mejl ska försvinna på vägen. PC för Alla bjuder på en bra översikt över de vanligaste molntjänsterna.

Tidssignaler sparas bort

De amerikanska tidssignalstationerna WWV (Colorado) och WWVH (Hawaii) kommer av allt att döma försvinna ur etern. SWLing Post har läst presidentens budgetförslag för år 2019 och i det får NIST, som driver dessa tjänster, ett kraftigt minskat anslag.

Staten beräknas spara cirka 50 miljoner kronor på stängningen. Det är inte klart exakt när de klassiska pipen och tidsannonseringarna försvinner från 2,5, 5, 10, 15 och 20 MHz.

WWV och WWVH skiljs enklast från varandra genom Hawaiistationens kvinnliga röst. Båda stationerna fungerar fint som kondsindikatorer och för kalibrering för oss DX-are. De har dessutom svarat fint på lyssnarrapporter genom åren.

Anläggningen i Fort Collins, Colorado, avlövas inte helt. WWVB, vars signal på 60 kHz synkroniserar klockor över hela Nordamerika, får vara kvar.

Fritt fram för station utan studio

Idag har amerikanska FCC, Federal Communications Commission, röstat bort en regel som funnits i nästan 80 år. I ”the main studio rule” har det ställts krav på AM-, FM- och TV-stationer att ha huvudstudio i eller i närheten av sitt täckningsområde.

Regeln har syftat till att säkra lyssnarkontakterna och stationernas lokala prägel. I dagens medielandskap menar FCC att denna bestämmelse, som är dyr för stationerna, tjänat ut. Framöver ska det räcka med ett kostnadsfritt telefonnummer som lyssnare och tittare kan höra av sig på.

För oss DX-are är denna utveckling antagligen på ont. Stationer utan personal tenderar att bli automatiserat tråkiga och även svårare att få svar från. FCC hoppas dock att slopat studiokrav förbilligar för medieföretagen samtidigt som hindren för att etablera stationer i inte fullt så tätbefolkade områden minskar. Återstår att se vem som får mest rätt.

Höstutflykt till Kalundborg

Onsdagen den 6 september öppnas en unik möjlighet att se långvågsstationen i danska Kalundborg. Vår vänförening Västkustens DX-Klubb har kommit överens med Jens Christian Seeberg, eldsjälen bakom anläggningen, om en guidad visning och självklart bjöd de in även oss!

Stationsbesöket börjar klockan 14:00. Avresa från Malmö runt klockan 11:00 för att vi ska hinna ett kort matstopp på vägen. Viss möjlighet till samåkning finns. Hör av dig till Per.

LM Radio satsar på mellanvåg

I tider av radiostationer som stänger sina mellanvågssändare är det rent uppfriskande med en som satsar. Om inte alltför länge blir det möjligt att höra LM Radio på 702 kHz från en nyrest 126 meter hög mast i sydafrikanska Springs nära Johannesburg.

Radiomannen Gavin Buckle bjuder på sin Facebooksida och även på Twitter på näst intill dagliga uppdateringar kring hur arbetet med installation av antenn och 50 kW-sändare fortskrider. Härliga bilder bjuder han också på!

Dags för omvända världen

Passa på att lyssna lite mot Asien! Antennen till klubbens KiwiSDR är vanligtvis riktad västerut, men det är just nu problem med koaxen bort till FLG100LN-pucken. I väntan på att ny en kabel ska dras ut har fjärrmottagaren alltså (tillfälligt?) bytt antennriktning.

Saknar du inloggningsuppgifter till klubbens fjärrmottagare? Kontakta i så fall Per Eriksson för detaljer.

Amerikansk mellanvåg förändras

Tillståndsmyndigheten FCC överväger olika sätt att lyfta lyssningen på amerikanska mellanvågsstationer. Detta har av svaren på förslaget att döma skapat oro.

Problemet på mellanvåg är att lyssnarna sviker, delvis på grund av att mottagningen försämras av bakgrundsbrus och interferens mellan stationerna. Till de förslag som förs fram hör allt från en generell effekthöjning till digitalisering. Möjlighet för mellanvågsstationerna att öppna reläsändare på FM är en annan idé.

Det som oroar framför allt de stora stationerna (och som såklart också påverkar oss DX-are) är tankarna på en generell dämpning av rymdvågen. Detta kommer att betyda stora förändringar av hur framför allt de större stationerna når ut nattetid. Istället för starka sändare på clear channels skulle den geografiska täckningen kunna ordnas genom exempelvis ett nätverk av mer lågeffektade stationer.

FM-nätet släcks inte

Många, för att inte säga de flesta, remissinstanser som svarade på regeringens digitalradioutredning var negativa till en avveckling av FM-nätet. Utredaren Nina Wormbs föreslog att digital marksänd radio skulle ersätta dagens FM-sändningar efter år 2022.

Nu lägger regeringen digitaliseringsplanerna på hyllan. Mot bakgrund av svaren från remissinstanserna är regeringens slutsats att för närvarande inte gå vidare med en övergång till DAB+. Det skriver kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke idag i Svenskan och motiverar sig med att en sådan övergång är förenad med alltför stora oklarheter.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö menar i en kommentar att det är olyckligt för den svenska radiopubliken att en utbyggnad av ett digitalt marknät skjuts på framtiden. Hon pekar på dagens trängsel på bandet samt att ett digitalt marknät är både billigare i drift och mer miljövänligt.

– Dagens besked innebär att vi sitter kvar med en gammal teknologi och i förlängningen finns risken att Sverige. som anses som ett av de ledande radioländerna i Europa. på sikt förlorar den positionen då publiken väljer bort ett analogt alternativ i en i övrigt digital värld, säger hon.